Menu
LIFESTYLE

Zdravi petak: Vježbanje u trudnoći

Danas se nažalost još uvijek misli kako su za vrijeme trudnoće žene ograničene na vrlo malo aktivnosti, pa će tako često čuti savjete kako bi bilo najbolje da se dosta odmaraju, posvete vrijeme sebi na način da uspiju pročitati dugo željenu knjigu, možda otkriju neki  novi hobi itd. S druge strane, polako počinje rasti ideja kako bi tjelovježba trebala biti sastavni dio života svake trudnice. U prošlom ”Zdravom petku” započeli smo ovaj ”serijal” posvećen zdravlju žena uz temu ”Prehrana kroz trudnoću”, a danas želimo razjasniti zašto je tjelovježba neizostavan element tih slatkih 9 mjeseci iščekivanja!

Za vrijeme trudnoće vrlo su česte tegobe kao što su bolovi u leđima, nadimanje, loš san, konstipacija, a upravo tjelovježba ima moć uklanjanja tih i mnogih drugih simptoma. Naravno, ne preporučamo trudnicama bavljenje hokejom i skijanje ;), no neke od aktivnosti kao što su bicikliranje i pilates nikako ne mogu biti  loše.

Zanimljivo je kako tjelovježba u trudnoći pomaže u raspoloženju i omogućuje što kvalitetniji san, olakšava sami porod jer doprinosi izdržljivosti i snazi, a definitivno omogućuje brži oporavak poslije poroda.

Ukoliko se radi o rizičnoj trudnoći, svakako bi se prvo trebalo konzultirati s vlastitim liječnikom. Od strane raznih svjetskih društava za ginekologiju i opstetriciju  dolaze preporuke kako 30 minuta umjerene aktivnosti gotovo svaki dan omogućuje ženama da prođu svoju trudnoću bez većih komplikacija.

PAR SAVJETA ZA ŠTO SIGURNIJU TJELOVJEŽBU

Svaka trudnica bi vježbanje trebala započeti postupno, a prije svega obavezno je zagrijavanje od oko 10 min. Preporuke su da se stvori neki kontinuitet vježbanja, dakle vježbati treba većinu dana u tjednu nekih 30 minuta.umjerenim intenzitetom. Nikako se ne smije zaboraviti ohladiti prije završetka vježbanja, a 5-10 min potrebno je posvetiti se istezanju. Voda bi se trebalo piti prije, tijekom i nakon vježbanja, a uslijed povećane potrošnje energije prehrana bi se trebala obogatiti namirnicama koje sadrže laički rečeno ”zdrave masti” (koje se nalaze recimo u orašastim plodovima, raznim ribama, maslinovom ulju…).

PREPORUČENE AKTIVNOSTI

  • Yoga
  • Brzo hodanje
  • Bicikliranje
  • Ples
  • Plivanje
  • Pilates

Nedavno je naša Barbara Jutriša razgovarala s učiteljicom yoge Kristin McGee koja je otkrila cijeli niz korisnih informacija i za same trudnice. Naime, Kristin se već duže vrijeme bavi prenatalnom yogom  stoga za ”utvrđivanje gradiva” i potencijalnu inspiraciju za početak vježbanja donosimo tutorial koji je osmislila upravo Kristin! Uživajte 🙂