Menu
LIFESTYLE

Collage kolumna: Snaga volje

Znam da vam se neće svidjeti no istina je jednostavna – svi uspješni ljudi imaju razvijenu samodisciplinu i SNAGU VOLJE. Točka.
Kada uspijemo ovladati svojim savršenim kompjuterom – mozgom – sve komande su u našim rukama i doista možemo odabrati i sami kreirati svoju stvarnost. A što možemo učiniti dok nam ta snaga volje još nije sasvim razvijena? Snagu volje možete razviti tako da:

NAJPRIJE NAPRAVITE ONO ŠTO NAJMANJE VOLITE – nema oklijevanja, zasučite rukave i ono što vam se najmanje sviđa napravite prvo u tom danu. Ukoliko odradite to što ne volite a morate, dok ste još svježi i imajući nagradu u mislima, dobar osjećaj je zagarantiran. Tijekom dana zadovoljno ćete se smješkati sjetivši se da ste toliko moćni i snažni da ste ono najgore već odradili. Ova će vam navika, kada uvidite ljepotu rezultata, dati poticaj da i sutra ponovite isti recept.

RASCJEPKATE ZADATAK NA MANJE DIJELOVE – imate zadatak napravite generalno pospremanje stana i jednostavno već mjesecima nemate snage za to. Kad god se sjetite zadatka, padne vam mrak na oči i radije počnete čitati knjigu. No, svaki dan vam taj cilj visi iznad glave a vi se osjećate sve slabiji i jadniji. Razlomite cilj u manje dijelove i nagradite se nakon svakog završenog dijela. Na primjer, obećajte si da ćete ovaj vikend srediti samo jednu sobu (preporučam najveću) a kada to završite nagradit ćete sebe odlaskom u kino ili večerom. Srediti samo jednu sobu za vikend – to doista nije puno. Okružite se dobrom muzikom koja potiče na radnu atmosferu i obećate sebi da ćete to riješiti. Nakon uspješno obavljenog posla imat ćete još više volje za nastavak slijedeći vikend.

PREDUHITRITE SAMI SEBE – znate da odlazite na svečanu večeru i da će vam teško biti odoljeti delicijama. Preduhitrite gladnu zvijer koja čuči u vama tako da, prije večere ipak pojedete nešto lagano te stalno pijete dovoljno vode. Konstantno ste u minusu i teško možete odoljeti kupnji? U novčaniku ostavite samo sumu koju ste odredili za trošenje i obavezno uklonite kreditne kartice. Prije kupnje pomislite koliko „patnje“ donosi nekontrolirano trošenje dan poslije. Probajte prije impulsnog poteza stati na par sekundi i razmisliti o posljedicama.

OSMISLITE DOBRE NAVIKE – ukoliko su vas vaše manje dobre navike dovele do situacije u kojoj ste, zamijenite ih boljima. Nered nastaje kada svaka stvar u prostoriji nema svoje mjesto. Najprije osmislite gdje biste sve mogli pospremiti tako da ima svoje mjesto. Ukoliko na radnom stolu gomilate puno papira, uvedite pravilo da ih petkom u određeno vrijeme sve pospremite ili bacite. Možete koristiti i podsjetnik u mobitelu kako bi vas podsjetio na novu dobru naviku. Znate da ćete na poslu oko 14 sati biti gladni? Uvedite naviku da sa sobom uvijek imate zdrave hrane koju u slučaju naleta gladi možete bez grižnje savjesti pojesti.

BUDITE VLASTITI TRENER – negativne izjave o sebi „ja to nikad neću moći“, „meni je to teško“, „imam slabu snagu volje“, zamijenite ohrabrujućim ili barem neutralnim poput „sve sam bolji u raspolaganju s novcem“, „moja snaga volje postaje sve jača“, „ja to mogu“… Često sami sebe sabotiramo crnim mislima a sve to još zapečatimo i izjavom koju kažemo na glas. Sjetite se da sami sebe stalno slušamo, a onda naš mozak djeluje onako kako smo mu naredili.

PRONAĐITE VEĆU SVRHU – ukoliko za cilj imate bolje zdravstveno stanje, onda ćete sigurno biti više motivirani ako pomislite da ćete zdravi biti puno korisniji svojoj djeci i partneru. Neka svrha bude iskrena i vrijedna vaše ustrajnosti. Ne činite ništa samo zato što drugi to očekuju od vas. Ovo je priča između nas samih.

ZAMISLITE KRAJNJI ISHOD – neka vam slika krajnjeg ishoda bude pred očima. Ona će vam dati poticaja da učinite sve da biste do njega došli. Kad god osjetite da ćete pokleknuti, osvijestite krajnji cilj u svojoj glavi i doći će novog energetskog impulsa.

NIKADA NIJE KRAJ I POKUŠAJTE PONOVO – sve dok pokušavate šanse da zagospodarite snagom svoje volje su tu. I nikada ne odustajte samo zato što vam do sada nije uspjelo. Svaki pokušaj ojačava vas sve dok ne dosegnete svoj cilj.

O autorici:

Iva Belé je prvi europski i hrvatski Certificirani Trener Canfield Metodologije. Trenirana je i certificirana u SAD-u osobno od Jacka Canfielda, “America’s #1 Success Coacha. Uspjeh je kako kažu timski sport a u „njenom timu“ igraju brojni prijatelji iz cijelog svijeta. Namjerava se cijeli život nastaviti educirati i prenositi znanje ljudima kako bi živjeli sretno i sa svrhom, a više o Ivinom radu pronađite na njezinom službenom webu.