Piše: Marija Bionda

Premda su zimski dani već gotovo iza nas, nikad nije kasno za šalicu odličnog zdravog čaja! Nakon što pročitate sljedeće dobrobiti pojedinih čajeva vjerujemo kako ćete se itekako složiti s nama.

Zeleni čaj

Pored činjenice da je zeleni čaj izvrsna alternativa kavi zbog visoke razine kofeina, ali i antioksidansa, ovaj čaj dokazano pomaže kod niza različitih zdravstvenih problema! Tako primjerice smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te bolesti krvožilnog sustava, a može smanjiti i kolesterol te se povezuje s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti važnima za mršavljenje. Pored toga, studije su potvrdile i da pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube, ali i tijelo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija.

Crni čaj

Premda se crni čaj možda i ne spominje toliko često kao opcija poput zelenog čaja, mnoge su studije pokazale kako djeluje čak i blagotvornije! Crni čaj obiluje antioksidantima koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, može pomoći boljoj kontroli krvnog tlaka, štetnog kolesterola u krvi i zaustaviti opasno sužavanje arterija. Konzumiranjem se stoga smanjuju rizik od moždanog udara te dijabetesa, a istraživanja su pokazala i kako crni čaj smanjuje šanse i znatno usporava razvoj raka! Uz to, izrazito je dobar za smirivanje želučanih problema i urinarnih infekcija, ali i glavobolja te znatno poboljšava mentalne sposobnosti!

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice koristi se na mnogobrojne načine što ne čudi obzirom na brojna antiupalna, antialergijska, antiseptička i umirujuća svojstva kamilice. Često se koristi protiv menstrualnih grčeva budući da djeluje poput blagog analgetika te je zasigurno zdravija alternativa različitim tabletama. Pomaže kod probavnih tegoba kao što su želučani problemi, bolesti mjehura i bolovi u trbuhu, ali i upalnih problema poput artritisa. Čaj od kamilice opušta mišiće, snižava visoku temperaturu, olakšava simptome alergija i astme, poboljšava funkciju jetre te značajno djeluje i na ljepotu – njeguje problematičnu kožu te intenzivno jača kosu.

Čaj od metvice

Čaj od metvice vjerojatno je najpoznatiji po svom svojstvu ublažavanja stresa i glavobolje te općenito smirivanja i rješavanja problema nesanice. Također, ovaj čaj smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u trbuhu, ublažava grčeve i mučnine, i to osobito one uzrokovane putovanjem, a pospješuje i mršavljenje budući da ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Uz to, ova čudesna biljka sadrži i vitamine A, C te brojne druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije, ali i ublažavanju alergija i astme.

Čaj od đumbira

Prvo što nam pada na pamet kada netko spomene čaj od đumbira vjerojatno jest mršavljenje. Ovo proizlazi prvenstveno iz blagotvornog djelovanja đumbira na poticanje probave, ali i činjenice da pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma te pozitivno djeluje na reguliranje apetita. Čaj od đumbira ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a koristi se i kod ublažavanja menstrualnih tegoba, te pospješuje cirkulaciju čime smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, koristi se i kod artritisa budući da smanjuje upale, a istraživanja su pokazala da može suzbiti mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom!