Menu
INTERVJU / JA, MAMA

Baby friendly zemlja zvana Švedska

Već neko vrijeme pratim Instagram profil svoj srednjoškolske prijateljice koja me osvojila svojim fotografijama s putovanja. U zadnje vrijeme, njezine fotografije prikazuju sve blagodati Švedske, a ono što me je najviše zaintrigiralo je koliko je baby friendly ta zemlja. Kutak za klince i parking za kolica čak i u crkvi, korištenje rodiljnog dopusta za oba roditelja u isto vrijeme dodatno nagrađuju, a možete ga koristiti čak 18 mjeseci. Možete raditi na pola radnog vremena ako imate dijete bez da imate neki posebni razlog, vrata svih ustanova se otvaraju na tipku kako ne bi manevrirali s kolicima, vratima, još ako se tu nađe i koja stepenica…uh…

Popričala sam s Martom, novopočenom mamom, i saznala nešto više o toj zapravo meni dosta nepoznatoj zemlji.

Koliko često si u Švedskoj i kako baš Švedska?

Ovo mi je prvi posjet Švedskoj. Suprug radi za švedsku tvrtku pa je često u službenom posjetu, a kako sam trenutačno na rodiljnom dopustu ovaj put smo odlučili da mu se pridružimo naša beba od 10 mjeseci i ja.

Kako je putovati avionom s malim djetetom? Koji savjet bi dala mamama koje same putuju s klincima?

S obzirom da imamo jako živahnog sina malo sam se pribojavala tog leta, ali na kraju je bio ugodniji od očekivanog. U zračnoj luci je osoblje bilo ugodno, svi su imali razumijevanja za bebu te nismo čekali u dugim redovima. Pri uzlijetanju i slijetanju nije bilo nikakvih problema, najveći problem bebi je predstavljalo to što je morao sjediti vezan dio vremena, no to smo riješili grickalicama, igračkama i slikovnicama. S obzirom na to da smo suprug i ja išli zajedno nismo imali poteškoća u zračnoj luci ni u zrakoplovu, ali vjerujem da bi mi bilo dosta teško da sam putovala sama s bebom. Možda je najbolji savjet koji bih mogla dati mamama koje putuju same s djecom taj da uzimaju minimalno ručne prtljage, jer je jako teško proći kroz sigurnosni pregled, ukrcati se u zrakoplov i izaći iz njega ako imate kolica, nosite bebu i vučete prtljagu. Iako je dopušteno bebu dovesti u kišobran kolicima do samog ulaza u zrakoplov, ostale procedure u zračnim lukama nisu prilagođene za mame koje putuju same s djecom, tako da je svaka pomoć dobro došla.

Što je ono što Švedsku čini baby friendly zemljom?

Za početak, švedski zakoni koji omogućavaju roditeljima da provode više vremena s djecom, kao što su rodiljni dopust od 18 mjeseci i mogućnost rada na pola radnog vremena roditeljima s djecom, a zatim i svakodnevne sitnice iz kojih je vidljivo da su djeca maksimalno uključena u društvo. Tako u vlakovima, muzejima, čak i crkvama možete naći kutak za djecu ili parking za dječja kolica. Naravno, u svim ustanovama i na javnim površinama omogućen je pristup kolicima. U svim parkovima nalaze se dječja igrališta koja su prilagođena djeci svake dobi i koja maksimalno potiču motoriku i kreativnost kod djece, a svaka dječja hrana koja se može kupiti u trgovini ima oznaku ekološkog uzgoja namirnica.

Druže li se mame po parkićima kao i mame u Hrvatskoj? 

S obzirom na to da se u Švedskoj potiče jednako korištenje rodiljnog dopusta između oba roditelja, u parkovima se, uz mame, može vidjeti i velik broj tata u igri s djecom. Šveđani su dosta zatvoreni, ne prilaze drugim roditeljima i djeci kao kod nas, ne započinju lako razgovore s drugima uspoređujući djecu kao kod nas. 🙂

Koliko je život olakšan ljudima s malom djecom? Ima li puno mjesta na kojima možeš presvući dijete, nahraniti?

Restorani i javne ustanove uglavnom imaju osigurane hranilice i mjesta za presvlačenje beba, no u parkovima ili na drugim javnim površinama dobro bi došle klupe za hranjenje i prematanje beba, tu je situacija slična kao i kod nas.

Bi li voljela svoj život u Hrvatskoj zamijeniti životom u Švedskoj sad kada si mama?

Nakon dva tjedna provedena u Švedskoj mogu zamisliti svoj život tamo. Sviđa mi se način na koji su djeca uključena u svakodnevicu, te kako država i lokalna zajednica vode računa o potrebama roditelja i djece. Osjećala sam se ugodno i dobrodošlo gdje god bih otišla s bebom, što mi je puno značilo. No, nedostajalo bi mi ispijanje kava na terasama kafića i sunce. 🙂

Navedi 3 stvari koje te zaista fasciniraju u odnosu na Hrvatsku i koju bi mi obavezno morali promijeti-naravno vezano za život s djetetom?

Ono što mi se jako svidjelo je uključenost očeva u brigu o djeci koja se jako potiče time što Šveđani dobiju dodatna 3 mjeseca rodiljnog dopusta i dodatak na plaću ako rodiljni dopust koriste oba roditelja u jednakom trajanju. Također, ugodno su me iznenadili prostori prilagođeni za djecu u ustanovama koje doživljavamo kao ustanove za odrasle, kao što su crkve i muzeji, gdje se i najmanja djeca mogu poigrati plišancima ili prolistati slikovnice…mislim da za takvu promjenu treba jako malo truda, a puno bi značila svim roditeljima. I na kraju…igrališta za djecu u Švedskoj. Na igralištima se može naći toliko sadržaja da svako dijete može naći nešto za sebe. Osim igre na klasičnim ljuljačkama i toboganima dijete može osmisliti kazališnu predstavu uz pomoć pomičnih kulisa, udarati u gong i različite udaraljke, promatrati lom svjetla na vrtuljku s ogledalima, prolaziti poligon koji uključuje vježbe za cijelo tijelo… Sviđa mi se što su igrališta osmišljena tako da potiču djecu na kreativnost i što imaju priliku nešto naučiti osim što služe i za zabavu. Voljela bih imati slično igralište u svojoj blizini.