Menu
KULTURA

˝Nikola Tesla- Mind from the future˝ izložbeni događaj godine

Novootvorena multimedijska izložba ˝Nikola Tesla – Mind from the future˝ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, nastala u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, interaktivna je priča o velikom vizionaru i znanstveniku – Nikoli Tesli, a uspješno spaja znanost i umjetnost. Izložba je veliko integrirano umjetničko djelo koje posjetitelje, kroz animaciju, film, skulpture, slike i tehničke inovacije, uvodi u futuristički svijet.

Kružni prostor ˝Džamije˝ kako kaže i sama autorica projekta, nagrađivana umjetnica i povjesničarka umjetnosti Helena Bulaja Madunić, asocira na zavojnicu Teslina transformatora, te je za potrebe,  pretvoren u Hotel budućnosti. Inspiracija je potekla od Gaudijeva nikad dovršenog hotela ˝Attraction˝ koji je trebao biti sagrađen na mjestu Teslinog prvog laboratorija u New Yorku. Izložba je i prostorno i tematski podijeljena na tri dijela.

Prvi dio izložbe predstavlja lobi hotela u kojemu se nalaze interaktivne umjetničke instalacije poput ˝Svjetlosne varijacije˝ Alme Trtovac, ˝Igra molekula života˝ Ivana Kujijndžića, senzorske instalacije i ostale atrakcije inspirirane Teslom. Također, tu je i golema crvena, željezna skulptura Nikole Tesle, odnosno 12 metara visoka skica njegove ideje za budući strujni vod.

Glavni dio izložbe vodi vas na kat ˝hotela˝ u galeriju Bačva i tamo započinje putovanje u Teslin svijet kroz  audio vodič i stručna objašnjenja autorice izložbe. Logično, započinje njegovim rođenjem i špekulacijama o samom datumu, popraćeno je Teslino školovanje s izvrsnim ocjenama koje se mogu vidjeti iz izloženih školskih dnevnika. Tu su i izlošci turbina iz kabineta Teslinog profesora fizike i prva turbina samoga učenika, koju je izradio još kao dječak, na oko izgledaju kao umjetnička djela. Ubačene su i zanimljive crtice iz znanstvenikovog života, kao što je činjenica da mu je omiljeni film bio ˝Frankenstein˝ za koji je pomogao konstruirati stroj za specijalne efekte ili da mu je ideja za rotacijsko magnetno polje sinula dok je šetao parkom i recitirao Goetheovog Fausta. No ne začuđuje da mu je ta ideja ˝pala na pamet˝ baš u šetnji parkom, je upravo se motivi i projekcije prirode prožimaju duž cijele izložbe jer Tesla je od rođenja boravio okružen živopisnom Ličkom prirodom, te je inspiraciju crpio upravo iz nje.

Slijedi njegov odlazak u Europu- Prag, Budimpeštu i Pariz, gdje započinje razvijanje filma, animacije i fotografije, s kojima je i sam Tesla oduševljen, te svojim znanstvenim dostignućima daje svoj doprinos.  Nakon toga, uranjamo u svijet kada odlazi u New York, mjesto odakle dolaze njegovi najveći izumi, ali i razne nedaće i u konačnici smrt.
Ovaj dio izložbe, osim Teslinih izumima, iza kojih slijedi i zanimljiva, pomalo, opsežna objašnjenja audio vodiča, obogaćen je s raznim instalacijama kao što je svjetlosni detektor raspoloženja i stanica sa VR naočalama, a ostali zanimljivi gadgeti motiviraju posjetitelje na daljnje istraživanje.

Izložba također prati život njegovih suvremenika koji su, zajedno sa Teslom, obilježili 20. stoljeće. Na taj način, pričajući o nekim više, nekim manje poznatim ličnostima i događajima, približen nam je kontekst Teslina života i upoznajemo ga kao znanstvenika, umjetnika i inovatora.

Na posljednjem dijelu izložbe upoznajemo Teslu kroz riječi umjetnika pretočenih u intervjue,a to su  Terry Gilliam, Laurie Anderson, Marina Abramović, Andy Serkis, koji su i sami stvarali umjetnost inspiriranu velikim vizionarom.

˝Nikola Tesla – Mind from the future˝ originalna je izložba koja primjenjuje nove tehnologije spajajući vizualnu umjetnost i znanost, te na taj način omogućuje jedno sasvim interesantno iskustvo. Isto tako, potrebno je naglasiti da ona ne stavlja Tesline izume kao takve u središte pozornosti, već donosi uvid u njegov um, život i djelo, upoznaje nas sa paralelnim događajima i ljudima tog doba koji su obilježili njegov život. Radi se o opsežnoj i kompleksnoj izložbi, koja zahtjeva koncentraciju i ponešto predznanja, kako bi se u potpunosti shvatila priča o najutjecajnijem znanstveniku s naših prostora.