Nakon ovakvog intervjua, kao što je onaj s Felix Giron, shvatili smo da neznamo ništa o čaju, iako smo ga s guštom konzumirali sve ove godine, naravno kupujući praktične vrećice primamljivih boja u raznoraznim dućanima. Ako želite pobliže upoznati pravi duh čaja i Kine i krenuti na put pravog upoznavanja s ovim opuštajućim napitkom, onda je vrijeme da se upoznate s Wandering Tea Academy. Nas su uvjerili da želimo naučiti neka nova znanja i pridružiti im se na originalnoj proslavi Kineske Nove godine.

Jako smo zainteresirani saznati više o vama, možete li opisati što znači Wandering Art Tea Academy?

Wandering Art Tea Academy su ljubitelji čaja koji dijele strast, znanje i iskustva vezana uz čaj i umjetnost. Donosimo globalno raspršene umjetnike i praktičare čaja kako bismo potaknuli poštovanje i razumijevanje. Čaj vidimo kao jedan dio cjelovitog pristupa životu, uključujući zdravu i održivu hranu, samosvijest, gostoprimstvo, kreativnost i otvorenost novim idejama i iskustvima. Potičemo ljude da se osnažuju pružajući praktične mogućnosti za komuniciranje, istraživanje, doživljaj, stvaranje i dijeljenje čaja, čajnih proizvoda, poezije i umjetnosti.

Konkretnije: 1) Organiziramo edukativne i interaktivne događaje s naglaskom na praktičnim radionicama na više aspekata umjetnosti i čaja u Zagrebu i drugdje. Mi lutamo: ako nas vi ili vaša organizacija pozovete, mi ćemo se potruditi da zajedno s nama uđu u posjet našem čajnom kovčegu; 2) Svakog drugog ponedjeljka dijelimo čaj i umjetnost od 19: 00-21: 00 u našem domu, Živi Atelje DK (Ilica 110); 3) održavamo čajnu knjižnicu koja se nalazi u Jing Yuan Teahouseu (Ilica 107); 4) Trenutačno sastavljamo priručnike za dvojezično preuzimanje za čaj od čaja, čajne proizvode i kulturu čaja; 5) U bliskoj budućnosti održat ćemo web stranicu koja će funkcionirati kao komunikacijska i obrazovna platforma, upoznati umjetnike i časne vježbenike jedni drugima i 6) Nakon što naš čaj proizvođača bude ovjeren za uvoz EU-a, prodajemo kvalitetni, održivo proizvedeni, umjetnički čaj s punim listom kao društveno poduzeće. Na kraju bismo željeli započeti eksperimentalnu kooperantsku čajnu farmu kako bi potaknuli lokalnu proizvodnju i iskustveno učenje održivih metoda uzgoja čaja.

Kako ste započeli svoju nevladinu organizaciju?

Bili smo vrlo sretni. Kada sam prvi put stigla u prijateljski posjet Zagrebu i Živom Ateljeu DK (www.ziviatelje.dk), upoznala sam mnoge zaljubljenike čaja u Hrvatskoj jednostavno putem čaja. Ti ljubitelji čaja uključivali su obožavatelje, osoblje i vlasnike Jing Yuan Teahousea i članova Aikido Društvo Zagreb, kao i umjetnici na drugom mjestu. Kada smo predložili formiranje interkulturne zajednice čaja i umjetnosti, mnogi su se založili za zanimanje i podršku. Wandering Art Tea Academy sada je jedan od glavnih programa Živi Atelje DK, organizacije interkulturne zajednice koja promiče umjetnost kao alat za komunikaciju, terapiju i angažman. Druge grupe i pojedinci često su nas ugostili za aktivnosti ili su nam pomogli u prijevozu, dobivanju izvorske vode ili jednostavno upoznavanjem s drugima koji bi mogli biti zainteresirani za čaj.

Kakvu stručnost na području čaja imate vi i vaši članovi?

Zbog našeg holističkog pristupa umjetnosti, kulture čaja i interkulturalne komunikacije, svatko od nas ima različite interese i područja stručnosti. Nekoliko primjera su: praksa čaja (čaj i jednostavnost), japanska čajna ceremonija, iračka ceremonija čaja, meditacija, keramika i keramika, staklo, pisanje, gastronomija, kineska medicina, umjetnost, kineska kaligrafija, herbologija, permakultura ili održivog uzgoja i alternativnih gospodarstava. Moja se obuka usredotočila na kulturu kineskog čaja, kinesku ceremoniju čaja za gongfu  i trenutnu proizvodnju posebnih čajeva u Kini. Pohađam tečajeve sa stručnjacima za čaj, posjetim farme čaja u istočnom Guangdongu, domu kineskog svečanog gongfu čaja. Budući da sam živjela u Kini gotovo 20 godina, često upoznajem kineske stručnjake i proizvođače čaja s ljubiteljima čaja u Hrvatskoj.

Kakve se događaje pripremate tijekom godine?

Naši formalno zakazani događaji i radionice ciljaju educirati i potaknuti ljude da isprobaju različite aspekte čaja, kulture kave i umjetnosti za sebe. Također se samo susrećemo s čajem u malim neformalnim grupama i učimo jedni od drugih o tome da se čaj, znanje, umjetnost ili poezija dijele.

Što biste rekli da vas razlikuje od drugih čajana ili čajnih trgovina? koja je vaša specijalnost?

Mi smo raznolika skupina, mislim da bi drugi članovi mogli drugačije odgovoriti. Osobno želim staviti ljudsko lice na čaj kako bi pokazala kako čaj može pomoći ljudima povezati se s različitim čajem i umjetničkim kulturama, povezati ​​umjetnost i čaj sa životom uma i duha, davati ljudima znanje o kvalitetnom čaju i osnažiti ljude da stvaraju vlastiti pristup umjetnosti i čaja. Mi spajamo čajem sa životom  ljudi na više načina (gastronomija, dio književne i umjetničke kulture, svjesnost, interkulturno dijeljenje), ne samo kao zdrava roba na tržištu. Kroz čaj i umjetnost potičemo ljude da komuniciraju i uče jedni od drugih. U tom procesu nadamo se da ćemo podržati i osnažiti umjetnike i časne vježbenike stvarajući mogućnosti za poštovanje, razumijevanje, prijateljstvo, a možda i mir.

Što mislite,  kako ljudi iz Zagreba reagiraju na vašu organizaciju?

Hm … Imajte na umu da sam jako nova u Zagrebu i strani državljanin, tako da su moja zapažanja u najboljem slučaju provizorna, ali naše radionice su često u potpunosti rezervirane i ljudi su se odazvali smiješkom. Većina ljudi znatiželjna je u vezi onog što radimo i mnogi su ostavili pozitivne komentare. Jedan ili dva s većine događanja često će ostati u kontaktu na neki način. Naravno, ljudi koje sam upoznala već su barem ‘čudni za čaj’ pa se te reakcije ne mogu smatrati ‘reprezentativnim uzorkom’, ali ipak, predviđanje, entuzijazam i jednostavna radoznalost koju sam naišla naveli su me da vjerujem da je sada dobro vrijeme za početak čaja i umjetničke organizacije.

Što biste rekli da je najvažnije za uvažavanje čaja na pravi način, na što bi ljudi trebali obratiti pažnju ako žele pravilno piti čaj?

Moje iskustvo u SAD-u, Meksiku, Kini i konačno Hrvatskoj me je uvjerilo da postoji mnogo pravilnih načina da cijenimo čaj. Jedan od mojih najdražih citata iz moje prijateljice i kineskog čajnika, Biao Ge, jest to: “Nema stručnjaka za čaj.” Rekao je to zato što svaki čajni proizvođač, ljubitelj čaja i piće za čaj odlučuje što voli ili misli o čaju.
Pragmatski, međutim, sugeriram da ljudi pažljivo razmišljaju o kvaliteti vode i čaju. Budući da se fiziologija svakoga razlikuje i kvalitetni čaj je vrlo promjenjiv poljoprivredni proizvod poput vina, nema apsolutnih pravila, već samo općenite smjernice. Neoksidirani zeleni čajevi mogu povremeno biti oštri za osjetljivi probavni sustav; tanini u nekim potpuno oksidiranim crnim čajevima (crveno u kineskoj klasifikaciji) mogli bi poremetiti druge. Dobivanje najviše od vašeg omiljenog čaja je proces obuke i povjerenja u nepce, vaše tijelo i vaše raspoloženje. Idealno, ljudi uče o svom čaju (odakle dolazi, kako se proizvodi, kako ga pohraniti, kako pripremiti čaj na odgovarajućoj temperaturi). Trenutno radimo na besplatnom priručniku za uvodni čaj koji se može preuzeti na engleskom i hrvatskom jeziku za ove vrste tehničkih pitanja (pošaljite mi email ako želite biti beta čitač). Za mene, međutim, najvažniji dio je jednostavno uzeti vremena za uživanje u procesu stvaranja čaja i opuštanje i budnost koja slijedi.

Što biste rekli da čaj simbolizira, je li na neki način metafora za druženje poput kave u Hrvatskoj?

Apsolutno! U svakoj prilici gdje se ljudi okupljaju, može se piti čaj. To je divno društveno mazivo. U gradu u kojem živim u Kini, Shantou (mali kineski grad od 5 milijuna ljudi), sve je izgovor za čaj; moj prodavač povrća nudi mi čaj nakon što sam izabrala svoj luk i rajčicu. Ponekad je čaj čak i socijalni zahtjev, kao kad netko posjećuje rodbinu ili možda želi tražiti promociju. Kao i mnogi aspekti u kineskoj kulturi, čaj također može simbolizirati potpuno suprotnost društvenosti. Pijenje solo čaja može biti prilika za promišljanje i veću samosvijest; ovo je jedan od razloga zašto čaj i meditacija imaju tako dugu povijest zajedno.

Što možemo naučiti iz filozofije čaja i primijeniti u svakodnevnom životu?

Mislim da ovisi o filozofiji čaja. Čaj je bio vrlo rani fenomen globalne hrane pa bismo mogli birati između mnogih mogućnosti. Budući da sam informirana o kulturi čaja u Kini, moja filozofija čaja potiče gostoljubivost, dijeljenje, strpljenje, svijest (o sebi i okolišu) i jednostavnost. Ja sam vrlo društvena, ali, nažalost, nisam baš strpljiva niti introspektivna. Čaj mi daje priliku da podijelim s prijateljima i spor i nježan proces izlijevanja gongfu čaja te je učini strpljenje učenja i introspekcije ugodnom.

Koje vrste čaja bi nam opisali i preporučili?

Mislim da je ovo najteže pitanje koje ste me pitali! Ipak ću pokušati najbolje. Ispričavam se ako preskočim nekog favorita. Da biste naveli čajeve, upotrijebit ću nekoliko tehničkih pojmova, kao što su wulong, dancong i rock čajevi. Bilo tko zainteresiran za te termine, može nam se obratiti za pojašnjenje.

Za one s laganim nepcem, predlažem lijepo mekano zeleno lišće poput Anji White (vrlo mekan sa špinatom) ili Dragon Well (lagani, žustar, miris svježih zrna iz vrta) ili lagani wulong kao Iron Goddess of Compassion (cvjetni, svijetli, osjetljivi miris s mekim okusom) ili lagani wulong dancong kao što je Straight to Heaven (eterično, svjetlo, slutnja), Almond Perfume (miris badema, mek, slatkoća u naknadnom ukusu) ili Tajvanski Alishan ili Wenshan High Mountain čajevi (kremasti, mekani i lagani).

Za one koji vole jake okuse, jake dancongs kao što su Big Dark Leaf (asertivno, tamno, dugo) ili Orchid Perfume (prekrasna cvjetna aroma, tamni i svjež okus) od Phoenixa, čaša rocka poput Big Red Robe (intenzivna, vatra, slatkoća u repu) s planine Wuyi, kao i Yunnan Red (dimljeni, puni, kamforni bilješke) i puers (intenzivna, malo ugristi, zemljani i slatki rep) iz provincije Yunnan.

Za one koji vole slatke, nježne, suptilne čajeve, predlažem kineski crvene boje kao što su Golden Red (smokve i čokolada), Golden Steed Eyebrow (glatka, dobro izbalansirana, sićušna dima), Qimen Red (muscatel i čokolada ), a Nine Bends Plum Red (voćni biljezi, mekani, suptilni, snažni i lagani).
Za one koji vole cvjetne okuse, predlažem Jasmin (jake, tvrdnje), Osmanthus (slatko i meko), Chrysanthemum (svjetlo i umirujuće) čajeve.
Biljne kombinacije su jako razvijene ovdje na Balkanu i ljudi su već dobro svjesni tih mogućnosti. Stoga ću se suzdržati od davanja sugestija. Dva od mojih omiljenih, međutim, su kalendula i hibiskus.

Koji dio dana ili godine ljudi u Kini piju posebne vrste čaja?

Još jednom, ne kao pravilo, nego kao smjernica: Kineska medicina sugerira da su zeleni čajevi i svjetli wulongsi ‘hladni’ i izvrsno ih je piti tijekom vrućeg vremena dok su puer i neki crveni čajevi ‘vrući’ i dobro ih je piti zimi. Wulongi i drugi crveni čajevi su i izvrsni za proljeće i jesen. U praksi, međutim, mnogi Kinezi ih piju i uživaju tijekom cijele godine.
Mnogi će Kinezi ujutro piti oksidirane čajeve (wulongove, crvene i crne čajeve), budući da su oni blaži za trbuh, zelene čajeve u popodnevnim satima kako bi pomogli probavi i podizanju svijesti. Mnogi odlučuju o večeri, ovisno o tome što su trebali jesti za večeru i njihovu uobičajenu reakciju na kofein na isti.


Jeste li naučili nešto o čaju što vas je iznenadilo i želite to podijeliti s nama?

Da! Dva od mojih omiljenih iznenađenja su: 1) Čaj nije izvorno iz Kine, već su ga umjesto toga pronašli ljudi iz jugoistočne Azije. Ove džungle su ekosustav u kojem tvornica čaja, Camellia sinensis, potječe. Čaj je prvi put uveden u Kinu kao egzotičnu medicinu na isti način na koji ljudi ovdje piju čaj za svoje zdravstvene beneficije. I drugo, nedavno sam saznala da većina stanovništva u Indiji nije pilo čaj sve do sredine 20. stoljeća i da je ta promjena bila posljedica kombinacije marketinške kampanje novoovisne indijske industrije čaja (od strane Britanaca kako bi izbjegli plaćanje srebra Kini) i rezultat indijskih vojnika kojima se služio čaj za vrijeme upisa u britansku vojsku.

Što biste preporučili jesti s različitim vrstama čaja, ako netko odluči organizirati čajnu zabavu?

Ako želite istaknuti čaj, poslužite lagane zalogaje bez jakih okusa kao što su orašasti plodovi i suho voće. Ako želite istaknuti dio slavlja u čajnoj zabavi, služite sve što ljude čini sretnima. Više tehnički odgovor koji se temelji na praksi Pang Yinga, jednog od mojih učitelja čaja, i njezine čajane u Hangzhouu: što god se poslužilo, ne smije prevladati okus čaja. Sa zelenim ili laganim čokoladnim čajevima, poslužuju se lagani zalogaji ili kolači, ne previše slatki i s okusima cvijeta ili voća. Meke crvene čajeve mogu se spojiti s orasima ili ne-slatkim okusima tamne čokolade. Tvrdokorni tamni wulongi i puer mogu se podudarati sa slatkim čokoladama i jakim okusima citrusa.
S druge strane, prijatelji mogu uživati u svojoj omiljenoj masnoj i teškoj hrani, a zatim umanjiti probavne smetnje uz wulong dancong ili puer. Oba tipa čaja često se preporučuju kao pomagala za probavu.

Mogu li ljudi kupiti autentični kineski čaj od vas i kako vas mogu pronaći / kontaktirati?

Radimo na dobivanju naših majstorskih čajeva certificiranih za prodaju u Europskoj uniji. Ovo je dug proces – kad ga dovršimo, otvorit ćemo web stranicu. U međuvremenu pozivamo sve da nas kontaktirate, posjetite i pijete uzorke našeg čaja u našem domu u Živoj Atelje DK, Ilica 110 u dvorištu. Mi smo na FB kao Wandering Art Tea Academy; naš e-mail je wanderingarttea@gmx.com i dostupni smo na Viberu +385 99 8252609.

Imate li neke događaje koje biste htjeli pozvati ljude da dođu?
Da! Molimo vas da nam se pridružite povodom svečane ceremonije čaja u čast kineske Nove godine u Aikido Društvo Zagreb, Koturaska 1 18. veljače u 10 sati. Predstavit ću ceremoniju čaja za gongfu i svi će dobiti probati neki novi čaj. Donesite svoj omiljeni čajnik ako ga imate.
Svakog drugog ponedjeljka održavamo dvotjedne čajne i večeri poezije s različitim fokusom svaki put u našem domu Živi Atelje DK. Sljedeći takav događaj je 19. veljače od 19: 00-21: 00. Slobodno dođite! Prijatelji, djeca, hrana, čaj, čajni proizvodi, umjetnost i poezija dobrodošli su.
Najave svih naših događaja vezanih uz čaj možete pronaći na našoj stranici FB, Wandering Art Tea Academy ili na stranici Živi Atelje DK FB. Svi naši publicirani događaji su besplatni i otvoreni za javnost iako neke radionice zahtijevaju unaprijed rezervaciju putem e-pošte.
Radujemo se susretu sa zainteresiranima za umjetnost i čaj. Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti!