Menu
KULTURA

Darujemo tri sjajna V.B.Z.-ova naslova za ljepše ljetne dane

Svi koji nas čitaju vrlo dobro znaju da od svih tema na portalu najviše prostora dajemo temama iz kulture i umjetnosti i da se posebno radujemo dobrim književnim naslovima, filmskim festivalima, novim predstavama i izložbama koje uvijek nastojimo najaviti ili obilježiti opširnijim intervjuima.

A najdraže od svega nam je pisati i srazgovarati s/o ženama koje režiraju, slikaju, glume, produciraju, pišu, fotografiraju…

Zato smo jedva čekali razveseliti vas s tri V.B.Z.-ova književna naslova koje su napisale autorice – Olja Knežević, Marina Šur Puhlovski i Camilla Läckberg. Na našem Instagramu možete i osvojiti jedan od tri naslova koji slijede u nastavku!

Olja Knežević, dobitnica ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za roman “Katarina, Velika i Mala”, spisateljica je čija proza ne uljuljkava u optimizam niti bježi u pomodni aktivizam. U njezinom romanu skeniraju se obiteljski odnosi i tragedije, ženska prijateljstva, ljubavne izdaje i prevare, odlasci i bjegovi, razni društveni miljei, ali i širi društveni kontekst konfuznih i neuralgičnih događaja koji (pre)usmjeravaju ljudske sudbine. Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje „Katarinu“ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora unatrag nekoliko desetljeća i uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po uvjerljivim, snažnim, neprilagođenim likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina.

Prošlogodišnja dobitnica V.B.Z-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, Marina Šur Puhlovski ovog je mjeseca predstavila novu knjigu “Treći život druge violine” u kojoj kroz dvadeset pripovijesti junakinje i junake povezuje ljubav u svim njezinim oblicima i očitovanjima, daju nam misliti o tome što je zapravo sudbina. Što bi rekao slavni pripovjedač Chaucer: “Nema te nove teme koja nije stara.” Prepoznat ćemo se, pokazati prstom na bližnje, posramiti se nečeg zatajenog, u ljutnji negirati… Ali tu smo: sve su te priče o nama, to je “neobjašnjiva proizvoljnost volje za uništenjem i puka čovjekolikost” (Alexander García Düttmann).

Treća knjiga koju darujemo je  “Zlatni kavez“, napeti triler Camille Läckberg.

“Zlatni kavez” je priča o izdaji, ženskoj osveti i pravdi, a ujedno i posveta ženskoj snazi i sestrinstvu.

S 23 milijuna prodanih knjiga u više od 60 zemalja, Camilla Läckberg nedvojbeno je najpoznatija suvremena švedska autorica u svijetu. Svjetsku slavu stekla je svojim trilerima smještenim u idilični švedski obalni gradić Fjällbacku, ali sada svoj karakterističan stil pisanja i specifičnu atmosferu romanaiz prijašnje serije knjigazaokreće u novom smjeru.

U ovom romanu Läckberg u svoj romaneskni svijet uvodi novi glavni ženski lik – Faye. Ona je snažna žena koja je iskorištena i izdana, ali koja uspijeva preuzeti sudbinu u svoje ruke. Triler „Zlatni kavez” dramatična je i odvažna priča koja pomiče granice – anatomija osvete jedne žene koja je odbila biti žrtva.

Pravila nagradnog natječaja:
Ispod objave napišite koji naslov želite:
#katarinavelikaimala
#trecizivotdrugevioline
ili
#zlatnikavez
i napišite zašto uživate u čitanju.
Dobitnike/ce ćemo objaviti u srijedu, 3.7.!