Menu
MED & CO. / JA, MAMA

Djeca i strah od zubara

Danas rijetko možete čuti da se netko ne boji zubara, bila to djeca ili odrasli. Često odlazak zubaru povezujemo s boli i zato u nama i vlada toliki strah, no nužno je da taj strah ne prenesemo na naše malene i da im ne stvaramo dodatan stres pri prvom odlasku zubaru.

Kako smo u već prijašnjim člancima pisali, vrlo je bitno da dijete odvedete zubaru vrlo rano, već pojavom prvog zubića. Nije stvar u tome da će se djetetu raditi nekakav zahvat na zubima, nego čisto da ga navikavate na sjedenje u zubarskom stolcu, otvaranje usta i da se osjeća ugodno dok mu neka nepoznata osoba pretražuje usta. Što češće budete vodili dijete na preglede samo radi navike, onda će i onaj prvi put, kada će biti i potreban neki zahvat, biti bezbolan i brz.

S obzirom na to da smo mi odlučili s Lotom krenuti vrlo rano zubaru, s njezinih nepunih godinu dana, bilo je nužno naći odličnog zubara u čijoj će se ordinaciji naša mala curica osjećati opušteno. I našli smo ju, divnu mladu stomatologicu, dr. Saru Stipanović Žunić, koja za svako dijete u pripremi ima diplome za hrabrost, u čijoj vas ordinaciji čekaju igračke i slikovnice i vesela žuta stolica koju klinci vole. Za potrebe današnjeg teksta sam ju zagnjavila da mi kaže na koje sve načine možemo prevenirati strah kod djece, pogotovo one malo veće.

Foto: Pinterest

Dr. Sara je ponovila kako je vrlo nužno da se dijete vrlo rano odvede zubaru i da ga se doma navikava na pranje zubi već od prvog zubića, kako bi se prevenirao nastanak karijesa. Kaže kako je vrlo bitno da dijete ne osjeti naš strah i da ne objašnjavamo djetetu previše što će se dešavati jer bi ga količina informacija mogla uznemiriti. Vrlo je bitno da zadržimo pozitivan stav i sa smješkom na licu prvi puta uđemo u ordinaciju. Također mi je objasnila da je bitno da nikada riječ zubar ili stomatolog u rečenici ne povezujemo s nečim negativnim – npr. strah, strašno, užasno… Djeci je dovoljno da im kažete da će doktorica ili doktor pregledati njihove lijepe i zdrave zube i da se idete samo pohvaliti kako ih lijepo dva puta dnevno perete. Na taj način će se dijete osjećati važno i ponosno i s lakoćom će otvoriti usta.

Doma se možete pripremati tako i da se igrate odlaska zubaru ili dajte djetetu da vama pere zube i neka ono glumi zubara i pokazuje vam vaše, a i svoje zube na ogledalu. Dopustite djetetu da istražuje. Vrlo je važno da nikada djetetu ne prijetite odlaskom stomatologu – npr. ako budeš zločest ići ćeš zubaru, itd. Zadržite mirnoću pri svakom dolasku i kada dijete bude i nemirno pokušajte ga na miran način smiriti. No ako izaberete odličnog stomatologa koji ima iskustva i uživa u radu s djecom i vama će biti lakše.

Za kraj, vrlo je važno da djetetu naglašavate koliko je važno održavati higijenu zubi i da ih perete barem ujutro i uvečer. Kada su djeca još mala, operite im vi zube, a tek nakon toga ih pustite da se oni sami igraju praveći se da peru zube.