Piše: Dora Ivić

Često slušajući o svakojakim opasnostima o suncu zaboravimo na njegove blagodati. Pred svaku ljetnu sezonu redovito čitamo o važnostima korištenja krema s visokim UV faktorom te o opasnom melanomu. Naravno, nije nam cilj osporiti te tvrdnje jer svi znamo da je pretjerano izlaganje suncu izrazito opasno te da ponekad ostavlja neizbrisive posljedice, ali želimo se posvetiti i dobroj strani zvijezde našeg sunčevog sustava bez koje ne bi bilo ni nas samih.

Pa za početak, najvažnija funkcija koju sunce omogućuje našem tijelu je sinteza vitamina D. Na tržištu postoje razni dodaci prehrani preko kojih se možemo opskrbiti ovim vitaminom, ali najuspješnija akumulacija se odvija kada smo izloženi sunčevim zrakama. Najvažnije za objasniti je kako sam vitamin D ima važnu ulogu u životu žena jer bez njega ne dolazi do potpunog djelovanja kalcija u našem organizmu. Malo tko zna da kad žene uđu u menopauzu troše one zalihe kalcija koje su uspjele “skupiti” tijekom života. Ulaskom u menopauzu kod žena dolazi do promjene u omjeru spolnih hormona koji imaju važnost ulogu u očuvanju zdravlja kostiju te se tako počinje razvijati osteoporoza. Osteoporozu karakterizira smanjenje gustoće kostiju što kao posljedicu ima krhkije kosti te povećani rizik od prijeloma. Dakle, osteoporozu bi bilo moguće spriječiti ili barem omogućiti prevenciju  adekvatnom prehranom bogatom kalcijem (npr.mlijeko, jogurt, sardine, sojino mlijeko, kineski kupus) i optimalnim izlaganjem tijela suncu.

Potrebno je kao i u svemu poznavati svoje tijelo, pa tako primjećivati koliko nam je vremena potrebno da potamnimo. Recimo, za osobe koje su tamnije preporučuje, se više izlaganja suncu od onih koji se svjetlije jer tamnopute osobe trebaju više vitamina D. 

Jasno nam je da je članak objavljen za vrijeme zimskih mjeseci kada u kontinentalnim dijelovima Hrvatske i nema puno sunčevih zraka, ali baš zbog toga želja nam je motivirati vas da svaki trenutak sunčevih zraka tijekom ove hladne zime i iskoristite. Za one koji su imaju sreću i žive u južnijim krajevimaa Hrvatske, neka svakako uživaju u tom “blagoslovu” te svaki dan izdvoje barem pola sata za neku šetnju ili boravak vani.

Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a na taj način se štite od svih negativnih iskustava koje vas mogu sustići u kasnijoj životnoj dobi.