Menu
LIFESTYLE / KULTURA

Domaće snage na 12. INmusic festivalu

Piše: Paula Marasović

Od kad je polako stizao line-up 12. INmusic festivala gdje su se nizala svjetska glazbena imena od spektakularnih Arcade Fire, Alt-J, Kasebian pa do energičnih Flogging Molly i naravno, velikih Kings of Leon, svakako smo se vrlo lako odlučili doći na najpoznatiji festival u hrvatskoj i šire. No, valja razmotriti što nam nude domaći glazbenici koji će nastupati na pozornicama INmusic-a.

Na glavnoj pozornici INmusic festivala #12 gostovati će i jedan od najznačajnijih regionalnih rock autora – Darko Rundek. Glazbena karijera Darka Rundeka započela je 1979. godine u grupi Haustor koja je obilježila zagrebačku, ali i cjelokupnu glazbenu scenu bivše Jugoslavije s hitovima poput ˝Šal od svile˝, ˝Uzalud pitaš˝, ˝Moja prva ljubav˝, itd. Početkom 1997. godine Darko Rundek objavio je prvi samostalni album ˝Apokalipso˝ na kojem je kroz suradnju s oko 20 glazbenika predstavio jedinstven, osebujan zvuk kojeg su odmah zavoljeli i publika i kritičari.
Na INmusic festival Darko Rundek dolazi s novim projektom ˝Apocalypso Now˝. Publika će imati priliku premijerno u Hrvatskoj uživati u zaokruženom glazbeno-scenskom projektu koji u život dovodi sedam pratećih glazbenika, autorski video i svjetlosni efekti namijenjeni velikim pozornicama kao primjeren presjek bogate Rundekove karijere.

Energični, originalni, eksplozivni, sjajni zagrebački rockeri Gatuzo prvo su ime Balkan Stagea. Gatuzo su 2004. godine osnovali dvojica prijatelja iz srednjoškolskih dana Damir Trkulja Šiljo (gitara, vokal) i Goran Martinjak (bubnjevi). Krajem iste godine održali su svoj prvi koncert, a sljedeće godine objavljen je i njihov prvi EP Temelji. Njihov debitantski album ˝Noge/ruke/glave˝ objavljen je 2007. godine. Dvije godine kasnije izašao je njihov drugi studijski album  koji je kao i njegov prethodnik dobio izvrsne kritike. Na trećem studijskom albumu ˝Gdje idemo˝, objavljenom 2013. godine, njihov zvuk je sezao od mračnog, moćnog i žestokog u pjesmama poput ˝Gdje idemo˝ i ˝Oni govore˝, do intimnijeg blues zvuka u pjesmi ˝Dijete u meni˝. Četvrti studijski album Gatuza, ˝Megalomania˝ iz 2014. godine, jednoglasno je osvojio publiku i kritiku te etabilirao Gatuzo kao jedan od najcjenjenijih rock sastava u Hrvatskoj. Prošla godina predstavlja novo poglavlje u karijeri Gatuza – priključili su im se basist Jakov Kolega i Stipe Mađor-Božinović na trubi, a novim singlom ˝Ima li te…˝ najavljuju i novi album čije izdanje se očekuje u narednim mjesecima.

Jedni od najperspektivnijih mladih hrvatskih bendova i velike europske glazbene nade, Them Moose Rush, zasvirati će na Hidden Stageu dvanaestog izdanja INmusic festivala.
Nakon pobjede na natječaju “Zasviraj sa Žujom” 2014. u sklopu kojeg su nastupili na Main Stageu INmusic festivala, Them Moose Rush osvajaju domaću, ali i europsku glazbenu scenu. Them Moose Rush bjelovarska su progresivna rock trojka koja kombinacijom retro i modernih zvukova stvara eksplozivne i jedinstvene pjesme, svoje albume snimaju uživo te konstantno pomiču percepciju onog što se smatra standardnom rock glazbom. U svojoj kratkoj, ali upečatljivoj karijeri Them Moose Rush snimili su tri albuma: ˝The Future Miss Sunshine˝ (2013.), ˝Three π One˝ (2014.) i ˝Three π Two˝ (2015.).
Them Moose Rush u dosadašnjoj karijeri stekli su naklonost publike i kritičara, iza sebe imaju brojne uspješne koncerte i one koji tek dolaze, uključujući INmusic festival.

Na Main stage dvanaestog INmusic-a stižu odlični The Bambi Molesters i Chris Eckman, lider legendarnih The Walkaboutsa koji su udružili svoje kreativne snage davne 2004. godine, a rezultat te suradnje je po svim glazbenim kriterijima sjajan bend – The Strange. Debitantski album benda, ˝Nights of Forgotten Films˝, objavljen je u ljeto iste godine i odlično prihvaćen, a nakon desetogodišnje pauze i povratničkog nastupa u prosincu 2016. godine, The Strange se vraćaju u studio i rade na svojem drugom studijskom albumu.

The Bambi Molesters, osnovani 1995. godine, iznimno su talentirani surf-rock bend i ujedno jedan od najpriznatijih hrvatskih bendova na međunarodnoj sceni. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri izdali su pet studijskih albuma, a njihove pjesme mogu se čuti na američkim i britanskim radio valovima – između ostalih, pjesma ˝Chaotica˝ s albuma ˝Sonic Bullets: 13 from the Hip˝ uvrštena je na soundtrack jedne od najpopularnijih američkih TV serija, Breaking Bad.

Chris Eckman jedan od najzaposlenijih glazbenika današnjice – multitalentirani je kantautor, skladatelj, producent, multiinstrumentalist i lider legendarnih Walkaoboutsa. Suosnivač je jedne od najuspješnijih world music izdavačkih kuća na svijetu, Glitterbeats Records, koja je objavila albume cijelog niza sjajnih world music glazbenika.

I tu su naravno naši dragi susjedi, mladi i energični Repetitor, miljenici publike u regiji. U posljednjih nekoliko godina samouvjereno koračaju i prema internacionalnom uspjehu. Iza njih su svirke na brojnim velikim i cijenjenim europskim festivalima, gostovanja u Kini, Rusiji te europska turneja.

Nakon izrazito uspješnog debitantskog albuma “Sve što vidim je prvi put” snimljenog 2008. godine i njegovog jednako uspješnog nasljednika “Dobrodošli na okean” izdanog četiri godine kasnije, Repetitor će publici INmusic festivala #12 prezentirati svoj svježi studijski uradak – “Gde ćeš”. Na novom albumu, Repetitor njeguju već prepoznatljiv zvuk koji je teško smjestiti u žanrovske ladice, a nastao je kao mješavina rock’n’rolla, post-punka, noisea i svega između.
Kao i njegovi prethodnici, “Gde ćeš” je odlično prihvaćen te se i kritičari i publika slažu da i nakon deset godina Repetitor su jednako žestoki, siloviti, beskompromisni i jedinstveni kao i na početku karijere.