Piše: Paula Marasović

Nema osobe koja nije čula za balet Orašar, jedan od najpoznatijih i najizvođenijih baleta na svijetu. Temelji se na bajci ˝Orašar i kralj miševa˝ E. T. A. Hoffmana, a stvoren je po narudžbi Ivana Vsevoložskija, direktora Carskih kazališta, premijerno izveden u Sankt Peterburgu 1892. godine.
Balet vas vodi kroz priču o oholom princu koji je za kaznu pretvoren u drvenu lutku te se, raspletom radnje, pokušava ponovno pretvoriti u čovjeka. Glazbu za balet napisao je Petar Iljič Čajkovski.
S toga, za sve ljubitelje ovog baleta koji su uživali u njegovoj izvedbi ili za one koji to nisu imali priliku svakako preporučamo odlazak u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt koji donosi muzejski prikaz ovog proslavljenog baleta i omiljene bajke pod nazivom ˝Orašar – najljepša božićna bajka˝.

Jedna od autorica izložbenog postava je Arijana Koprčina koja kaže kako je izložba bazirana na predstavama Orašara koje su se izvodile u HNK Zagreb. Autorica ideje o pokretanju ove izložbe je Vesna Ledić, a autor postave dizajna izložbe je Saša Šekoranja.

Izložba je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina. Najviše se ističe cjelina ručno izrađenih drvenih lutki prikupljenih iz zagrebačkih privatnih zbirki. Uz orašere, među atraktivnijim dijelovima izložbe je i cjelina s prelijepim kostimima posuđenih iz talijanske, svjetski poznate kazališne kuće Teatro alla Scala.
Izlošci dolaze iz još mnogih svjetskih središta, a neki od najzanimljivijih izložaka kao što su originalni scenografski kartoni, skice za kostime, fotografije i nekoliko izvornih kostima, stižu iz Državnog muzeja za kazalište i glazbu, iz koljevke Orašara – Sankt Peterburga. Ovo je prvi puta da ruski Državni muzej za kazalište i glazbu posuđuje svoje vrijedne artefakte nekoj inozemnoj instituciji. Također, neki od izložaka dolaze i iz Državnog baleta u Berlinu.

Osim izložaka u muzeju, izložba se proširuje i na scenu HNK Zagreb gdje je moguće vidjeti povijesni prikaz izvedbe baleta ˝Orašar˝ koji je kod nas prvi puta izveden daleke 1923. godine pod ruskim nazivom ˝Ščelkunščik˝.

Ova kompleksna izložba sastoji se od još niza popratnog programa, kreativnih radionica i predavanja čime zagrebački Muzej za umjetnost i obrt do 26. veljače nudi svim posjetiteljima nezaboravnu božićnu i baletnu bajku, kojom ćete barem malo  produljiti blagdanski ugođaj.