Da budem iskrena u startu, ovaj tekstić je zaista inspiriran kvartom Marais, ali šanse da potpuno odlutam u neke desete sfere su vrlo visoke. Osim toga, svjesna sam da se dio tematike i neke od mojih izjava i pogleda na iste neće svidjeti svima, čak niti nekima od mojih bliskih prijatelja, ali eto, riskirat ću. I da, obećajem da se sljedeći tjedan vraćam na pisanje o zgodama i nezgodama mog boravka u Parizu.

Dakle, Marais je jedan od meni najdražih kvartova Pariza, ne samo zato što u njemu živim, već zato što odiše nekakvom drugačijom, izrazito pozitivnom i veselom energijom, različitom od klasičnih Pariških klišeja. Moglo bi se reći da je Marais «ružno pače» Pariza jer je Hausmann smatrao da jedino taj dio grada nije vrijedan rekonstrukcije i dobivanja potpuno novog izgleda. Inače, za one koji ne znaju, Hausmann je čovjek koji je zaslužan za velike bulevare, zelene površine i impresivnu arhitekturu koja je nastajala sredinom 19. stoljeća. Zaslužan je i za moju najdražu građevinu, Palais Garnier (već sam malo zalutala).

Fotografije: Laura Grlić

Ukratko, Marais nije ono što zamislite kad razmišljate o Parizu. Mnogi mu često daju epitet «hipsterskog» kvarta, ali budući da ja ni do dana današnjeg ne volim i iskreno ne znam što taj pojam znači, neću ga koristiti, za mene je Marais samo – drugačiji.

Neke od karakteristika su mali mozaici raznih likova na početku svake ulice, podosta grafita, najbolji falafeli koje ste ikad probali, rooftop na BHV robnoj kući i pregršt slatkih, malenih bistroa, galerija i zanimljivih dućana.

Jedna od glavnih karakteristika je to što se Marais često naziva «gay» kvartom. Zaista, primijetit ćete kako se po ulicama šeta dosta istospolnih parova. Da smo u Zagrebu vjerojatno bi se za taj kvart izradila neka posebna ploča, čisto da se obilježi, a pokoji «hod» za što god već izmisle protiv toga bio bi neizbježan. Mogla bi se čak i pokrenuti neka kampanja za referendum, čisto eto, da se uzme malo novaca iz džepova građana, štogod zaradi i uvede nemir u društvo i, naravno, na društvene mreže. Kad već lutam, sad kad postoji Instagram Poll bilo bi baš zanimljivo napraviti neki “za/protiv”, tek toliko da vidim kome lajkati slike, a kome ne. Šalim se, like for like zauvijek, bez uvrede, nismo u 2013.

All jokes aside, Marais je kvart koji prihvaća raznolikost kao temelj sretnog društva, bilo etničku, rasnu, vjersku, socio-ekonomsku, kakvu god. Upravo zato i odiše takvom energijom pozitive i ljubavi bez ikakve isključivosti prema ljudima.

Ako niste znali, raznolikost je bitna, point blank. Dokazano je stotinama i stotinama istraživanja u svim mogućim dijelovima svijeta i rezultat je gotovo uvijek isti – raznolikost potiče kreativnost i upornost te vodi do boljih rezultata, bilo poslovne ili nekakve društvene prirode.

Inače, nedavno sam rješavala Myers-Briggs test osobnosti, ili ti test 16 osobnosti, i ispala sam I-N-F-J. Introversion, Intuition, Feeling, Judgement. Prema opisu ja sam “Advocate”, navodno jako idealistična s puno vjere u ljudsku dobrotu i neiskvarenost.

Ukratko – da sam na izboru za miss rekla bih da želim mir u svijetu. Iskreno, nikad to ne bih rekla za sebe, ali možda je moj pogled na raznolikost i njenu važnost vezan uz tu moju nekakvu altruističnu stranu. Test vam daje dosta iscrpan opis; od vrlina i mana, prijateljstava i veza do toga kakvi ste u poslovnom svijetu, tako da iako se u početku ne pronalazite, kad sve pročitate, zaista je 99% istinito. I ne, ne radi se o glupom testu u kojem odabireš jedeš li u McDonald’su Bigmac ili McChicken pa ti izbaci kakav stil imaš, već o prepoznatom testu koji ponekad i ljudski potencijali koriste pri zapošljavanju.

Uglavnom, tako je to u Maraisu. Prihvaćaju sve, pitat će te odakle si, biti jako prijateljski nastrojeni bez nekakvih predumišljaja i uvijek te dočekati sa smiješkom na licu, onim iskrenim. Budući da je dosta Francuza inače hladno, a pomisao da ih ne razumiješ i da moraju progovoriti onaj ružni engleski ih užasava i odlučit će se radije ne razgovarati s tobom, Marais je pravi preporod i mjesto u kojem će ti sveopća energija popraviti i najgori dan.