Menu
JA, MAMA

Da ljubavi, i roditeljima treba odmor

Svaki roditelj barem jednom dnevno pomisli kako bi bilo divno da je na nekom drugom mjestu dok je dijete zbrinuto. Oni koji kažu da to nije istina samo malo lažu jer ne žele ispasti nemajke i neočevi, a zapravo pregaraju svaki dan i njima je odmor najpotrebniji. Nikada nisam bila preveliki ljubitelj prirode i uvijek su mi neboder bili draži od malih seoskih kućica, asfalt draži od zemlje i buka draža od tišine, no kada svaki dan provedeš u vrlo glasnom okruženju, nekada ti zaista godi pobjeći u tu mir i tišinu i sabrati svoje odrasle misli ili jednostavno ne misliti o ničemu.

Tako je i bilo – prije otprilike dva tjedan organizirali smo baka servis i pobjegli na dva puna dana s još jednim roditeljskim parom koji je kao i mi izgarao od želje da barem na 15 minuta vodi razgovor, a da ga nitko ne vuče za rukav ili viče iz pješčanika s guzom u zraku. Odlučili smo se za maleno mjesto u sklopu nacionalnog parka Plitvička jezera. Maleno mjesto sa svega nekoliko kuća u potpunoj tišini i netaknutoj prirodi.

Slapići ispod prozora, bistra i topla voda idealna za osvježenje, mjesto za druženje nadomak vode i jedna divna starinska kuća koja nas je osvojila na prvu. Iako bi prije Lote na ovakvom mjestu vjerojatno umirala od dosade, bilo je dovoljno samo zuriti u taj slap i ne misliti o baš ničemu. Ona je bila zbrinuta, e sada je trebalo zbrinuti nas. Resetirati se i vratiti na tvorničke postavke kako bi nakon dva dana koja su se činila kao sedam minuta se vratili rekuperirani i spremni za nastavak suživota s malom toddlericom punom energije.

Iako je naše malo putovanje trajalo svega dva dana, bilo nam je zaista prijeko potrebno i sama činjenica da smo dovoljno daleko i da smo sami bila je dovoljna. Sav onaj dodatak kojim nas je priroda nagradila bio je kao šlag na tortu.

Najsmješnije je bilo promatrati nas četvero, dva para roditelja koji danima unaprijed planiraju naš mali getaway i kako se tome veselimo kao da idemo na Maldive. Ta dva dana, Plitvice su bile naši Maldivi, a razgovor s odraslima o odraslim temama i spavanje čak do 9 ujutro je bio naš all inclusive paket. Zanimljivo je kako nakon nekog vremena počnete cijeniti male stvari – taj slap koji mi prije samo tri godine ne bi značio baš ništa, ta dva dana je bio moj najbolji prijatelj.

Mjesto je predivno i idealno za roditelje, parove, prijatelje, ali malo zeznuto za kikiće – osim ako nemate dijete koje mirno sjedi na stolcu i gleda u daljinu – da nisam ni mislila. Ali to nije ni tema današnje kolumne. Tema današnje kolumne je oda svim roditeljima koji izgaraju svaki dan sa svojim najmanjima i kojima je prijeko potreban odmor i reset. Nemojte misliti da ćete biti manje dobri roditelji ako tu i tamo pobjegnete i odmorite dušu i tijelo – ako to ne radite zbog sebe, radite zbog njih, jer njima ćete doći veseliji, odmorniji i spremni za sate igranja u pješčaniku ili penjanje na tobogan.

Već sada posjetite stranice na kojima možete rezervirati smještaj ili još bolje, uvaljajte se frendovima koji nemaju djecu, a imaju kuću na moru i uživajte vi i samo vi. Vas dvoje. Sami.