Piše: Paula Marasović

Foto: Službeni Facebook

Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb 11. put uključuje brojne filmske projekcije, glazbena događanja, tematske izložbe, edukacije i diskusije kako bi nastavili širiti istinu i sjećanje o Holokaustu, te osvještavati, ukazivati  i usvajati toleranciju u svakodnevnom životu. Od prvog izdanja ovog festivala, prije točno 10 godina, osim podizanja svijesti i održavanja kolektivnog sjećanja na holokaust, spajajući različitu publiku i njene afinitete, shvaćajući koliko smo okruženi netolerancijom, kroz više godišnje održavanje festivala spomenute su i druge teme, pa se tako upozoravalo na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije i govora mržnje.

Ovogodišnje izdanje 11. Festivala tolerancije osim tradicionalnog sjećanja i širenja svijesti o najgorem događaju u povijesti čovječanstva, također će se baviti problemima migranata i njihove asimilacije, te problemom netolerancije prema drugačijima.
Organizacija je u rukama direktorice Festivala Nataše Popović i hrvatskog producenta, dvostrukog dobitnika Oscara i Zlatnog globusa, Branka Lustinga.

Filmski program sastavljen je od 60 snažnih, poučnih i uglavnom nagrađivanih filmova od strane filmskih festivala, portala i časopisa, s temom holokausta i tolerancije kao i filmova novije produkcije koji progovaraju o suvremenim životnim situacijama iz opusa tema bliskim Festivalu. Tijekom trajanja Festivala, od 8. do 14. travnja, na repertoaru su dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, dječji te animirani filmovi, europske i svjetske produkcije, a prikazivat će se u kinima Europa i Tuškanac. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

˝Svijet ostaje na mladima˝, pa su  upravo mladi ciljana publika Festivalu tolerancije kako bi kroz festivalski program proširili svijest  o važnosti tolerancije, pa je tu i bogati glazbeni program. Na Pločniku u Međimurskoj ulici nastupat će Mario Kunštek, poznat kao DJ Kuna i elektronski pop kvartet iz Beča Kids N Cats. Zatim, prvi europski jazz koji objedinjuje swing, hot jazz, jazz evergreen hitove, tradicionalnu romsku glazbu, šansone i balkanske melodije – Valami Swing nastupat će u Swanky Monkey Gardenu, a u prostorima Vinya u Bogovićevoj ulici odjekivat će zvukovi jazz-rock trio Edi Nulz.

U Muzeju za umjetnost i obrt bit će izloženi radovi australskog suvremenog umjetnika
Arika Braurera pod nazivom ˝Iz generacije u generaciju / Nova Hagada Arika Brauera˝ prikazujući ključne događaje židovske povijesti. Fotografski projekt ˝Uni-Diversity˝, izložba je talijanskog umjetnika Gianluce Caprija koji u nizu fotografija prikazuju moć ekspresije lica i paletu kontrastnih osjećaja.

Festivalski program upotpunjuju edukacija s raznorodnim predavačima kroz multimedijalan i multidisciplinaran način. Predavanja pružaju obrazovno iskustvo kroz koje mlađa populacija može shvatiti koji su događaji doveli do pojave Holokausta, jedne od najtragičnijih epizoda svjetske povijesti. Na ovaj način pokreće se razvijanje razumijevanja i tolerancije, s mladima kao uporište. Također, tu su diskusije i predavanja vezane uz filmove i diskusije koje iniciraju otvaranje dijaloga u svrhu razvijanja tolerantnog društva. I u konačnici promocije knjiga.

U cilju festivala je educiranje posjetitelja, ukazivanje da nismo svi isti, ali i da trebamo znati prihvatiti razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot jer tolerancija nije samo moralna dužnost.