Menu
INTERVJU / MODA

Dizajnerica Martina Ješe: Intuicija je najbolja vodilja

Razgovarala: Dina Lijić

Zadarska dizajnerica Martina Ješe svojim je modnim brendom Cataleya postigla iznenađujuće brzi i svakako zasluženi uspjeh te odmah postala zvučno ime na modnoj sceni – kako na hrvatskoj, tako i na onoj inozemnoj. Njezine kreacije obožavaju mnoge poznate dame, među kojima su Jelena Rozga, Maja Šuput, Lana Klingor Mihić te Antonija Stupar Jurkin.Upečatljive kreacije brenda Cataleya odišu jedinstvenom kreativnošću i ženstvenošću. Unatoč velikoj postojećoj konkurenciji, ova talentirana dizajnerica dokazala je kako intuicija, dosljednost i vjera u sebe uvijek donose uspjeh, a najveća joj je nagrada raditi upravo ono što voli.

Vaše su kreacije upečatljive i po mnogočemu prepoznatljive. S druge strane, mnogi dizajneri i dalje ostaju nezapaženi, donekle bezlični. Koliko je danas u svijetu modnog dizajna, u kojem vlada žestoka konkurencija, važno biti prepoznatljiv, originalan te imati svojevrstan karakteristični lajtmotiv? Po čemu se primarno izdvajate od konkurencije?
Najvažnije je biti svoj, ostati uvijek dosljedan sebi i svojoj vlastitoj intuiciji. Na takav ste način prepoznatljivi i drugačiji te imate svoj pečat na svakoj kreaciji. Kad se ne opterećujete rezultatima, već opušteno radite ono što volite i pritom u tome uživate, uspjeh će zasigurno doći sam po sebi.

[addToAppearHere]

Vaš je brend Cataleya doživio veliki uspjeh i brojne hvalevrijedne reakcije. Mnoge poznate dame nose vaše kreacije. Jeste li očekivali takav nagli uspjeh?
Prije svega, hvala. U svaku moju kreaciju uloženo je puno truda i danonoćnog rada. Kreacije su rađene s puno ljubavi. Svaki odjevni predmet pomno osmišljavam i trudim se da svaki bude poseban na svoj način. Uspjeh je došao kao nagrada za uložen trud te sam zahvalna na mogućnosti da mogu raditi ono što uistinu volim, a pritom sam ujedno počašćena što imam sreću surađivati sa stvarno divnim damama.

Imate li unaprijed jasnu viziju, tj. „sliku u glavi“ pri dizajniranju i osmišljavanju kreacija ili je kreativni proces više spontan?
Inspirativni trenutak je spontan te me zahvati više puta u jednom danu. Zbog toga uz sebe uvijek imam mapu crteža i olovku koju odmah predočim na crtež. Koji put izgledam smiješno u takvim trenucima, ali su ljudi u mom okruženju već naviknuti na to pa se više niti ne čude kad odlutam u svojim mislima i škrabam po papiru.

Osluškujete li potrebe tržišta i aktualne trendove ili se više vodite vlastitom intuicijom što bi se vašim klijenticama moglo svidjeti?
Vodim se vlastitom intuicijom – ona me vodi od samog početka i dosad se pokazala kao najbolja vodilja.

Što vam je vječna inspiracija?
Moje zadovoljne klijentice su moja vječna inspiracija.

Naglasak stavljate na multifunkcionalnost i nosivost, pritom ne zanemarujući ženstvenost, profinjenost, originalnost i eleganciju. Je li vam teško uravnotežiti ih sve zajedno? Na što se najviše fokusirate?
Kad njegujete jednostavan i po meni, ne bih rekla nosivi, već onaj stil kojeg nam nameću dnevne obveze, onda u potpunosti shvaćate modne potrebe žena današnjice. Na prvo mjesto stavljam ženu u punom smislu riječi, ženu koja voli dobro izgledati, koja voli dobre odjevne komade te koja cijeni kvalitetu, ali zbog brojnih obveza ti komadi, prije svega, moraju biti ugodni i prilagođeni upravo tim obvezama. Mislim da nam takvi komadi, koji su elegantni, a opet nosivi u dnevnim i večernjim varijantama, danas zaista trebaju.

Kad biste imali priliku odjenuti bilo koju slavnu ličnost na svijetu, koga biste odabrali i zašto?
Kate Middleton – jer je jedna od najvećih ikona stila. Ona sa svojim istančanim modnim ukusom uvijek privlači pozornost i rijetko kada griješi. Njezin bi se stil mogao nazvati klasičnim, međutim u tu klasiku uspješnu ubacuje sve trendove.

Je li važnije imati dobru ideju i zamisao ili kvalitetno provesti tu ideju u djelo? Što je, po vašem mišljenju, teže?
Potreban je savršen spoj. Dizajner koji točno zna što želi i konstruktor koji svaku viziju zna provesti u djelo. Takav odnos ne dolazi preko noći – on se gradi, njeguje i razvija kroz vrijeme.

Slikarstvo je, uz modu, vaša velika ljubav. To je interesantan spoj dviju umjetnosti – za obje se veže kreativnost, individualnost i sloboda izražavanja. Koliko su te dvije umjetnosti povezane? Nadopunjuju li se međusobno i u kojim segmentima?
Nadopunjuju. Smisao u slikarstvu mi je svakako pomogao u crtanju mojih kreacija. Umjetnost je za mene igra kreativnosti koja me zabavlja i opušta i koju sam prenijela na moju djevojčicu koja već u ranoj dobi pokazuje odličan talent za crtanje. Ponosna sam što je tu crtu naslijedila od mene.

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili otkad ste pokrenuli vlastiti brend?

VJEROVATI SVOJIM INSTINKTIMA. Slušati svoj unutarnji glas te naučiti vjerovati samome sebi i svojim predosjećajima.
STRPLJENJE. Sve će doći ukoliko se čovjek može strpjeti. Čovjek koji ima svoj cilj, ostvarit će ga. Ništa se ne može oduprijeti želji koja postoji za ispunjenje čovjekovog cilja.
SAMOPOUZDANJE. Vjerovanje u vlastite sposobnosti te vrijednost vlastitog rada, vremena i truda.

Živjeli ste u inozemstvu. Možete li povući paralelu modne osviještenosti na našim prostorima s onom u inozemstvu? Je li stil Hrvatica više unikatan ili pomodan?
Poznato je da su Hrvatice oduvijek bile modno osviještene i ponosne na svoj modni izričaj, koji je uvijek pratio sve svjetske trendove. Hrvatice su žene sa stilom. One znaju nositi odjeću. Imaju hrabrosti eksperimentirati i nositi odjeću sa stavom.