Piše: Ines Vuković

Koliko puta ste se zapitali što je to sreća? Ili zadovoljstvo? Što zapravo znači biti zadovoljan i ispunjen? Gdje je granica  ambicioznosti? Možda bi nam bilo puno lakše i jednostavnije da uživamo u onome što imamo i što smo ostvarili, nego neprestano ganjati nešto više od postignutog.  Koje su to stvari koje nas neprestano muče i kojima težimo, a možda bi bilo lakše da se opustimo i uživamo u onome što nam život pruža… Možda je to samo u ljudskoj prirodi  koja nas tjera za stalnom potjerom. Ipak, svaki naš neuspjeh može izazvati dodatno nezadovoljstvo. Zbog toga bi svakako trebali dobro razmisliti prije nego što krenete u lov jer neke vas želje nikad neće približiti onome što je zaista vrijedno u životu. Koje su to stvari?

NOVAC I MOĆ

Naravno, novac igra veliku ulogu u svakodnevnom životu. Međutim, previše smo usredotočeni i usmjereni samo prema njegovom stvaranju i gomilanju. Sve se vrti oko toga tko koliko zarađuje, je li to dovoljno i treba li više. Uspoređujemo se s drugima samo na temelju zarade i zaboravljamo uživati u životu i svemu što nam on može pružiti i bez velikih iznosa na bankovnom računu. Usto, tuđi uspjeh ne poništava naš, na što vrlo često zaboravljamo. S novcem uglavnom ruku pod ruku ide i osjećaj moći. Sve to može biti vrlo kratkotrajno, zato pazite da vam to ne bude jedina garancija za sreću.

USPJEH

Tko definira uspjeh? Pa, mi sami.Uspjeh je ništa drugo nego dobra realizacija odrađenog cilja. S obzirom da uspjeh za svakoga od nas znači nešto drugo i da se to shvaćanje može mijenjati tijekom vremena, uspoređivanje s drugima nam ne bi trebao biti prioritet u životu. Ono što je nekome neviđeni uspjeh, nama može biti svakodnevna aktivnost i obrnuto. Vlastitu sreću gradite osvrćući se isključivo na sebe i na težnju da svakim danom budete još malo bolja osoba.

MLADOST

To je za rukom pošto jedino Petar Panu. Prema tome, nema potrebe da žalimo za nečime što je bilo, ili budemo zavidni onima koji su nešto mlađi od nas (a to je nam je svima ponekad omiljena aktivnost! ;)). Jednostavno, živimo u trenutku i ne propuštajmo prilike koje su ovdje i sada! Ovo nisu samo prazne priče. Zaista, radite na tome da vam misli ne lutaju u prošlost i budućnost, već pokušajte učiniti najbolje s onim što imate sada jer, koliko god imate godina, određeni dio puta je još uvijek pred vama. Učinite ga vrijednim življenja!

SLAVA

Želiš da te svi znaju? Želiš da svi znaju tvoje ime? To je posebno vidljivo u današnjoj preokupaciji društvenim mrežama, na kojima je svaka druga osoba „Fashion blogerica „Insta – diarist“ i „Life coach“, uz pozamašan broj pratitelja. Sve je veći broj onih koji žele sve, sada i odmah. Želimo biti poznati, viđeni i utjecajni, ma zbog kojeg to razloga bilo.  Možda slava zvuči super, ali ona ne znači zadovoljstvo, sreću, pa ni bogatstvo. Najčešće upravo medijsko povećalo zna ljude učiniti nesretnima i nezadovoljnima. Znate kako se kaže: „Pazite što želite, možda vam se ostvari!“

STVARI

Nažalost, živimo upravo u svijetu gdje je imati puno stvari jednako biti važan. Gomilamo stvari, stvari, stvari.  Želimo novi auto, veću kuću, najnoviji mobitel, najbolje računalo…ali to su samo stvari. Koliko često od ljudi u svom okruženju čujete da su pročitali odličnu knjigu? Pogledali odličan film na filmskom festivalu? Otišli na vikend u planinu i ugasili pristup internetu? Koliko često čujete da vaša prijateljica želi provesti više vremena nasamo sa svojim partnerom? Uglavnom se radi o tome da želimo provesti više vremena u nekom shopping centru, ne bi li uhvatili sve postojeće rasprodaje. Okrenite se oko sebe. Imate gomilu stvari. Na samom početku godine, možda je vrijeme da odlučite fokusirati se na stvaranje lijepih uspomena, više druženja s prijateljima, više kvalitetnog vremena posvećenog sebi i bližnjima. Osjetit ćete mnogo veću sreću nego kad se vratite kući s još jednim parom traperica.

PRIHVAĆANJE

Svatko od nas teži tome da bude prihvaćen, u bilo kojem pogledu. I to je sasvim u redu…Ipak, ne želimo težiti tome da svaku odluku donosimo tako da drugima odgovara. Naše odluke trebale bi odgovarati nama i mi bismo se trebali osjećati dobro, ne pokušavajući udovoljiti svima oko sebe. Kontinuirano preispitivanje vlastitih odabira može biti teško i učiniti nas nesretnima.

LJUBAV, SAD I ODMAH

Ljubav, ljubav i opet ljubav. Ne možemo bez nje, sve radimo za nju i sve se događa samo zbog nje! Važno je imati na umu da se ne može kupiti, ne može se prisiliti, jednostavno se mora dogoditi. Već ste stoput ovo čuli? Zvuči vam kao neki klišej? Nakon što se usredotočite na druge stvari u životu, recimo, na rad na sebi – fizički, emocionalno, mentalno – neuspješan ljubavni život neće vam biti glavna preokupacija i izvor svih vaših briga. Nećete gledati na sat niti na zaslon mobitela, u nadi da će upravo stići poruka koju danima nestrpljivo iščekujete. Gdje prestaje iščekivanje, počinju se događati sjajne stvari! Budite sigurne u to.

 

BILO ŠTO, A ŠTO NISMO

Sve što smo dosad nabrojali je nešto što se može imati ili ne mora, ali su stvari koje nas ne određuju kao osobu. Sigurno vam je dobro poznat onaj „kod – susjeda – je – trava – zelenija“ osjećaj i ona konstantna želja da budemo kao netko drugi jer je njemu sigurno bolje, ljepše i, naravno, puno je sretniji od nas. Naš život nam se ponekad čini ispraznim, nedovoljno dinamičnim, a naša obitelj nešto disfunkcionalnija od ostalih. No, ne zaboravite da, baš kao i mi, i drugi s ostatkom svijeta dijele samo ono što žele da taj ostatak svijeta vidi. Biti načisto sam sa sobom, prihvaćati život punim plućima, ne bježati od problema već se suočavati s njima licem u lice i željeti baš onu kožu u kojoj živite – ti su osjećaji neprocjenjivi.

ODREDIŠTE

Možda je najvažnije od svega ovoga da ne smijemo gledati sve kao određeni cilj i da je jedina svrha življenja da ga ostvarimo. Život nije odredište nego putovanje i svaki dio njega ja podjednako važan. Mislimo da nismo mogle bolje zaključiti.  Niste na željenom odredištu? Nema veze, na divnom ste putovanju! Uživajte u pogledu!