Razgovarala: Barbara Grgić

Nela Kliček djevojka je koja se krije iza brenda Neha Neha, a koji je naziv za redizajniranu, unikatnu i ručno oslikanu i bojanu odjeću. Neli je danas dizajn full-time job kojemu je 100% posvećena, a kako je sve počelo te u kojem pravcu ide, doznajemo u nastavku.

Kako je uopće došlo do tvojih prvih kreacija i kome su bile namijenjene?

Oduvijek sam voljela crtati i to sam željela prenijeti na odjeću. Na faksu sam napravila seriju radova posvećenih bendu EKV i prvo sam te crteža tiskala na majicu da bi kasnije otkrila boje za tekstil koje su mi omogućavale da crtam direktno na tkaninu. Kasnije su se crteži preselili na tenisice pa čak i na torbice, posteljinu i staklo. To sam naravno radila svim svojim frendicama da bi se vijest proširila pa sam uskoro napravila mali biznis iz toga i počela raditi kolekcije. Kasnije su došle oslikane jakne koje su cijelu stvar podigle na jednu drugu razinu koji osim oslikavanja uključuje i različite ukrase, trakice, dukate i prišivače…

Fotografije: Neha Neha

Odakle crpiš inspiraciju za kreacije? Dolazi li sve iz tvoje glave ili spajaš razno-razne sadržaje koje uočiš putem?

Inspiraciju crpim iz materijala s kojim radim tj. na koji naiđem, pogotovo trakica koje naručujem iz Indije i kombiniram sa crtežima. Oduvijek sam voljela hipi modu i šarenilo 60ih ali i tradicionalne motive, etno elemente i boho stil. Jedna velika inspiracija mi je bila Frida Kahlo i njezin kolorit pa sam tako često koristila njezine citate i kombinirala sa šarenim cvijećem. Zadnja kolekcija Moon Child je bila nešto drugačija, koristila sam zagasite tonove u kombinaciji sa zlatnim elementima i motivima nebeskih tijela… Volim se igrati sa različitim stilovima i stvarati tako nove priče.

 Možeš li za sebe reći da si dizajnerica?

Mogu, jer mi je to full time job kojem sam 100 posto posvećena i već jedno vrijeme radim na sebi i svojem brendu koji je svake godine sve više raste. Jedva čekam da vidim kamo će me odvesti.

Koji je, za tebe, tvoj najveći uspjeh do sad? 

Najveći uspjeh mi je bilo izlaganje na prošlogodišnjem Špancirfestu koji se održava u mom rodnom Varaždinu. Osim što sam imala tremu zbog „domaćeg terena“ također mi je bilo stresno prvi put se predstaviti jednoj većoj publici i producirati dovoljnu količinu jaknica da zadovoljim veći broj klijenata. Ipak su jaknice unikati koji se rukom oslikavaju i ukrašavaju, puno je tu detalja pa to i zahtjeva i dosta vremena.

Revija sam ukupno imala tri koje su se desile u nekim ranijim fazama rada tako da bi jedan od slijedećih koraka bio i revija sa naglaskom na Neha jaknice.

Da možeš surađivati sa svjetski poznatim dizajnerom/dizajnericom, tko bi to bio i zašto? Što biste napravili?

Jedna od velikih inspiracija mi je Anna Sui koja je također veliki ljubitelj boho stila i također inkorporira etno motive u svoje kreacije pa mislim da bi to bio jedan zanimljiv spoj.

Postoji li netko koga silno želiš obući u svoje kreacije te odraditi reviju/shooting s njim/njom?

Iris Apfel!

Koja je tvoja idealna modna kombinacija, a što nikako ne možeš vidjeti na nekome?

Dobar par čizama i kul jakna je moja dobitna kombinacija a dosta sam liberalna što se tiče odijevanja tako da u biti i nemam nekih zamjerki prema tuđem stilu.  Sve je to igra i dok god nekog drugog veseli ja sam ok.

Koje su tvoje omiljene modne godine i zašto?

Evo već sam spomenula 60-e godine upravo zbog hippie stila, rokenrola i modnih ikona poput Anite Pallenberg, Jane Birkin i Janis Joplin.

Imaš li nekih drugih hobija koje bi željela podijeliti s nama?

Dosta vremena volim provoditi vani sa svojim psom, trčim a nedavno sam otkrila snowboard koji mi je trenutno opsesija. Već smišljam načine na koje mogu „ispimpati“ jaknu za bordanje. ‘Ko zna, možda je to i nova poslovna ideja 😉 .