Iako smo svi (manje ili više) svjesni važnosti čitanja, način života koji većina nas vodi, može nas vrlo lako odvući od plana da ćemo ove godine, ove zime, ovog ljeta, ovih praznika… čitati više ili barem pročitati nešto s našeg popisa knjiga starog nekoliko mjeseci. Ili godina. Sve one misli koje govore da se uz volju nađe i način i da, ukoliko dobro posložimo prioritete, možemo naći vremena za sve želimo, nekad jednostavno ne pomažu. Nemamo svi čeličnu volju i disciplinu, a ne znamo ni svi savršeno isplanirati vrijeme.

Evo ideje kako ćete bez obzira na gore navedeno ipak moći pročitati pokoju knjigu. Ideja će vam se posebno svidjeti ukoliko volite domaće autorice i autore.

Jeste li već čuli za projekt BEK – Besplatne elektroničke knjige? Iako projekt nije novost (naime, djeluje već više od 15 godina), vjerojatno mnogi još ne znaju da na legalan, brz i jednostavan način mogu doći do suvremenih hrvatskih naslova i čitati ih na laptopima, mobitelima i tabletima i to gdje i kada god požele. Elektroničke knjige, za razliku od komercijalnih izdanja, nisu zaštićene DRM-om (Digital Rights Management), čime korisnici projekta ujedno postaju i aktivni sudionici u promidžbi i popularizaciji suvremene hrvatske knjige i književnosti, na način da preuzimaju knjige, printaju ih i dijele dalje.

Na službenom webu projekta posebno su izdvojeni novi naslovi, a čitateljima je omogućeno i izlistavanje najčitanijih naslova po vrstama i žanrovima. U protekloj godini, knjige su na BEK-u preuzete rekordnih  224 827 puta.

Neki od novih naslova na BEK-u su Doppelgänger, prozni diptih Daše DrndićSloboština Barbie Maše KolanovićTamagochi mi je umro na rukama Dorte JagićUzimaj sve što te smiruje Ivice Prtenjače

Svakog mjeseca možete pronaći po pet najčitanijih naslova iz poezije, proze i publicistike te vam oni, ukoliko nemate ideju što čitati, mogu biti dobra nit vodilja.

Stranica je iznimno pregledna, knjige se preuzimaju jednim klikom, a u odnosu na ranije, unaprijeđeno je i podešavanje veličine teksta u knjigama, kao i navigacija unutar same knjige.

Ako negdje pročitate da više nitko ne čita i ako naiđete na neku “statistiku” godišnjeg broja knjiga pročitanih po svakom stanovniku Hrvatske, zanemarite te podatke. Čita se još uvijek, možda i više nego ikad, samo na različitim platformama. Koliko god neki voljeli prave, fizičke knjige čije stranice doista mogu i prolistati, online knjige su preplavile svijet i dostupne su svima koji su spojeni na internet. Mnoge od njih su i besplatne. Sad više nećete imati izgovor zašto ne čitate!