Menu
INTERVJU / JA, MAMA

Instagram mama koju obožavamo pratiti

U našem stanu je uvijek glasno, bilo to od gitare, svih mogućih zvučnika kojih imamo, crtića, sevdaha, karaoka ili prepirki. Mi smo susjedi iz pakla.

Anela Conary, poznatija kao Majka Zmajka; jedna je od onih osoba koja će vam uvijek izmamiti osmijeh na lice. Njezin Instagram profil @anelistar sam otkrila prije možda godinu dana i sada već znam kada ujutro otvorim Instagram da će me dočekati njezini storiji puni dogodovština, humora, savjeta i crtica iz svakodnevnog života te predivne peteročlane obitelji – mama Anela, tata James, djeca Liam i Hanna i psica Bella. S obzirom na to da je Anelin muž Amerikanac, zanimalo me je kako se slažu u odgoju djece s obzirom na to da su odrasli na dva različita kontinenta.

Kako je to odgajati djecu s mužem Amerikancem čiji načini odgoja su zasigurno drugačiji od onoga na što smo mi navikli?

Odgajamo djecu našom metodom, nije ni američka ni hrvatska, naša je, personalizirana.

Nemate često priliku čuti kako hvalim svog muža Amera, međutim od njega sam puno naučila o tome kako biti opušten s djecom, kako ih ne držati pod staklenim zvoncem, kako neće dobiti upalu pluća od propuha niti od bosonogog hodanja, također koliko je jednostavnost bitna pri odgoju. Odgoj djece je jedna bitna stavka oko koje se slažemo i donosimo odluke bez problema. Za što se ne bi moglo reći za druge stvari u našem braku 🙂

Iako se većinom vodi nekim svojim instinktima i majčinim nagonima, Anela kaže da je jako puno naučila iz knjige Danski odgoj djece.

Puno razgovaramo, objašnjavamo i učimo ga što je ispravno, a što neispravno. Pružamo mu slobodu odabira i odlučivanja u većini stvari sa snošenjem posljedica. Pokušavam usvojiti alat iz knjige Danski odgoj djece, nisam neki čitač, ali iz ove knjige usvajam par stvari koliko mogu uz probleme i situacije kroz koje nas život provlači. P.A.R.E.N.T, alat koji ta knjiga spominje znači : P(Play), A(Authenticity), R(Reframing), E(Emphaty),N (No ultimatums), T (togetherness) i tzv.HYGGE, kako to oni zovu koji uči koliko je bitno zajedništvo, provoditi vrijeme zajedno, u muzici, s drugom djecom, u igri i ostavljajući svoje JA u kutiju i vadeći naše MI iz kutije. Naravno tu su svakodnevne situacije gdje se nakupi stres, negativna energija te izađu na vidjelo u obliku svađe između mene i Jamesa. U tim trenucima odlučili smo ne raditi to iza zatvorenih vrata već pokazati djeci da ih u životu i to čeka, ali da je na njima kako će se s njima nositi. Mislim da je to zdravo, porječkat se, iznijeti glasno drugačija mišljenja, nekad izleti i loša riječ u ljutnji, jer gle čuda ni mi odrasli se nekad ne znamo nositi s emocijama. Kod nas je rekla bi GLASNO. Ono što je najbitnije je da se glasno volimo. Djecu bi se prvenstveno trebalo učiti rješavati sve razgovorom, iako u nekim situacijama u braku to nije moguće, bar kod nas, još uvijek to učimo i usvajamo. Što se tiče situacija s Liamom, to rješavamo mirnim razgovorom.

S obzirom na to da je sada na porodiljnom dopustu zbog devetomjesečne kćerkice Hanne, stalno je s djecom i ne može se okarakterizirati kao veliki autoritet. Za sebe kaže da je nježna i blaga, a tata James, koji ipak nešto manje vremena provodi s djecom, je veći autoritet. Opisala je i situaciju u kojoj je ostala jako ponosna na njihov način odgoja jer u današnje vrijeme često možemo vidjeti roditelje kako se deru na djecu i ni ne pokušavaju s njima razgovarati.

Neki dan sam sjela na kavu s prijateljicom, Liam je trčkarao naokolo i u jednom trenutku srušio čašu s vodom, voda je zalila mene i pod. Pogledao me bez straha, rekao : “ Ajoj, oprosti mama, brisat ćemo.” Isti tren sam zaustavila razgovor s prijateljicom, otišla sam do šanka s njim i tražila krpu da obrišemo pod, zajedno smo to napravili. Zagrlio me i nastavio trčkarati, ali dalje od stola. Jedan mladi par koji je sjedio kraj nas mi je rekao bravo mama, kakav divan dječak. To su trenuci ponosa roditeljskog produkta.

Samo za vikende su u punom sastavu i dane provode produktivno i u zajedničkom druženju.

James radi po cijele dane i ne provodimo puno vremena zajedno kroz tjedan, ali nadoknadimo kroz vikend, u kojem smo veliki postotak prisutni, vrijeme kada ne gledamo crtiće već sviramo, pjevamo, šetamo, vozimo bicikl, igramo se u blatu i sve ono što svako dijete i roditelj zaslužuje i treba.

Jesi li oduvijek maštala o tome da vašu svakodnevicu preseliš online ili je to krenulo spontano?

Instagram imam 7 godina, koristim ga kao dnevnik i pozitivan timeline obilježen fotografijama i videima uhvaćenih dobrih momenata koje smo proživjeli i snimili. Komuniciram sa ljudima, drugim mamama i ljudima s kojima sam fizički odvojena, mojom familijom u Turskoj i Jamesovom u Americi, tako da nas svi prate kroz Instagram storije a i Skype pozive. Instagram je danas aplikacija koju ima skoro svaka osoba, korisnici se razlikuju samo po tome što je netko manje ili više aktivan. Ja sam više lik koji pruža sadržaj, a manje škicam tuđe.

Sve obitelji s malom djecom kada putuju znaju da to iziskuje puno strpljenja, pripreme i dogovora, a ni pomoć nije na odmet. Teško je putovati s jednim malim djetetom, a tek s dvoje ne mogu si ni zamisliti. S obzirom na to da su im obitelji smještene u različitim državama, dapače na različitim kontinentima, putovanja su nešto što im nije strano.

Putujete li često? Kako izgleda putovanje s dvoje klinaca?

S Liamom smo putovali često, s njegovih mjesec i pol’ smo išli na svadbu na Kornate, s 4 mjeseca i u Tursku, na ljetovanja i na zimovanje u Ameriku. Sve u svemu nikad nije bilo problema. Što se tiče leta avionom, cica je uvijek bila spas. S dvoje djece još nismo otputovali nigdje, ali planiramo jedno daleko putovanje avionom ovo ljeto pa nas pratite na Instagramu – sigurno će biti zabilježeno. Ljetovanje s djecom bez pomoći nije neki odmor, ali sve ima svoje čari, više ne uživate pržeći se na suncu i ispijajući koktele, užitak se pretvori u bacanje kamenčića u more, igranje u pijesku i hodanje 100 krugova u hladu kako bi dijete zaspalo da vi popite kavu na miru i bacite se u vodu, ako stignete.

Kada planirate prvo dijete i još ste neiskusni u svemu, onda ste uvjereni da vam baš sve treba pa se tako na popisu nađe i hrpa nepotrebnih stvari ili onih koje ćete koristiti svega jedan puta. Dolaskom Hanne, Anela je već imala određeno iskustvo u opremanju baby opremom pa me je zanimalo bez kojih 5 stvari ne bi mogla zamisliti život s bebama.

Izaberi pet predmeta koja su must have za dolazak prve bebe. Pomozi trudnicama koje mahnito lutaju dućanima kupujući SVE.

Kada bi morala izabrati 5 must have proizvoda za friške mame, izabrala bi ovako:
• Inhalator jer je to sprava koju najviše koristimo i vrijedi svaku kunu
• Nosni aspirator Nosiboo
• Dobra i kvalitetna kolica s kojima će te se moći rolati i vratiti u top formu
• Lanolin krema za bradavice ukoliko mislite dojiti
• Mustela šampon za tjemenicu (imala sam problem s tjemenicom s oba djeteta i ulja nisu pomogla već samo taj šampon)

Kažu da je trudnoća najljepši period u životu – svatko ima neki svoj komentar na ovu rečenicu i niti jedan ne treba osuđivati. Svatko se najbolje sjeća onih težih, a i onih dragih trenutaka koje su nas pratile u tih (najčešće) devet mjeseci. Anelin odgovor me raznježio i nasmijao, ali i podsjetio na moje cravinge u trudnoći.

Koji su najdraži trenuci koji te vežu uz obje trudnoće?

Najdraži trenuci u obje trudnoće su mi bili ultrazvuci i svaki njihov udarac koji bi me posjetio da još jedno srce kuca ispod mog srca. Osim toga i opsjednutost jagodama i lubenicama pred sam porod u obje trudnoće, a nisu loši ni oni trenuci kada dođeš u banku ili staneš u red za kebap pa te svi puste preko reda.

Tako je to kad se nađu dvije mame – jedna jako znatiželjna i jedna jako pričljiva pa odlučimo intervju podijeliti na dva dijela. Sljedeći petak saznajte pomaže li joj muž u kućanskim poslovima, koliko često doma pjevaju i koja je tajna njezinog dobrog izgleda i nakon dva poroda. Osjećam se kao da pišem preview za sljedeći nastavak sapunice. 😀