Menu
INTERVJU / LJEPOTA / MODA

Dunja: Zvukovi zveckanja metala, zaprljane ruke, nered i mogućnost kreativnog izražavanja su za mene radost i privilegija

Dunja Puača je 30-godišnja ekonomistica i oblikovateljica suvremenog nakita iz Splita koja stoji iza istoimenog brenda Dunja. Zvuči kao čudna kombinacija, ali njoj je to, kaže, najnormalnija stvar na svijetu. U slobodno vrijeme bavi se sviranjem ukulela, crtanjem i bacanjem loptice po livadi svom psu. No, natrag na nakit. Ukoliko tražiš poklon za rođendan, godišnjicu ili želiš počastiti samu sebe – nastavi čitati!

Kako si počela izrađivati nakit?

Iako zvuči kao klišej, ali od kad znam za sebe sam se bavila nekim vrstama kreativnog stvaralaštva i uvijek sam nešto izrađivala rukama. Kako sam rasla, tako su se razvijali i mediji mog umjetničkog izričaja. U početku je to bila glina, a zatim sam prolazila razne materijale da bih se naposljetku ozbiljno posvetila izradi nakita i pronašla metalne limove. U momentima kada ne stvaram, razmišljam o stvaranju. To je jednostavno uvijek bio jedan dio mene bez kojeg nikad ne izlazim iz kuće.

Koliko dugo se baviš izradom nakita?

Izradom nakita od metala bavim se od 2016. godine, nakon što sam završila radionicu za Oblikovatelja/icu suvremenog nakita na Pučkom Učilištu pod mentorstvom Davora Šuka. Tamo sam naučila kako raditi s metalima, kako ih oblikovati i spajati. Ozbiljnije sam se posvetila svemu nedavno kada sam u suradnji sa grafičkim dizajnerom Dujom Jurićem napokon izgradila vizualni identitet brenda.

Foto: Dunja

Koji materijal koristiš u izradi?

U izradi nakita koristim plemenite i poluplemenite kovine. Najčešće su to mjed i bakar, a potom i srebro. Ponekad ih kombiniram sa drugim materijalima i raznim kamenjem, kada mi se nešto svidi ili mi dođe inspiracija. Koristim relativno jednostavne alate, vatru i kiseline. Služim se raznim tehnikama, od kojih za neke mislim da možda ni ne postoje u knjigama, jer su nastale u procesu igranja.

Zašto si se odlučila za taj materijal?

Teško je reći, ali pretpostavljam da me i samu svaki put još uvijek iznova fascinira kako iz običnog lima metala može nastati komad koji će nekome biti značajan. Jako mi je zanimljiva činjenica da se nešto lijepo može stvoriti iz ničega. Metal je jako krut i sviđa mi se kako tu krutost svojim radom mogu promijeniti i oblikovati, kako iz krute materije mogu dobiti bilo kakav oblik koji zamislim.

Koji su komadi nakita u ponudi?

Izrađujem gotovo sve komade nakita od naušnica, ogrlica do prstenja i narukvica. Tu i tamo mi se dogodi i pokoji broš. Najčešće izrađujem naušnice, što je poprilično zanimljivo jer ih sama i nemam neki običaj nositi. Mislim da jedan jednostavan komad nakita može podignuti cijelu odjevnu kombinaciju na novu razinu i tome težim u izradi. Do sada sam izrađivala pretežno unikate i serijske linije, ali smatram da se izradom istih komada ne gubi vrijednost jer je ovo nakit koji se ručno izrađuje i zapravo su i dva ista komada zahvaljujući načinu izrade uvijek različita. U ovom poslu nemoguće je napraviti dva identična komada.

 

Kome je namijenjen tvoj nakit?

Smatram da nakit treba biti elegantan, a opet dovoljno drugačiji i razigran da ostane zamijećen – to je ono čime se vodim. Takvi su i moji klijenti, iznimno cijene različitost, preciznost izrade i kvalitetu. Žene koje nose moj nakit su žene koje vole modu i doživljavaju je kao igru, koje vole jednostavnost i eleganciju, ali i razigranost.

Ponavljaju li se neki motivi pri izradi?

Moja vječna inspiracija je more koje mi pruža bezbroj oblika. Ipak sam ja odrasla uz more i mislim da se utjecaj toga vidi u mojim oblicima i nakitu. Također mi često kažu da moj nakit podsjeća upravo na stiliziranu antiku. Ne znam jel to točno i pokušavam zapravo ne razmišljati o tome, jer se ne želim svrstavati u određene kategorije, jednostavno stvaram kako mi dođe.

 

Po čemu je tvoj nakit poseban?

Svaki komad nakita radim s velikom pažnjom za detalje. Izrađujem ga vlastitim rukama i uz pomoć imaginacije. Posebnost mojih proizvoda je u tome što svaki komad nakita ima dušu i mali dio mene. Kompletnu obradu od početka do kraja obavljam ručno jedan po jedan komad dugotrajnim procesom rezanja, lotanja, poliranja i dorade. Na taj način osiguravam da je svaki komad jedinstven, čak i kada se radi o dva ista komada nakita.

Imaš li neke uzore?

Neprestano pratim domaću i stranu scenu. Od nekih uzora i autora čija estetika mi se iznimno dopada izdvojila bih Paolu Vilas, Sophio Gongli i Palomu Love.

Kakav ti nakit nosiš? Nosiš li svoj nakit ili?

Ono što je jako zanimljivo je da ja zapravo jako rijetko nosim nakit. Volim jednostavnost i najčešće nosim komade koje sam si sama izradila, par naušnica i ogrlica. Imam još dva srebrna prstena nepoznatih autora i jedan jako dragi komad nakita, lančić sa medaljonom i inicijalima koji mi je poklonila baka, a koji je iz 1920. godine i pripadao je njenoj obitelji.

Jesi li izlagala i prodavala nakit na buvljacima, u galerijama i slično?

Trenutačno sam u pregovorima sa nekoliko galerija, a do sada sam prodavala nakit na određenim sajmovima handmade proizvoda. Imala sam do sada nekoliko izložbi. Prva skupna izložba je bila Od umijeća do umjetnosti u Centru za kulturu u Zagrebu, 20.09.2016. Prvu samostalnu izložbu sam napravila za prijatelje u vlastitom dnevnom boravku da probijem led samostalnim izložbama. Atmosfera je bila jako opuštena, a kustos je bio moj pas Bura. Ono što bih još istaknula je sudjelovanje u programu 7. Dana Kašelanskog kazališta, gdje sam održala radionicu izrade nakita od metala. Trenutačno se sprema još jedna izložba u Splitu i nova radionica izrade nakita od metala u sklopu programa Info zone, također u Splitu. Radionice izrade nakita me jako vesele jer me oduševljava taj trenutak i reakcija ljudi kad shvate da su i oni sposobni izraditi nešto novo.

Gdje se nakit može pogledati i nabaviti?

Moji radovi su dostupni na Facebook stranici Dunja, te na web stranici, a moj rad se može pratiti i na Instagramu. Nakit je prisutan diljem, ali i izvan granica Hrvatske, pa tako ima onih komada koji su između ostalog otputovali u gradove poput Londona, Toronta i Dublina.

 

Kakve su ti želje? Jesi li razmišljala o otvaranju vlastite trgovine s nakitom?

Želja mi je jednog dana imati malu galeriju u kojoj ću izrađvati svoj nakit, držati radionice te će se u njoj održavati izložbe i predstavljati mladi autori. Htjela bih i u nekoj od idućih kolekcija udružiti snage i ostvariti suradnju sa nekim hrvatskim slikarima i ilustratorima, ali o tome tek treba razmišljati.

Imaš li poruku za one koji se premišljaju o pokretanju vlastitog posla?

Samo trebaju krenuti i upustiti se u to što ih veseli i ispunjava. Ne postoji savršeni trenutak i uvijek će postojati nekakve prepreke koje se mogu koristiti kao izlike. Moraju biti svjesni da treba uložiti dio sebe, rada i volje, pa će im se stvari početi događati. Svi smo mi kreativni na određeni način i svi možemo stvarati, samo su rijetki sretni i privilegirani da to u sebi i pronađu.