Menu
GASTRO / INTERVJU

Gastro intervju: Darkova Web Kuharica

Razgovarala: Barbara Grgić

Osim što vam je nedavno dao recept za smrznuti jogurt s ciklom i medom koji ste mogli napraviti boljoj polovici za Valentinovo, Darko Kontin, autor gastro-bloga Darkova Web Kuharica  danas će s nama podijeliti svoja prva kulinarska iskustva, želje i savjete onima koji se tek upuštaju u kulinarstvo.

Panna cotta s čokoladnim preljevom

 Čime se Darko još bavi osim što slasno kuha i još slasnije piše o tome?

Bavim se iznajmljivanjem apartmana na malom, ali predivnom otoku Pašmanu. Uz to radim na razvoju i prodaji specijaliziranog softwareskog rješenja za vođenje smještaja i pišem još jedan blog koji ne pokriva gastro teme, već se bavi savjetovanjem privatnih iznajmljivača. Slobodno vrijeme volim provesti u dobrom društvu prijatelja, a kada ostanem sam obično se zadubim u neku knjigu ili pogledam film.

Kad si otkrio svoje kulinarske sposobnosti i koja su bila tvoja prva jela?

Ako ne uzmem u obzir prženje krumpira ili stavljanje nadjeva na gotovo tijesto pizze, prvo jelo koje sam pripremio u mladosti bila je đuveč riža. Za mnoge je đuveč prilog nekom mesnom jelu, ali ja sam toliko volio to jelo da ništa drugo uz njega nisam jeo kada je bilo posluženo na stolu. Kako se radi se vrlo jednostavnom receptu brzo sam ga uz pomoć majke savladao i počeo redovno sve do danas pripremati. A pravu strast, točnije ljubav prema kuhanju sam osjetio tek u studentskim danima. Od tada pa sve do danas lagano proširujem i gradim svoje znanje o kuhanju i jelima, kako bih jednog dana stvarno mogao reći da sam kulinarski sposobna osoba :).

Salata s narančom i kuhanom ciklom

Nakon koliko si vremena prešao na neke kompliciranije recepte?

I najkompliciraniji recept je jednostavan ako ga se sagleda u segmentima. Upravo sam u studentskim danima shvatio kako nema kompliciranih jela, već da su neka jela samo vremenski zahtjevan skup jednostavnih jela 🙂 A kraći odgovor na postavljeno pitanje bi bio: Na fakultetu.

Što poručuješ onima koji smatraju da je samo ženama mjesto u kuhinji?

Na sreću ne znam puno ljudi koji tako razmišljaju. Ne smatram kuhanje ženskim poslom niti obavezom, niti sebe smatram manjim muškarcem jer volim kuhati. Baš suprotno. Smatram da osobe koje kuhaju za sebe i druge, bez obzira na spol, rade jedan jako plemenit čin jer pružaju drugima nešto neophodno za život, a to je hrana.

Zamrznuti jogurt s ciklom i medom

Kuhaš li bolje od svoje majke/djevojke?

Ne bih rekao da kuham bolje od ikoga, pogotovo ne od majke čije je kuhanje duboko ukorijenjeno u moje razmišljanje što smatram ukusnim. Ali zna se dogoditi da s većim guštom krenem kuhati od neke druge osobe pa samim time onda i više pazim na detalje i okus jela. Što, ponavljam, ne znači da je jelo bolje skuhano niti ukusnije :).

Jogurt juha s lososom i mentom

Kako izgleda vrhunac tvoje kulinarske karijere?

Nadam se da na to pitanje još dugo neću moći ponuditi odgovor i da je blog samo jedna od brojnih stepenica koje ću proći prije nego saznam koji bi to viši cilj ili vrhunac bio. Da mi je isto pitanje bilo postavljeno prije 2 godine nikada ne bih rekao da postoji mogućnost da ću pripremati jela za olfaktivnu večeru, da ću pomagati u restoranu, da ću sudjelovati u procesu snimanja reklama, da ću fotografirao jela i proizvode za tiskane kataloge ili za korištenje u aplikacijama, ili da bi mogao voditi gastro radionice. Znam samo da želim i dalje kročiti tim putem s nožem u jednoj i fotoaparatom u drugoj ruci. Jer jedno bez drugog mi je danas nezamislivo.

Koje je tvoje najdraže jelo, a što nikako ne voliš kuhati?

Nema težeg pitanja od ovoga za nekoga tko stvarno voli svu hranu. Nažalost, ne mogu izdvojiti samo jedno jelo kao najdraže, ali zato mogu izdvojiti nacionalnu kuhinju koja sadrži mnoga meni draga jela. To je naravno talijanska kuhinja (naša domaća kuhinja je ionako izvan svake konkurencije). A ono što ne volim jesti su hladetina i tlačenica. Koliko god puta probao ta dva jela/specijaliteta nikada mi nisu dobro sjela pa sam digao ruke od njih.

Cocktail mini kreker hamburgeri punjeni slaninom

Postoje li antitalenti u kuhinji (npr. ja se smatram jednim) ili jednostavno još nisu otkrili sve čari kuhanja? Što bi nam savjetovao?

Ne vjerujem da postoje antitalenti za kuhanje, ili bilo što drugo u životu. Uz iskrenu želju da nešto želiš naučiti ili da savladaš novu vještinu sve je moguće. Pogotovo kuhanje čije osnovne je moguće savladati u par tjedana. Zato je moj savjet svima koji žele kuhati za sebe ili druge, da krenu od najjednostavnijih jela i postepeno grade svoju vještinu kuhanja. Sve dok ima volje za tim bit će i napretka u kuhinji. Na tom putu bit će i grešaka koje se svima događaju. Zbog toga se ne dajte obeshrabriti na prvoj prekuhanoj tjestenini ili nedovoljno kuhanoj piletini, već nabavite nove namirnice i pokušajte ponovno. 🙂

Pršut s dinjom i paškim sirom

Jesi li kroz kulinarstvo otkrio neki dio sebe za koji nisi ni znao da postoji?

Jesam, ali sam se zahvaljujući blogu i promijenio u mnogim stvarima, nadam se na bolje. Do prije nekoliko godina uopće nisam jeo ljuto, a sada se smatram zaljubljenikom u jako ljutu hranu. Hranu, kao i nečiji trud da ju priskrbi ili pripremi više ne uzimam zdravo za gotovo kao što nažalost nekad jesam. A tu je i moj dnevni anti-OCD trening kojeg imam svaki put kada fotografiram neko jelo u trenutno popularnom ’neurednom lifestyle’ stilu :).

Podijeli s nama što si danas skuhao.

Drago da si mi ovo pitanje baš danas postavila. Naime, danas sam radio jedno jelo za koje smatram da savršeno opisuje kakvu hranu i recepte volim pripremati. To znači da se radi o jednostavnom jelu brze pripreme od lako dostupnih namirnica i koje na kraju oduševi okusom. Jer obično se i najbolji okusi dobiju kombiniranjem najbazičnijih namirnica. Konkretno – radio sam mousse od mortadele s pistacijama i parmezanom na tostiranom pecivu za portal Volim Meso.

Fotografije su vlasništvo Darka Kontina i ne smiju se koristiti bez njegovog prethodnog odobrenja.
Naslovna fotografija: PixSell