Menu
KULTURA

Jeste li već uhvatili mjesto za najveći kazališni spektakl godine?

Piše: Paula Marasović

˝Cats˝, odnosno ˝Mačke˝ Andrewa Lloyda Webbera jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih mjuzikla 22. ožujka stiže u Arenu Zagreb. Inače, to je prvo gostovanje originalne londonske produkcije ovog slavnog mjuzikla u Hrvatskoj.
Ako niste bili među onim sretnicima koji su u rekordnom roku kupili ulaznice za ovaj kazališni spektakl, ne očajavajte. Već iduća dva dana nakon premijere slijede još dvije izvedbe zbog velikog interesa publike.

Mačke su se prvi puta prošetale po kazališnim daskama 1981. godine u londonskom kazalištu New London Theatre, a godinu nakon na Broadwayu. Mjuzikl je nastao prema književnom predlošku T.S. Eliota “Old Possum’s Book of Practical Cats” iz 1939. Priča prati jednu noć u životu mačjeg plemena Jellicles. Jedna po jedna, pričaju priče svojem starom i dobroćudnom vođi, koji mora odlučiti o tome koja će mačka dobiti priliku za uzdizanje do metaforičkog mačjeg neba i za novi početak u novom mačjem životu. Vrhunac i vjerojatno najpoznatiji dio ovog mjuzikla je pjesma ˝Memory˝, a pjeva ju izabrana mačka nostalgično se prisjećajući slavne prošlosti.

Zanimljivo je da nitko u početku nije vjerovao u uspjeh i profitabilnost ovog mjuzikla, gotovo je bio osuđen na popast i nitko nije htio uložiti u predstavu. Ali Andrew Lloyd Webber, koji potpisuje skladbe za mjuzikl Cats, nije ustrajao i s dvostrukim podignutim kreditom uspio je ostvariti svoj san.

Danas su Mačke višestruko nagrađivani mjuzikl sa 7 osvojenih nagrada Tony – za najbolji mjuzikl, a za londonsku produkciju – nagrade Olivier i Evening Starndard. Obje originalne produkcije osvojile su nagradu Grammy. Više puta je obišao svijet, preveden je na više od 20 jezika, a 1998. godine dobio je i svoju televizijsku filmsku inačicu.

Mjuzikl Cats je zabavno, ali nadasve vrhunski producirano i izvedeno djelo koje nam daje uvid u nešto što nemamo priliku vidjeti svaki dan. To je prvi pravi spektakl glazbenog kazališta. Ne propustite pogledati!

U zagrebačkoj Areni 4000 gledatelja imat će priliku uživati u mnogobrojnim pjesmama i plesnim točkam, a cijene ulaznica kreću se od 189 do 399 kuna za tribine i 499 kuna za parter.
Požurite, možda i vi budete među sretnicima koji će pogledati ovaj legendarni kazališni komad.