Menu
LIFESTYLE / KULTURA

Koje filmove pogledati na 17. Zagreb Film Festivalu?

Na konferenciji za medije danas je u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavljen program 17. izdanja Zagreb Film Festivala.

Novo izdanje manifestacije posvećene ljubiteljima filmske umjetnosti održavat će se tijekom 11 dana, od četvrtka do nedjelje, 7. do 17. studenog u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

Ovogodišnji program ZFF-a stiže u dosad najveći broj gradova, čak njih 20: Bjelovar, Dubrovnik, Ivanec, Koprivnicu, Prelog, Rijeku, Rovinj, Samobor, Slatinu, Split, Šibenik, Varaždin, Veliku Goricu, Zadar, Sv. Ivanu Zelini, Hvar, Omiš, Bol, Podgoru i Imotski.

Festivalski program u znaku neonskih vizuala koji su podsjetnik na neizvjesnu sudbinu kina Europa na konferenciji predstavili su direktor festivala Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković.

11 dugometražnih, 10 međunarodnih i 10 hrvatskih kratkih filmova iz programa Kockice su u utrci za Zlatna kolica. Od 11 dugometražnih filmova čak su četiri kandidati za Oscara.

Donosimo vam kratak presjek filmova koje vrijedi pogledati.

1) Svjetionik, The Lighthouse

Hipnotizirajuća horor-fantazija o dva čuvara svjetionika (Willem Dafoe i Robert Pattison) na zabačenom otoku drugi je film američkog redatelja Roberta Eggersa. Film je osvojio nagradu FIPRESCI.

2) Visoka djevojka, Beanpole

Film Kantemira Balagova nominiran za Oscara inspiriran je pričama ruskih žena, a odvija se u Lenjingradu 1945. godine gdje prikazuje medicinsku sestru Iju, koja povremeno pada u trans i brine se za sina svoje prijateljice.

3) Monos

Film kolumbijskog kandidata za Oscara, Alejandra Landesa je spoj ratnog filma i trilera koji nudi halucinatornu viziju kaosa rata, u kojemu glavnu riječ vode djeca.

4) Naše majke, Our Mothers

Redatelj filma César Díaz bavi se posljedicama građanskog rata u Gvatemali, a film je belgijski kandidat za Oscara.

5) Bosonogi car, The Barefoot Emperor

Politička satira redateljskog dvojca Woodworth i Brosens snimljena je na Brijunima i donosi nove nezgode naslovnog junaka.

6) Ivana Grozna, Ivana the Terrible

Ova fikcionalna autobiografija je komedija o ženi na rubu živčanog sloma u kojoj redateljica Ivana Mladenović i njena obitelj glume sami sebe.

Program Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj stranici www.zff.hr. Ulaznice se nalaze u online prodaji na zff.kupiulaznicu.hr, a od 5. studenog će se moći kupiti i na blagajni ZFF-a ispred kina Tuškanac. Cijene ulaznica za projekcije se kreću između 20 i 30 kuna, a tijekom pretprodaje, 29.10. – 6.11., cijene ulaznica će biti 5 kuna jeftinije.

Foto: Samir Cerić-Kovačević