Piše: Paula Marasović

Ako ste zagriženi ljubitelji filma, volite domaću kinematografiju i dokumentariste, te su vas oduvijek zanimale priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, onda svakako imamo jedan zanimljiv događaj za one koji se prepoznaju u prethodnom opisu.
Naime, Dokukinu KIC organizira autorski program Vladana Petkovića “Upoznaj autora” s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Program približava likove, trenutke i ideje koje su trebali, ali nikada nisu realizirani.

Foto: službene stranice Dokukina KIC

Program Upoznaj autora započinje u četvratak 27. travnja s početkom u 19 sati u Dokukinu KIC, a prvi autor s kojim će se publika susresti je redatelj, producent i sveučilišni profesor Nenad Puhovski. Nenad Puhovski nagrađivani je dokumentarist koji danas broji više od 200 produciranih naslova snimljenih pod okriljem producentske kuće Factum. Suosinvač je i direktor najvećeg reginalnog festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa. Na prošlogodišnjem Motovun film festivalu uručena mu je nagrada Bauer povodom 50 godina karijere.

 Kroz druženje i razgovor Puhovski će ispričati što i kako ga inspirira za snimanje dokumentaraca, kako bira priče za svoje filmove, doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora.

Kroz razgovor i inserte iz njegovih filmova, pričat će se o tome kako su se mjesto i značaj dokumentarnog filma mijenjali kroz desetljeća, što je značilo snimati filmove u socijalističkoj Jugoslaviji i što je danas najveća prilika, ali i koje su najveće prepreke kako za iskusne tako i za mlade dokumentariste.
Večer završava prikazivanjem najnovijeg filma Nenada Puhovskog ˝Generacija ’68˝ u kojoj autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će biti realna i zahtijevati nemoguće.

U opuštenoj atmosferi, uz inserte iz filmova, s dokumentaristom razgovara autor koncepta Vladan Petković – novinar, festivalski selektor i filmski kritičar čije recenzije čitamo u jednim od najrelevantnijih europskih filmskih časopisa i portala Screen Daily i Cineuropa.

Cijena ulaznice za program “Upoznaj autora” i film iznosi 22 kune, a može se rezervirati online na stranicama ˝dokukino.net˝ ili kupiti na ulazu u kino.

Naslovna fotografija: službena stranica Zagrebdoxa