Menu
MED & CO. / JA, MAMA

Abeceda vitamina za jačanje imuniteta

Zima je godišnje doba koje u posljednjih nekoliko godina nastupa nakon ljeta jer su jesen i proljeće jednostavno preskočeni uslijed klimatskih promjena, no tu temu ćemo ostaviti za neki drugi puta, a danas ćemo se pozabaviti dodacima prehrane, samoj prehrani i vitaminima koji su vašim malenima, ali i vama potrebni u ovim hladnim nadolazećim mjesecima.
Svi klinici, a pogotovo vrtićarci su osjetljivi u ovim prvim hladnim danima jer im imunitet još uvijek nije dovoljno jak i kreće curenje nosa, kašalj, a nedovoljna briga oko tih na početku bezazlenih simptoma može dovesti i do ozbiljnijih bolesti respiratornih puteva, temperature, viroze itd. S obzirom na to da našim najmanjima uvijek želimo samo najbolje, otići ćemo u ljekarnu i kupiti baš sve dodatke prehrani, razne kapi i sirupe kako bi bombardirali njihov imunološki sustav i pomogli im boriti se protiv prehlada. No što je ono što im je zaista potrebno?

Prvenstveno to je vitamin D ili sunčani vitamin koji preko ljeta dobivaju putem divnog sunca, no u ovim hladnim, tmurnim danima vitamin D nužan je kao dodatak prehrani jer je potreban za razvoj kostiju i doprinosi radu imunološkog sustava. Osim što se djeci može davati u vidu kapi, može se pronaći u raznim namirnicama, a prvenstveno to su: riba, škampi, žumanjak, sir i mliječni proizvodi.

Osim vitamina D, onaj koji je jako važan za dječji razvoj je i njegov dvotrbušasti brat Vitamin B koji je važan za održavanje zdravlja metabolizma, povećanje razine energije, zdravlje srca i živčanog sustava. Njega se može pronaći u namirnicama kao što su: meso, perad, riba i jaja.
Još jedan vitamin koji jača imunološki sustav je Vitamin E kojeg možemo pronaći u raznim biljnim uljima, ali i u uljima orašastih plodova. I naravno vitamin kojeg svi spominjemo tijekom hladnih mjeseci je Vitamin C kojeg rado konzumiramo kroz prefine naranče, neizostavne mandarine i razne citruse koji su nam svima prvi na popisu kod prevencije ili borbe protiv prehlade. Kao što su nas učile naše mame, tako i mi danas učimo naše male – voće je iznimno važno, bogato je vlaknima i raznim vitaminima i sad konačno razumijem onu maminu – ajde umjesto čokolade pojedi jednu jabuku. 🙂

Osim jačanja imunološkog sustava kroz prehranu i dodatke prehrane, vrlo je bitno čistiti nosiće vaših malenih, inhalirati u slučaju kašlja i na taj način ćete prevenirati upale koje najčešće završe antibiotskom terapijom za koju znamo da je vrlo jako udarac na imunitet.