Menu
GASTRO

Zdravi petak: đumbir kao važan sastojak svake kućne ljekarne

Piše: Ines Vuković

Đumbir je začinska biljka ljekovitih svojstava iz porodice ljiljana. Zbog njegovih brojnih dobrobiti, sve češće ga koristimo kako kao preventivu raznim bolestima, kao začin, ali isto tako i u kozmetici.U ajurvedskoj medicini, đumbir je poznat kao “univerzalni lijek”. To ni ne čudi jer ova mala biljka u sebi sadrži cijelu ljekarnu višestruko blagotvornih sastojaka.

Đumbir okus je  aromatičan i ljut, pa je vrlo čest začin koji se koristi u azijskim kuhinjama, a njegov korijen koristi se kao dodatak prehrani te je dostupan tijekom cijele godine. To je biljka koja se kroz povijest, pa tako i danas, koristi za smanjenje želučanih tegoba, najčešće za smanjenje grčeva i nadutosti.  Njegovo uzimanje potiče ubrzano pražnjenje želuca pa se koristi i u situacijama mučnina i povraćanja, a smatra se i važnim i učinkovitim detoksikatorom tijela.

Osim što je odličan lijek protiv želučanih tegoba, može se uvrstiti među super- lijekove upravo u hladnije dane jer će dobro poslužiti protiv kašlja, začepljenog nosa i bolnih sinusa. Njegova konzumacija pomoći će u liječenju bronhitisa i ostalih bolesti koje su povezane s dišnim sustavom, te prehladama i gripama.

Đumbir je biljka ljutog okusa zbog kojeg se brzo ugrijemo pa ga samim time  dovodimo u vezu s boljom cirkulacijom. Također, učinkovit je kod liječenja migrena i menstrualnih bolova.

I zadnje, ali ne manje važno: jeste li znali da đumbirov korijen može imati itekakav utjecaj  na ljepotu? Đumbir , naime, pomaže kod usporavanja starenja. Uništava toksine i pospješuje cirkulaciju i time pomaže u prevenciji starenja kože. Pomoć je i kod mrlja i akni, kod opeklina i plikova, a maska od đumbira čisti kožu i daje joj sjaj.Razlozi više zašto je dobro imati komad đumbira kod kuće!