Menu
LIFESTYLE

Poslušala sam šeficu i evo što se dogodilo!*

*Da, ovo je bio clickbait naslov.
Nisam od onih koji vole vampire, znanstvenu  fantastiku i izmaštane svjetove. Volim fikciju koja bi se vrlo lako mogla smjestiti u realnost. Zato ću odbiti maratonska gledanja “Gospodara prstenova”, “Igre prijestolja” ili “Harryja Pottera.” Ne volim drugima davati preporuke filmova, serija ili knjiga jer smatram da ono što se meni sviđa nije  nužno mjerilo dobrog ili kvalitetnog. Moji prijatelji često prate serije na čije prve minute zaspem, a ja obožavam sve na čije prve minute zaspu oni.
Shawshank who?

Ipak, nisam sama naletjela na zadnje dvije genijalne serije koje sam odgledala u jednom dahu (zvuči bolje od “gotovo u jednoj večeri”). Doduše, nisu ih preporučili ni moji prijatelji. U nekom ih je neformalnom razgovoru spomenula moja šefica. Jedna od nijh je “Bijeg iz Dannemore”, možda najbolja serija koju sam gledala ove godine.

“Bijeg iz Dannemore” je serija snimljena prema istinitom događaju iz 2015. godine, kada su dvojica zatvorenika u manje od sat vremena pobjegla iz strogo čuvanog zatvora u gradiću Dannemora u državi New York.

Radi se o Richardu Mattu i Davidu Sweatu, ubojicama osuđenim na doživotni zatvor. Uz Mattovu ideju i Sweatovu maestralnu izvedbu, uspjelo im je u samo nekoliko mjeseci raskrčiti put kroz labirint zatvorskih cijevi, kroz koje su prije tri i pol godine sasvim neprimjetno prošli i doslovce išetali iz “Malog Sibira”, kako nazivaju Clinton Correctional Facility.

Dannemora

Foto: Social media, Pinterest

Dvojica zatvorenika su se navodno šalila da bi, ako je Andyju Dufresneu iz filma “Iskupljenje u Shawshanku”, koji je također kopao tunel kroz zatvorske zidove, trebalo 17 godina da pobjegne iz zatvora, njima trebalo svega 10 jer su pronašli genijalno i realtivno brzo rješenje kako da se ponovno nađu na slobodi.

Krenimo ispočetka

Richard Matt je 1997. godine hladnokrvno ubio Williama Rickersona, bivšeg 72-godišnjeg šefa. Matt je imao pogrešnu informaciju da Rickerson skriva veliku količinu novca i želio ga je prinuditi da mu sve to i preda. Ozlijeđenog starca je duga 24 sata vozio u prtljažniku, usput stajući da ga brutalno tuče. Naposlijetku je izmrcvareno Rickersonovo tijelo bacio u rijeku. Godinu dana kasnije, pod nerazjašnjenim je okolnostima s 9 uboda noža ubio i Charlesa Arnolda Perreaulta.

David Sweat je u ljeto 2002. prešao automobilom preko šerifova zamjenika Kevina J. Tarsije. Iako je Tarsia već vjerojatno bio mrtav jer ga je netko iz Sweatova društva propucao s dva metka, Sweat je “za svaki slučaj” stao i na papučicu gasa. Tada je imao svega 21 godinu.

I tako su završili u Dannemori.

Kako Mattu bježanje iz zatvora nije bio stran pojam, htio je što prije pobjeći i iz posljednjeg u kojem se našao. Udružio se sa Sweatom koji je bio mozak operacije i koji je uvijek promišljeno kršio zakon, napravivši detaljan plan za svaki prekršaj. Tako je bilo i ovog puta.

Iza svakog uspješnog muškarca, stoji, naravno – žena

Ok, imamo ideju i masterminda. Nedostaje nam još i pomagač. Pardon, pomagačica. Matt i Sweat su je, izgleda, vrlo jednostavno pronašli i to u zatvorskoj krojačnici. Radilo se o Joyce Tilly Mitchell, ženi koja je nadzirala radove u krojačnici i,  kasnije se ispostavilo, bila u više nego neprimjerenom odnosu s obojicom. Tilly je u saslušanju izjavila kako je “bila u depresiji i osjećala da je suprug više voli.” Zato je u zatvor u više navrata unijela sve što su je Matt i Swaet tražili, a to su bile svjetiljke, pile i slične stvarčice za bijeg.

dannemora

Osim toga, obećala im je da će ih ona, čim se izvuku kroz šaht udaljen svega jedan blok od zatvora, čekati u automobilu i odvesti u bolju, slobodnu budućnost. Na plažu, u Meksiko. Noć prije velikog bijega, Tilly je doživjela napad panike i završila u bolnici te tako razbila ovaj bizarni ljubavni trokut.

Da stvar bude gora (a za priču bolja), njezin suprug Lyle je također radio u istom zatvoru, vozio je na posao i s posla te bio svakodnevno s njom, ne primijetivši da se nešto, najblaže rečeno, neobično događa.

Glumačka postava – da bolja ne može biti

Da ne spoilam baš sve, završit ću s najvažnijim dijelom – glumačkom postavom. “Bijeg iz Dannemore” okupio je, ukratko, prejaku ekipu. Joyce Tilly Mitchell tumači neprepoznatljiva Patricia ArquetteRicharda Matta nezamjenjivi Benicio Del Toro, a Davida Sweata Paul Dano. Izvršni producent i redatelj je, možda ćete se iznenaditi, Ben Stiller.

dannemora

U ovoj seriji oduševljava sve – od sumorne atmosfere američkog gradića u kojem se ništa ne događa, preko sjajne maske koja glumce nije pretvorila u karikature (a postojala je velika mogućnost za to) do bolno realističnih, višeslojnih međuljudskih odnosa.

Mene se cijela ova priča toliko dojmila, da već par dana guglam detalje stvarnih događaja iz Dannemore. Oni su toliko bizarni da je i sam Paul Dano izjavio kako nikako nije mogao povjerovati u činjenicu da je scenarij pisan prema događajima iz nedavne prošlosti.

Serija ima 8 nastavaka, a ja s nestrpljenjem čekam posljednja dva. Što nakon toga? Ne znam, vjerojatno ću pitati šeficu.