Menu
KULTURA

70. godina ZKM-a: Predstavljena nova sezona

Zagrebačko kazalište mladih iduće godine obilježava dugih 70 godina postojanja, a obljetnička sezona 2017./18. bit će obilježena najrazličitijim kazališnim izričajima i temama za sve uzraste.
To znači da nas u narednoj sezoni očekuju dječje predstave, predstave za tinejdžere, suvremeni dramski tekst, klasici na suvremeni način, te autorski teatar kroz sedam premjernih naslova.

www.zekaem.hr

Sezona započinje u listopadu, predstavom za djecu “Zdrav i čisti dom, to je baš po mom” redatelja i autora teksta Kristijana Ugrine. Riječ je o edukativnoj predstavi koja kroz animacije, glumu i glazbu podučava i podsjeća o važnosti osobne higijene, razvijanju ekološke svijesti i potrebi za recikliranjem.
Knjižica predstave prodavat će se u obliku slikovnice s tekstom, te se na taj način u predstavu uključuju i polaznici Učilišta ZKM-a, koji su pokazali svoja crtačka, ali i glumačka umijeća.

Slijedi predstava za tinejdžere ˝Alisa u zemlji čudesa˝ engleskog pisca Lewisa Carolla koja će premjerno biti prikazana 18. studenog u režiji Renate Gatice. Iako su ciljana publika tinejdžeri, predstava je zamišljena kao obiteljska, a u ovom kazališnom komadu, Alisa se opire odrastanju i namjerava ostati u nevinu vremenu djetinjstva.

U prosincu nas očekuje premjera drame ˝Ono što nedostaje˝ u kojoj se isprepliće više priča i obiteljskih situacija, te prikazuje suočavanje hrvatske obitelji s izazovima suvremenog života. Tekst predstave, autora Tomislava Zajeca, nagrađen je nagradom Marin Držić, a režiju potpisuje cijenjena bosanskohercegovačka redateljica Selma Spahić.

Suradnja Zagrebačkog kazališta mladih i regionalnih kulturnjaka nastavlja se u vidu predstave ˝Ljudski glas˝ po tekstu Jeana Cocteaua u režiji beogradskog redatelja Bojana Đorđeva, koji je već 2011. režirao predstavu u ZKM-u.
Riječ je o drami u kojoj kroz monolog ostavljene žene doznajemo samo jednu stranu priče-žensku. Inače, zanimljivo je da je autor teksta homoseksualac koji piše ženski monolog, a Đorđev je odlučio još dodati neke ženske glasove, ali napisane od strane žena. Premjera predstave bit će u siječnju.

Još jedan ˝povratnik˝ u ZKM je proslavljeni redatelj Igor Vuk Torbica, koji će nakon uspješnog ˝Hinkemanna˝, postaviti će Shakespeaerovu tragediju “Tit Andronik“ . Tragične činove ove predstave premjerno će se prikazati u ožujku.

Za kraj sezone, u svibnju, najavljena je predstava ˝Proba orkestra˝ po tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, a režija predstave je u stručnim rukama dugogodišnjeg glumca, koreografa i redatelja ZKM-a Edvina Liverića. Ova velika predstava, u kojoj će se pojaviti čak 20 glumaca, kazališna je inačica filma iz 1978. u kojemu se Fellini bavi krizom društva, šaljući poruku da smo svi mi uključeni i odgovorni za tu krizu.

Uz najavljene naslove za novu sezonu, ZKM nastavlja s reprizama hit predstava iz prethodnih sezona, kao što su “Črna mati zemla”, “Hinkemann”, “Sherlock Holmes”, “Čarobni brijeg”, “Ovo bi mogla biti moja ulica” i drugi.