Glazbu možemo slušati i doživjeti na više načina. Ona ima moć stvoriti jedinstvenu atmosferu i probuditi različite emocije. Najljepši su oni trenuci u kojima “otplovimo” u neki drugi svijet ili neko drugo doba. Zato nas se posebno dojmio veseli glazbeni kolektiv znan kao PMJ ili Postmodern Jukebox koji okuplja oko 70 različitih glazbenika i pjevača, zaljubljenika u vintage ritmove, kao što su danas sve popularniji swing i jazz, žanrovi koji su žarili i palili  60-ih godina 20. stoljeća.

Fotografija: highlineballroom.com

Sve je počelo kad je pijanist Scott Bradlee 2011. odlučio okupiti šaroliku, talentiranu grupu i oformiti band. U početku su snimali videe u njegovoj dnevnoj sobi i nisu ni mogli slutiti koliku će popularnost steći na YouTubeu.“ Bum“ se dogodio kad ih je popularni Neil  Gaiman spomenuo na Twitteru, ali najviše fanova su stekli obradom hita Macklemorea i Ryana Lewisa, Thrift Shop,  a kasnije su se lokacije na snimkama počele mijenjati i biti sve brojnije, sve s naglaskom prikazivanja popularnih hitova današnjice u duhu nekog drugog doba. Baš kao da ste ušetali u jedan životopisni rockabilly film.

Fotografija:Postmodern Jukebox

Tako u njihovim videima možete vidjeti različite instrumente kao što su bas gitara, saksofon, harfu, klavijature, bubnjeve, violinu, trombon, trubu, klarinet ili bendžo, sve uz neizostavne vokale koji svojim stilom i dinamikom pjevanja, ali i različitim odjevnim kombinacijama vjerno prikazuju kako je bilo živjeti i zabavljati se u prošlom stoljeću. Ponekad bi najradije poželjeli zamrznuti vrijeme i ostati u tom trenutku.

Ako je ikada bilo lakše uskočiti u vremenski stroj i otputovati u jednu drugu eru, onda je to u upravo kroz njihovu glazbu. Ne smijemo zanemariti ni najzanimljiviji element koji nam donose, a to je da izvode dobro nam poznate hitove na jedan unikatan i koji put neprepoznatljiv način. Izdvojili bi njihovu inačicu pjesme All About That Bass s čak više od 30 milijuna pogleda. Također svidjele su nam se izvedbe pjesama Gangsta’s Paradise Titanium, I Kissed A Girl, Creep, Barbie Girl,Call Me Maybe, Seven Nation Army, Burn i još mnoge druge. Neki od vas sigurno su ih već imali i priliku poslušati uživo u Zagrebu, u ožujku,a ostalima preostaje vam samo kliknuti na njihov YouTube kanal i otkriti sve njihove obrade pjesama.