Piše: Paula Marasović

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja od 2005. godine. Početci su bili sramežljivi, kad je kao pilot projekt sve počelo u Zagrebu sa svega 6 muzeja. Do danas su se ove brojke znatno promijenile, pa je prošlogodišnja manifestacija zabilježila rekordnih 340 000 posjetitelja u 100 gradova i 216 institucija s programima na više od 250 lokacija. Noć muzeja održana je i na otocima, a po prvi puta i na Murteru.
Nema sumnje da svake godine interes raste, pa je tako Noć muzeja postala jedna od nezaobilaznih kulturnih događanja u Hrvatskoj.

Ovogodišnja, dvanaesta Noć muzeja održat će se u petak, 27. siječanja 2017. godine od 18 do 01 sat iza ponoći, pod nazivom ˝Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo˝, što je i tema ovog događaja. Ideja manifestacije je prezentirati javnosti brojne zbirke posvećene glazbi i glazbenim genijima; skladateljima, dirigentima, pedagozima i svim glazbenim izvođačima općenito.

Tema Noći muzeja 2017. je sasvim logična s obzirom da je utjecaj pojedine glazbe bio velik kroz povijest, formirajući brojne glazbene izričaje i pravce. Danas glazba ima poseban utjecaj na društvo u cjelini, pa primjerice, glazbenici poput Elvisa, Hendrixa i Bowieja svojom su glazbom i stihovima doista mijenjali društvo. Glazba je postala orijentir i uporište, pogotovo u životu mladih, stvarajući subkulture, a njihove raznorodnosti i stalno stvaranje novih, postala je glavna karakteristika i srž modernog društva. Tome u prilog idu i brojni glazbeni festivali, a u Hrvatskoj, gotovu su postali dio obavezne kulturno-turističke ponude.

Već duže vrijeme se govori o osnivanju Muzeja glazbe, pa je Noć muzeja svojevrstan prilog tim nastojanjima.
Organizatori Noći muzeja pozvat će na suradnju i partnerstvo Muzičku akademiju u Zagrebu i sve druge baštinske, znastvene i pedagoške ustanove, organizatore festivala i predstavnike hrvatske klubske scene,  te  teoretičare i novinare koji se bave glazbom.

Osim izložbi u mnogobrojnim muzejima i baštinskim ustanovama, bit će organiziran i popratni program u vidu raznih radionica, projekcija i naravno, glazbenog programa.

Ulaz je za sve besplatan, stoga ne zaboravite zabilježiti ovaj događaj u vaše kalendare i podržite ovu manifestaciju u što većem broju.