Menu
LIFESTYLE / KULTURA

Putopis s Balija: Otok čarobne prirode i atmosfere

Piše: Nina Šlat

Bali je otočić na zapadu Indonezije, poznat po svojoj tropskoj klimi, prekrasnoj prirodi i turističkoj popularnosti. Kao i mnogi drugi, u slikovitu prirodu Balija zaljubila sam se zahvaljujući filmu ‘Eat, Pray, Love’ autorice Elisabeth Gilbert i čvrsto odlučila posjetiti ga jednoga dana. Nakon par godina sanjarenja i par mjeseci planiranja, trenutak putovanja napokon je došao u studenome te je jedino preostalo spakirati se i krenuti.

magija

Kod putovanja na drugi kontinent, jedan od najbitnijih elemenata je organizacija samog puta. Prva bitna odluka je, naravno, datum putovanja. Iako kroz cijelu godinu prevladava tropska klima od 30 – 35 stupnjeva, na Baliju zapravo postoje dvije sezone: suha, od svibnja do rujna i kišna, od listopada do travnja. Iako kišna sezona, za vrijeme koje sam i ja putovala, zvuči zastrašujuće, u stvarnosti nije tako – dnevno padnu jedan do dva pljuska u trajanju od sat – dva, dok ostatak dana provodite na suhih i vrućih 30 stupnjeva. Odlučite li se za suhu sezonu i dalje uzmite kišobran jer ćete vjerojatno barem jednom pokisnuti. Obavezno je uzeti i jako sredstvo protiv komaraca i drugih kukaca kojih, zahvaljujući tropskoj klimi, ima stvarno puno.

Druga odluka koju donosite je izbor između putovanja u vlastitoj organizaciji ili prepuštanja plana i programa nekoj agenciji. Zahvaljujući popularnosti Balija, većina agencija danas nudi individualne pakete putovanja koje prilagođavate svojim željama i potrebama. No ako želite potpuno samostalno odabrati plan putovanja, postoji i velik izbor smještaja putem Airbnba ili Bookinga, kao i pronalaska letova i aviokompanija na stranicama poput Skyscannera. Kao otok koji živi od turizma, opcija za smještaj na Baliju ima skoro pa neograničeno te se zaista može pronaći smještaj koji odgovara svakome, od luksuznih villa do avanturističkih bungalowa.

ninaslat1

Prije nego što krenete na Bali, obavezno se informirajte i o mogućim troškovima. Valuta koja se koristi na Baliju je indonezijska rupija, ali skoro svugdje možete plaćati i u američkim ili australskim dolarima. Cijene se razlikuju ovisno o dijelu otoka i turističkoj posjećenosti mjesta, iako postoji jedan element kojeg nalazite svugdje. Naime, stanovnici su poznati po tome da će vam pokušati podvaliti previsoku cijenu, za suvenir u dućanu ili uslugu poput prijevoza taksijem ili izleta do neke znamenitosti. Iz tog razloga je ključno biti stalno upoznat s trenutačnim tečajem i uobičajenim cijenama ponuda, kao i biti spreman na svakodnevno cjenkanje.

Nakon slijetanja na Bali, prva stvar koja se primijeti je promet. Glavno prijevozno sredstvo na otoku su skuteri i motori. Naravno, ima i automobila, ali je skuter obavezan za sve stanovnike, čak i djecu, kako bi došli od kuće do škole ili posla. Uz to, na Baliju se vozi lijevom stranom ceste, semafora skoro pa uopće nema, a znakovi su nepoznanica pa se malo tko osim samih stanovnika otoka može snaći u tom prijevoznom kaosu. Skutere i motore se može iznajmiti svugdje, a za one koji nisu spremni navigirati po prometnoj ludnici Balija uvijek postoji mogućnost taksija ili iznajmljivanja vozača na šest ili osam sati.

balipriroda

Hrana se temelji na riži, rezancima, jajima, mesu i povrću, uz velik izbor tropskog voća, poput ananasa, papaye, guave ili pithaye. Kultura uzgoja riže je izrazito jaka na Baliju te se riža servira uz svako jelo, od doručka do večere. Jedno od najčešćih jela je i Nasi Campur, miješana riža uz dodatke različitog mesa, morskih plodova, povrća i začina, koji se koriste u zaista velikim količinama. Voda se pije isključivo flaširana te se kupuje samo u provjerenim dućanima ili ljekarnama zbog čestog preprodavanja boca punjenih nepitkom vodom od strane uličnih prodavača. Takva voda može izazvati teže zdravstvene probleme i na nju se upozorava skoro na svakom koraku. Popularan je i sok mladog kokosa koji se kupuje po raznim uličnim štandovima i voćarnama, kao i razni kokteli.

hrana

U većinski muslimanskoj Indoneziji, preko 80% populacije Balija su hinduisti. Balineški hinduizam kombinacija je hinduizma i otočnih običaja i vjerovanja. Stanovništvo je veoma spritualno i religija igra veliku ulogu u svakodnevnom životu. Svaka kuća, trgovina ili restoran imaju male hramove, a tri puta dnevno se ispred vrata ostavljaju mali darovi bogovima, precima i dušama, zvani canang sari.

Upravo zahvaljujući toj spiritualnosti, Bali je poznat i kao ‘Otok Bogova’ odnosno ‘Otok tisuću hramova’. Hramova i svetišta na Baliju ima oko 20 000, a neka od najpoznatijih su Pura Besakih, zvan i majka svih hramova, Tanah Lot i Uluwatu, obavezne destinacije na stijenama uz more poznate po bajkovitim zalascima sunca, kao i Ulun Danu Beratan, vodeni hram posvećen božici rijeka i jezera. Isplati se posjetiti i hram Tirta Empul, poznat po svetoj izvorskoj vodi i ritualu purifikacije.

Foto: Nina Šlat

Fotografije: Nina Šlat

Na Baliju se zaista ima puno za vidjeti, od tropske džungle u unutrašnjosti otoka, nacionalnog parka na zapadu, aktivnih vulkana na sjeveru, glavnog grada Denpasara, kulturnog središta Ubuda te turističkog juga predvođenog Kutom, poznatom po pubovima i surferskoj sceni. Jedna od obaveznih destinacija su i prekrasne zelene rižine terase. Ima ih mnogo po cijelom otoku, no daleko najpoznatija su Tegallalang rižina polja. Također, isplati se posjetiti i plantaže kave u unutrašnjosti otoka. Svaka plantaža nudi takozvane coffee tastinge gdje imate priliku isprobati preko 10 vrsta kava i čajeva uz pogled na tropsku prašumu Balija. Nezaboravan je i posjet Sacred Monkey Forestu u gradu Ubudu gdje se družite s majmunima i hranite ih u njhovom prirodnom staništu.  No morate biti oprezni, majmuni nisu pripitomljeni te kradu sve do čega dođu.

nina

Iako se otok svakodnevno mijenja pod utjecajem turizma, postoje još uvijek netaknuti dijelovi Balija koji pokazuju ‘stvaran’ Bali i njegovu, zaista čarobnu, atmosferu i prirodu. Niti jedna slika ili priča ne mogu dočarati sve nijanse Balija. Za mene je to bila ljubav na prvi pogled i sigurno ću se vratiti.