Piše: Ines Vuković

Nakon odspavanog dugog zimskog sna, u samom centru Zagreba održana je četvrta po redu, proljetna “Tajna večera”. Domaćica Filipa Sorko  pripremila je najšareniju i najmnogoljudniju tajnu večeru.  Tajna lokacija ovoga puta bila je u centru Zagreba, na Britanskom trgu. Mirela, vlasnica BizKoshhnice, coworking prostora za mlade i kreativne poduzetnike predala je ključeve predivnog stana Filipi, koja je otvorila mali “Pop Up restoran” na jednu večer.

Okupila je svoj, kako ga od milja zove Family&Friends d.o.o tim i krenula u još jednu avanturu, osmišljavanje personalizirane i unikatne Tajne večere. Od pozivnica, jelovnika, ukrasa i dekoracija…svatko je dobio svoju ulogu i zadatke. Kako je Tajna večera uvijek tematska, ovaj put inspiracija je došla sama od sebe… pčele, med i proljeće!

“Za osmišljavanje i realizaciju ovakvog projekta jako je bitno imati male i velike pomagače i asistente.”

Mjesto događanja bilo je tajno, kao i meni koji im se poslužio i pića koja su pili. Gosti nisu bili upoznati niti  što će se slušati i koga će upoznati.  Ono što su znali bio je dress code, koji je glasio: što više cvjetnih uzoraka i što šarenije to bolje. I da, uz uvjet da dođu praznog želuca, dobrog apetita i sa sobom ponesu veselo raspoloženje!

Oko stola “Tajne večere” družilo se 23 zaljubljenika u hranu, piće, nova poznanstva, ugodne razgovore i malih životnih radosti. Ono što je bio njihov zadatak, osim dobrog provoda, napraviti selfie sa neznancom takozvani “Selfie with a stranger”, kako bi razbili led i napravili dobru atmosferu.

Što se moglo naći na proljetnom stolu Tajne večere? Našlo se puno meda, medovače, pčelinjeg peluda, džema od meda i slanine i drugih medenih delicija. Na zanimljivom, proljetnom, medenom meniju Tajne večere, između ostaloga,našli su se kokteli od ŠIPI medice sa sirupom od kadulje, meda i đumbira. Na kruh sa orasima i grožđicama mazao se domaći humus i džem od meda i slanine. Nakon toga, kao toplo predjelo, slijedio je rižoto od mlade koprive i kozjeg sira, posipan zrncima pčelinje peludi, te ukrašen maćuhicama, jestivim cvijećem, koje su neki od gostiju imali prilike jesti po prvi puta. I kakva bi to večera bila da ne završava sa barem dva deserta? Osim panna cotte od vanilije i jogurta za još slađi kraj večere pobrinula se slastičarnica Amélie.

                         

Filipa, zajedno sa svojim kreativcima ne krije sreću što kroz svoje Tajne večeri ima priliku povezivati i surađivati sa malim hrvatskim proizvođačima, te zajedničkim snagama stvarati lijepe i pozitivne priče na hrvatskoj gastro sceni.

Sljedeća Tajna večera, za svega par dana, održat će se u Osijeku na tajnoj lokaciji. Mjesta oko stola Tajne večere, kojih nikada nema baš puno, razgrabe se u vrlo kratkom roku od objave na društvenim mrežama. Stoga, ako želite biti dio nekih budućih večera, dobro pratite njihove objave na Instagram profilu i Facebook profilu, te se javite na mail ako je tajna večera u vašoj blizinu. Sve fotografije koje su nastale “tajno” možete pogledati u Facebook albumu službene stranice Tajne večere.