Menu
LIFESTYLE

3 ideje za produktivno gubljenje vremena

Piše: Tea Zavacki

Svi smo imali takav dan. Dan kada ti se baš ništa ne da. Potpuno neproduktivan dan tijekom kojeg si jednostavno gubio vrijeme do spavanja. Ta je pojava toliko česta da su joj znanstvenici dali stručan naziv – prokrastinacija.

Wikipedia kaže:

Prokrastinacija je odgađanje zadatka kojeg moraš odraditi.

 

Ili jednostavnije – prokrastinacija je odabir svih onih aktivnosti koje su „zabavnije“ od posla i učenja. I ako mene pitaš, s vremena na vrijeme je nužno imati jedan takav dan. I napuniti baterije. Uostalom, kada bi inače čovjek nadoknadio sve propuštene serije?

Međutim, ima onih dana ili perioda u danu kada si relativno produktivan. Ali ništa nije hitno. Sjediš u uredu nakon ručka i nemaš energije za nešto konkretno. A ne želiš baš “izgubiti” dva sata i nakon toga imati grižnju savjesti.

E u takvim trenucima, kada mi se ništa ne da, ali želim imati lažan osjećaj produktivnosti, odabirem jednu od sljedećih opcija.

Gledanje videa

…idealno u pauzama za ručak

Jedna od stranica koja mi je uvijek na popisu najposjećenijih je ted.com. Volim TED govore, posebno u pauzama za ručak. Savršene su duljine.

Iako sam već podijelila s tobom neke od svojih najdražih TED govora, u svrhu pisanja ovog teksta i demonstracije produktivnog gubljenja vremena, sam prošla kroz svoj timeline na Facebooku i pronašla sve TED govore koje sam ikada podijelila sa svojim prijateljima. Iznenađujuće, ima ih samo osam, što, nadam se, znači da sam dijelila samo najbolje (uzmi u obzir da su neki podijeljeni davne 2011.).

Poredani kronološki, od najnovijeg prema starijima:

Ako na TED-u ne pronađem ništa zanimljivo, sljedeća postaja je Youtube. Krenem od „preporučeno“ kategorije, a dva sata kasnije gledam video o treningu pasa i pitam se kako se to dogodilo. S obzirom na povijest gledanja, u zadnje vrijeme mi najčešće iskaču sljedeći kanali:

 Slušanje knjiga / podcasta

…idealno u vožnji tramvajem

Čim sam se zaposlila i shvatila da ću svaki dan 90 minuta provoditi u tramvaju, odlučila sam to vrijeme koristiti kvalitetno. U vožnji ne volim čitati, pa mi preostaje samo slušanje. Zbog toga sam po prvi put u životu odlučila dati šansu audio knjigama. (Inače sam jedna od onih koji smatraju da knjiga nije knjiga ako ju ne možeš držati i listati.)

Jednom sam negdje pročitala savjet da je dobro čitati dvije knjige paralelno: jednu iz područja stručne literature i drugu za odmaranje od tolikih informacija iz područja beletristike. Već otprilike šest mjeseci paralelno čitam/slušam po dvije knjige u toj kombinaciji i za sada mi se sviđa. Trenutno izmjenjujem Rain making (za posao) i Nesavršeni (guilty pleasure).

Osim audio knjiga koje kupujem na Audibleu, u zadnje vrijeme istražujem i podcaste. Najprije sam ih počela (prisilno) slušati uz D. koji ih sluša cijelo jutro tijekom spremanja za posao. A sada pokušavam pronaći kvalitetnu aplikaciju za slušanje podcasta za ne-Apple uređaje. Ako znaš i koristiš nešto takvo – javi.

Čitanje članaka

…idealno prije spavanja

Inbox mi je pun različitih newslettera. Jer mi je pretplata na newsletter najlakši način praćenja zanimljivih blogova. Međutim, primljene newslettere rijetko čitam baš u trenutku kada ih dobijem, a ne volim da mi stoje u inboxu. I zato koristim Pocket. Super aplikaciju pomoću koje možeš zanimljive članke „spremiti“ za kasnije. Bez obzira radi li se o newsletterima ili člancima na koje naiđeš na svom timelineu.

Trenutno najdraži newsletteri:

  • James Clear – ako voliš teme kao što je produktivnost
  • Science of people – ako voliš “lagane” newslettere uz puno linkova, s fokusom na govor tijela
  • Tim Urban (WBW) – ako voliš inteligentne teme ispričane riječnikom petogodišnjaka

Osim Pocketa, ako sam raspoložena za čitanje zanimljivih i „laganih“ tekstova, sljedeća postaja su mi Medium i Blogbuster. Tekstovi stranih i domaćih blogera na jednom mjestu. To čak mogu opravdati kao „istraživanje tržišta“.

I tako ja gubim svoje vrijeme. Ako itko pita, na produktivan način.

U ovom postu je bilo puno linkova koje sigurno nećeš sada odmah istražiti. Jedna od mogućih opcija je da si ovaj link spremiš u Pocket i onda ga koristiš kao polazišnu točku u trenucima kada si raspoložen za produktivno gubljenje vremena.

O autorici:

Bok, ja sam Tea, poduzetnica u nastajanju, inženjerka sa smislom za biznis, kreativka zaljubljena u ljude. I autorica bloga TeaTime. Trenutno testiram je li moguće živjeti od onoga što voliš i voljeti ono što radiš. Ako i ti želiš isto, TeaTime bi ti se mogao svidjeti.