Posljednjih mjeseci  danska riječ hygge nije vas pratila u stopu jedino ako ste živjeli pod kamenom. U svim ostalim slučajevima, sasvim sigurno ste čuli za nju.Nama se hygge koncept, kada smo ga malo istražili, iznimno svidio, pa smo odlučili u nekoliko rečenica sažeti sve ono što hygge označava, u nadi da ćete ga što češće prakticirati.

Hygge, pojam koji je teško izgovoriti, a još teže jednostavno objasniti, označava, najkraće rečeno, udobnost življenja. Ova riječ uvrštena je i u Oxfordski rječnik, a na mnogim popisima nalazi se na prvom mjestu najčešće korištenih riječi u protekloj godini.

 Hygge je nešto čemu svi težimo u životu – stvaranju ugodne atmosfere, uživanje u lijepim stvarima i u dobrom društvu. To su mirisne svijeće upaljene bez posebnog povoda, omiljena šalica za kavu, najmekši kućni ogrtač, mirisna posteljina, večere s prijateljima uz vino usred radnog tjedna, piknik u parku, vožnja biciklom… No, to ipak ne znači da su hygge samo udobna soba prepuna svijeća, dobro društvo i lijepo dekorirani obroci. Hygge je filozofija, način života koji nam pomaže shvatiti važnost jednostavnosti i važnost posvećivanja vremena usporavanju stresnog tempa života.

Koncept važnosti odvajanja vremena samo za sebe, znamo svi, nije nov, ali većina nas vrlo često zaboravlja koliko je to bitno za unutarnji mir, osjećaj sreće i opuštenosti. Danci su nas samo podsjetili na to da je dobro s vremena na vrijeme udovoljiti našoj potrebi za uživanjem u malim stvarima koje činimo sebi za dušu. Ako se odreknemo tih malih, a zapravo vrlo velikih užitaka, propustit ćemo vidjeti koliko je život zapravo čaroban jer naša sreća ovisi samo o nama.