Menu
LIFESTYLE / INTERVJU

DanzArt: Dokaz da balet nije nedodirljiv svijet u koji mogu zakoračiti samo rijetki

Irene Kuzatko rođena je u Caracasu u Venezueli i dijete je hrvatskih roditelja. Počela je plesati u dobi od 3 godine i trenirala je s najuglednijim učiteljima baleta u Venezueli. Kao tinejdžerica se potpuno posvetila baletu, no s 18 godina odlučila se baviti drugim interesima i završila diplomski studij pisanog i usmenog prevođenja sa španjolskim, engleskim i francuskim radnim jezicima na Središnjem sveučilištu u Venezueli, najpriznatijem Sveučilištu u zemlji.

Poslije je dobila još jednu diplomu, ovog puta odvjetničku, završivši 2 magisterija na istom Sveučilištu – iz obiteljskog prava i iz građanskog procesnog prava. Ipak, u tijeku studija te prevoditeljske i odvjetničke karijere, njezina ljubav i entuzijazam prema plesu nisu nestali, pa je uspjela uskladiti karijeru s baletnim treninzima te poučavati balet i jazz dance djeci i tinejdžerima više od 15 godina.

Posljednjih 6 godina živi u Zagrebu, gdje je ostvarila svoj dugogodišnji san – otvaranje plesnog studija. Ono što je nama bilo posebno zanimljivo i zbog čega smo je javili Irene, jest činjenica da u njezinom studiju “DanzArt” možete upisati balet i u odrasloj dobi, bez obzira na fizičku spremu ili građu.

Više o školi, učiteljima, programima i dobrobitima plesanja baleta u odrasloj dobi, pročitajte u nastavku!

Kada i zašto ste se odlučili na otvaranje vlastitog plesnog studija?

Ples je ogroman dio mog života. Budući da sam i sama narasla kao pojedinac kroz baletni svijet, oduvijek me veselilo prenošenje strasti prema baletu te svih koristi i znanja koje ovaj oblik umjetnosti donosi. Balet mi je značio više od hobija – to je jedan dar, blagoslov i način razumijevanja te cijenjenja života.

Fotografije: privatna arhiva Irene Kuzatko

2012. sam se odlučila preseliti u Zagreb iz Venezuele i ostvariti san – voditi plesni studio i vratiti sjaj svom briljantnom iskustvu poučavanja baleta te učiniti čaroliju plesa dostupnu svima, čak i djeci i mladima s posebnim potrebama.

Zbog toga sam, među brojnim usavršavanjima, završila i specijalizaciju iz Osnova poučavanja te dobila dva certifikata – Metode poučavanja baleta za djecu s posebnim potrebama, Psiho-Balet (kubanska metoda) te metodu Schlachte™ (sjevernoamerička metoda koju je razvila Bonnie Schlachte).

Tko sve čini vaš tim učitelja?

Naš tim čine kvalificirani, posvećeni i entuzijastični instruktori i profesionalni plesači različitih stilova. Uz stalne članove, imamo i gostujuće učitelje koji redovno vode otvorene sate, posebne tečajeve te različite radionice.

U našoj stalnoj postavi su Dora Kokolj, Sven Copony, Ida Janković, Rahela Mećar, Patricio Agüero, Daniil Yastrebov te Ivana Dragaš, a svi odreda imaju izvanredne reference i dugogodišnje iskustvo u području kojem se bave.

Neki od naših gostujućih učitelja su George Stanciu, Berioska Camacaro, Jasna Perin, Sofija Široka, Sandra Šok te Simona Unterajter.

Koje programe nudite i kome su oni namijenjeni?

U našem studiju nudimo razne programe baleta, fitnessa temeljenog na baletu i druge stilove pleas za svakoga, bez obzira na uzrast, vještine, sposobnosti ili iskustva. Satovi u DanzArtu su idealni za početnike, ali i za bivše plesače koji se žele vratiti svojoj strasti, za one koji nastoje koristiti fitness temeljen na plesu kao način za postizanje zdravog načina života ili za one koji “samo” žele iskusiti uživanje u plesu.

Posebno je zanimljiv program baleta za odrasle. Možemo li upisati sate baleta bez obzira na kondiciju, dob i tjelesnu građu?

Ako nikad nije kasno za upisivanje tečaja lončarstva, učenje slikanja ili sviranja klavira, onda nikad nije kasno za učenje baleta, a u DanzArtu smo to zaista i omogućili svima, bez obzira na dosadašnje vještine, dob ili tjelesnu građu.

Za razliku od mnogih oblika fitness vježbi, balet je kompletna disciplina koja uključuje tijelo, um i kreativno izražavanje pojedinca. To je oblik umjetnosti i disciplina gdje plesač može uroniti u ljepotu glazbe i ući u drugi svijet. Učenik će vjerojatno uvidjeti kako će fizičke prednosti koje razvija ubrzo postati sporedne u usporedbi s jasnom ljepotom i uživanjem u plesu.

Satovi rekreacijskog baleta DanzArta za odrasle su ugodni, nisu kompetitivni i to je efikasan način da se postigne čvrstoća, tonus i fleksibilnost tijela. Oni su posebno dizajnirani za odrasle svih dobi i vještina. Počevši od potpunih početnika koji žele započeti program plesnog treninga po prvi put, do onih koji su napustili ples i žele se vratiti svojoj strasti, pa čak i za one koji nikada nisu prestali plesati.

Naglasak na satovima je na ispravnom poravnavanju / položaju tijela, snazi i fleksibilnosti i na pružanju formalnog treninga u temeljima klasičnog baleta. Baletni program za odrasle je otvoren program koji nudi predavanja za slobodno prisustvovanje svim odraslima u dvije različite grupe: početnici i srednji/napredni plesači.

Koje su sve prednosti plesanja baleta u odrasloj dobi?

Balet se podučava kao praksa koja se sastoji od “pozicija” i tradicionalnih koraka u skladu s glazbom, što skoro svatko može početi učiti i to označava početak svijesti o tijelu, kontroli mišića, kao i snažnog, uravnoteženog, fizičkog držanja. Programi treninga će gotovo sigurno promijeniti način stajanja i držanja tijela, jer ćete naučiti držati glavu uspravno, kralježnicu i kukove ispravno, prenošenje ispravne težine na noge, poboljšanje ravnoteže, koordinacije i fleksibilnosti, te lako i elegantno kretanje.

Balet je izazovna i zadovoljavajuća disciplina tijela koja razvija koordinaciju i mentalnu oštrinu kao i sluh za glazbu. Koristan je za bilo koji uzrast i on je siguran oblik vježbanja, čije mnoge prednosti uključuju jačanje mišića, izgradnju kardiovaskularne izdržljivosti i potencijal za povećanje fleksibilnosti. Apsolutna korist uključuje saznanje o držanju, ispravnost držanja i opće fizičko poboljšanje. Zahvaljujući izometričkim tehnikama koje se upotrebljavaju u vježbanju baleta, učenici svih uzrasta razviju dugačke, ali jake ruke i noge, te nauče upotrebljavati težinu tijela u pravcu gravitacije koja također ojačava mršavo muskularno tkivo.

Što se tiče emocionalnih i spoznajnih prednosti, dokazano je da učenje baleta usmjerava učenike na razvijanje vještine odlučivanja i agilnosti, te pomaže izgraditi samopouzdanje. Balet također povećava gracioznost i disciplinu njihovih kretnji i potiče sklonost prema izvrsnim organizacijskim vještinama, razvija impresivnu razinu koncentracije, vrhunsko razumijevanje obaveza, umjetnosti i kreativnosti, sklonost prema samoizražavanju, iznimni fizički trening i zamjetan razvoj suradnje i svijest o drugim vještinama.

Učenje baleta pojačava kapacitet pamćenja, vještine sekvenciranja i osjećaj sebe u prostoru – prostornu i kinestetičku svijest – zahvaljujući primjeni nizanja koraka zajedno, okretaja i promjena razine, vraćanja i kretanja natraške, sve ono što može također uvelike pomoći disleksiji.

Kakav je feedback vaših polaznica? Jesu li razbile neke predrasude o baletu nakon što su krenule na vaše sate?

Najčešće ljudi misle kako je balet namijenjen isključivo mlađem uzrastu, ili pak vitkim ženama koje su prirodno gipke, što dakako nije istina- neki oblik baleta je za svakoga. Nama je cilj da naše polaznice osvijeste svoje tijelo, izgrade vretenaste mišiće i usput se dobro zabave. Već nakon probnog sata uviđaju da su sve predrasude koje su imale u potpunosti krive, svatko se amaterski može baviti baletom i uživati, a kontinuiranim radom i trudom, moguće je savladati osnove baleta bez obzira na godine i kondiciju.


U našem studiju uz satove baleta nudimo i satove baleta na podu (Barre á terre) koji je vrlo sličan pilatesu, te plesne tehnike za jačanje svih mišića tijela uz pomoć velike pilates lopte (PBT (Progressing Ballet Technique)

Možda je najbolje da pustimo neke od naših polaznica da daju feedback iz prve ruke…

Maja Kušan (28 godina)

“Nevjerojatno je kako te naizgled jednostavne vježbe koje izvodimo na satovima baleta dovedu u formu, izgrade mišiće, povećaju koncentraciju i poprave držanje ali i raspoloženje.”

Iva Kušan (56 godina)

“Za mene je sat baleta najbolji dio dana, vrijeme potpune sreće i ispunjenja. Na svakom satu dajem apsolutno sve od sebe, kao i moje kolegice i profesorica Irene koja nas korigira i potiče da napredujemo.”

Ivana Bozanić

“U vrlo kratkom periodu od dolaska u studio, napredak je bio očit. Sve to ne bi bilo moguće bez profesionalnog vodstva, ugodne i tople pozitivne atmosfere te internacionalnog, nenatjecateljskog i poticajnog okruženja, što sve zajedno dopušta da se svaka polaznica osjeća kao da je u malom pravom plesnom raju!”

 

Atiđa Selmani (33 godina)

“Dosad sam isprobala različite vrste vježbanja, ali balet je 2 u 1: terapija za dušu i tijelo.”

Dijana Mamić(30 godina )

Prva pomisao na balet kao fizičku aktivnost je najčešće nesto apstraktno, nedostižno i nevjerojatno. Polaznice plesnog studia DanzArt nakon prvog sata plesa, postaju dio DanzArt obitelji koja pruža podršku svima da postanu jos bolji, koja se redovito druži i izvan plesnih satova.”

Anita Budak

“Iznenadilo me koliko sam se brzo zaljubila u taj nevjerojatno teški baletni izazov. Ono u što sam se zaljubila je to da balet toliko zahtijeva da budemo prisutni u trenutku i pokretu da je nemoguće misliti na nešto drugo.”

Josipa Kedmenec

“Nakon prvog sata sam mislila da nikad neću proplesati, ali kako su prolazili dani i mjeseci bila sam zadivljena svojim napretkom. Moje tijelo se u potpunosti transformiralo, a držanje mi se popravilo. Atmosfera na satovima je prekrasna i svi smo postali kao jedna mala obitelj.”

Kada vam se mogu pridružiti nove članice i kako mogu dobiti više informacija o upisima, satnici i programu?

Upisi su uvijek otvoreni, tako da nam se nove članice (i članovi) mogu pridružiti kad god požele. Važno je napomenuti da su probni satovi uvijek besplatni, stoga možete isprobati različite tečajeve i razine, pa onda odlučiti koji je najbolji za vas. Uvijek možete slobodno kombinirati tečajeve i termine te nadoknaditi propuštene sate.

Sve informacije i raspored možete pronaći na službenoj stranici studija. Broj telefona studija je 091 2777 267, a možete im pisati i na [email protected]