Piše: Paula Marasović

Uskoro nam stiže veljača, najkraći mjesec u godini, neki kažu i posljednji mjesec popraćen zimskim hladnoćama  i mjesec u kojem se obilježava Dan zaljubljenih. Iako nam ovogodišnja veljača broji samo 28 dana, ne nedostaje kulturnih događanja. Od pregršta izložbi, preko glazbenih nota do filma, donosimo nekoliko izdvojenih kulturnih događaja za nadolazeći mjesec.

Proteklu godinu zasigurno ćemo pamtiti i kao godinu kad su nas napustila mnoga poznata i slavna lica, a među njima i glazbena legenda David Bowie. Stoga, u spomen ovog velikog umjetnika i glazbenog genija, Muzej za umjetnost i obrt 2. veljače otvara izložbu fotografija autora Briana Rašića u produkciji Festivala Rovinj Photodays. Izložba se najavljuje kao multimedijalna priča o Davidu Bowieju, donosi pogled u svijet neprežaljenog glazbenika koji je objavio 25 solo albuma, 9 live albuma, 46 kompilacijskih albuma, 3 soundtracka, 13 video albuma, više od 50 spotova i 111 singlova. Autor fotografija, Berislav Brian Rašić, tzv. ˝rock and roll fotograf˝ bio je dugogodišnji službeni fotograf Davida Bowiea (1983. – 2005. godine), a u svojoj karijeri broji još mnoge suradnje sa glazbenim zvijezdama poput Rolling Stonesa, Franka Sinatre, Dolly Parton, Chucka Berryja, Metallice, Robbiea Williamsa i drugih poznatih glazbenika.

Tijekom cijele veljače svi posjetitelji Klovićevih dvora moći će uživati u retrospektivnoj izložbi Dimitrija Popovića, osebujnog i nagrađivanog hrvatskog umjetnika, s međunarodnim ugledom. Izložba obuhvaća pola stoljeća Popovićevog rada i života (od 1966. do 2016.)  i gotovo 340 eksponata, a bit će zastupljeni klasični i moderni mediji kojima se umjetnik izražavao. Izložba je otvorena već 25. siječnja i trajat će do 19. ožujka ove godine. Autorica izložbe je Biserka Rauter Plančić koja je, zajedno sa samim umjetnikom, bila zadužena za izbor umjetnina koji prikazuju presjek kroz sve faze ovog iznimno plodnog umjetnika.

U Klovićevim dvorima sprema nam se još jedna kulturna ˝poslastica˝. Naime, 9. veljače otvara se izložba pod nazivom “Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.” na kojoj će biti prikazano stotinjak djela hrvatskih i austrijskih umjetnika, kroz slikarska i kiparska djela nastala na prijelazu stoljeća u okviru europskog fin de siecla. Među hrvatskim umjetninama naći će se ˝Sredina ljeta˝, prizor tri kupačice Vlahe Bukovca iz 1903. godine koja će prvi puta biti prikazana hrvatskoj publici, te skulptura Ivana Meštrovića ˝Majčina briga˝ iz 1906. godine. A na izložbi bit će predstavljena  i djela najznačajnijih bečkih protagonista secesije,  Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Carla Molla, Josefa Hoffmanna i drugih. Najveća pažnja i interes ove izložbe usmjeren je, dakako, na djela Gustava Klimta od kojih će biti moguće vidjeti slike ˝Prijateljice˝ i ˝Žena na crvenoj pozadini˝, te crteže za  ˝Beethovenov friz˝. Izložba će biti otvorena do 7. svibnja 2017.

U veljači ne manjka ni filmskih događanja, točnije onih dokumentarnih jer uskoro počinje 13. izdanje jednog od omiljenih zagrebačkih festivala – ZagrebDox. Ovogodišnje izdanje festivala održat će se od 26. veljače do 05. ožujka u novootvorenom, obnovljenom Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publici će biti prikazani brojni regionalni i međunarodni dokumentarci i nekoliko retrospektiva koje će pratiti gostovanja nekih od najznačajnih dokumentarista današnjice. Službeni festivalski program uključuje Glazbeni globus, Biografski dox, Happy dox, Kontroverzni dox, Teen dox i mnoge druge, a od ove godine ponovno se predstavlja program filmova nastalih na Akademiji dramskih umjetnosti , tzv. ADU dox. Ovogodišnji ZagrebDox najavljuje i brojne dokumentarne adute, poput ˝Zero days˝, Gibneyjev film o cyber ratovima s prednominacijom za prestižnu nagradu Oscar.

Foto: Službeni web ZagrebDoxa

Za svakoga po nešto naći će se i u glazbenim vodama, Lisinski, Dom sportova, Tvornica Kulture, te neki zagrebački klubovi ugošćavaju  strane i domaće glazbenike, grupe, tribute i ostale koji će nam svojim koncertima uljepšati nadolazeću, prevrtljivu veljaču.