Menu
LIFESTYLE

Top 10 idealnih lokacija za svaki bucket list

Piše: Tea Mihanović

Živeći užurbanim modernim načinom života, svi sanjaju o bijegu iz rutine svakodnevnice. Neprestano žalite što nemate malo više vremena, što nemate malo više novca?! No vrijeme leti, a popis želja sve je veći. Vrijeme je da prestanete odgađati svoje snove! Stoga, napišite svoju listu želja i krenite jer svijet čeka na vas! A mi smo tu da vas inspiriramo…

Mramorna špilja u Čileu

Ova čarobna mreža špilja nalazi se u Patagoniji na jezeru General Carrera i predstavlja jedno od najljepših čuda prirode. Za vidjeti ovaj bajkovit prizor morate se uputiti u gradić Chile Chico u Čileu. Jezero je stoljećima oblikovalo udubine u mramornim stijenama, pa one danas stvaraju veličanstven spektar boja koji varira od bijele do tamno plave, ovisno o razoblju u godini. Za turiste se organiziraju vožnje čamcem kojima se prolazi kroz duboke unutrašnje tunele ovih ogromnih pećina.

[addToAppearHere]

Crvena plaža u Kini

Foto: Pinterest

Crvena plaža smještena je na sjeveroistoku Kine na samom ušću rijeke Shuangtaizi. Osim što se radi o najvećoj močvari na svijetu, posebna je po grimizno crvenoj boji koju poprimi svaku jesen. Za bojanje močvare zaslužna je biljka Suaeda čijem rastu i razvoju pogoduje izrazit salinitet jezera, pa se tako u jesen proširi na više od 50 kvadratnih milja. Ovaj valoviti crveni pokrov Kinezi popularno nazivaju „Red Carpet Beach“ jer pruža nepregledne širine grimizne čarolije.

Wulingyuan u Kini

Foto: china.org.cn

Slikovito i povijesno područje Wulingyuan krasi kineski grad Zhangjiajie u provinciji Hunan. Širinom većom od 26 000 hektara okuplja Nacionalni park Zhangjiajie, dolinu Suoxi i planinski lanac Tianzishan. Krajolik posebnim čini više od 3000 visokih krških stupova koji se protežu i do 800 metara u visinu. Između njih protječe 60 potoka, a iznad 40 špilja prostire se i „Most preko neba“, najviši prirodni most na svijetu.

Zvjezdano more na Maldivima

Ono što tijekom dana izgleda kao obična plaža, nakon zalaska sunca poprima nestvaran izgled. Naime, morski organizmi fitoplanktoni mogu vizualno transformirati vodu tako da izgleda kao zvjezdano nebo. Iako se radi o prirodnoj pojavi, samo malo mašte je dovoljno da šetnja pješčanom plažom preraste u koračanje nebom.

Kristalna špilja u Meksiku

Foto: National Geographic

U podzemlju ispod grada Delicias u Chihuahui u Meksiku, na dubini od 300 metara, skriva se čarobna „kristalna šuma“. Čine ju zapanjujuće veliki prirodni kristali izgrađeni od selenita. Njihova težina može iznositi i do 55 tona, a visoki su u prosjeku 11 metara. Ukoliko želite iz prve ruke istražiti špilje, morate dogovoriti posjet s odgovornom geološkom organizacijom. Razlog takve predostrožnosti jesu temperature koje rastu do 45°C, dok vlažnost iznosi čak 95%.

Zaleđeno Bajkalsko jezero

Najdublje i najstarije jezero na svijetu, smješteno u Sibiru, sigurno je i jedno od najljepših. Svojom ljepotom posebno očarava u najhladnijim zimskim mjesecima kada hladna sibirska zima isklesa tirkizne ledene skulpture. Osim ledenih gromada stvorenih odbijanjem valova o obalu tijekom procesa zamrzavanja, jezero pruža i zvučni doživljaj. U proljetnim mjesecima se stvara takozvana „ledena muzika“ uzrokovana ponovnim izbijanjem valova kroz zaleđenu površinu.

Velika plava rupa

Velika plava rupa je prstenasti koraljni greben koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Belize. Rupa se formirala kao vapnenačka špilja prije posljednjeg glacijalnog razdoblja. Otapanje leda uzrokovalo je izdizanje razine svjetskog mora, a time i prekrivanje špilje vodom. Naposljetku je količina vode urušila krov špilje pa je kao rezultat nastao bazen dubok 125 metara.

Bambusova šuma u Japanu

Foto: Peter Stewart

Osim što se radi o jednom od najljepših okoliša Japana, Sagano šuma bambusa stvara posebne zvučne efekte. Strujanje vjetra kroz gusto poredane bambuse proizvodi šum tako poseban da ga je Vlada Japana zaštitila kao zvuk koji mora biti očuvan. Šetnje dugim uređenim stazama toliko su značajne ponajviše zbog mira kojeg pružaju posjetiteljima.

Bijela pustinja u Egiptu

Bijela pustinja udaljena je nekoliko sati vožnje od Kaira. No, dug put koji morate prijeći ukoliko je želite vidjeti itekako se isplati. Ova pustinja se razlikuje od drugih zbog velike količine kalcija koji je formirao glomazne bijele strukture poznate pod nazivima „Gljiva“ ili „Sladoled“. Poseban doživljaj je vidjeti ove prirodno oblikovane skulpture tijekom zalaska sunca kada mijenjaju boju.

Hillier jezero u Australiji

Foto: Putoholičari

Jezero Hillier smješteno je na najvećem od otoka koji čine ahipelag Recherche na Bliskom istoku. Dugačko je otprilike 600 metara, a okružuje ga šuma Papebark i uski pojas pješčane dine koja ga odvaja od Južnog oceana. Posebnim ga čini njegova izrazito ružičasta boja čiji nastanak nije u potpunosti razriješen. Neki znanstvenici nagađaju da je jezero obojano zbog bakterije koja živi u morskoj soli, ali nitko ne može sa sigurnošću potvrditi o čemu se zaista radi.

Ako ni u ovom popisu ne pronalazite poticaj, imajte na umu da je putovanje jedina stvar koju možete kupiti, a učinit će vas bogatijima! 🙂