Pripremila: Barbara Jutriša

Iznenadite svoje nepce okusom ovog jednostavnog, a opet iznimno slasnog deserta. Osim divnog okusa, dekorativnog je izgleda i uz malo truda može biti prava luksuzna poslastica za vas i vaše goste.

Potrebno je tek nekoliko sastojaka, i malo mašte, i pretvoriti ćete obična jela kao što su puding i gris u pravu gurmansku deliciju.

Sastojci:

 1. Za puding:
  – 1 prašak za puding 45g, okus čokolada
  – 3-4 žlice šećera
  – 0.5l hladnog mlijeka
 2. Za gris:
  – 3 žlice grisa
  -2 žlice šećera
  – 0.5l mlijeka

POSTUPAK

Puding

Standardan postupak pripreme pudinga.
Od 0.5 l hladnog mlijeka odvojite 6 žlica tetih 6 žlica pomiješate u posudi sa 3 ili 4 žlice šećera i praškom za puding. Ostatak mlijeka kuhate na vatri. Kad mlijeko bude kuhano maknite ga s vatre i miješajući dodajte razmućeni prašak za puding, te kuhajte na vatri još 1-2 minute, ovisno o gustoći koju želite postići. Kad je puding gotov ostavljate ga da se hladi i prelazite na gris, a ukoliko ste u mogućnosti možete i  kuhati oboje istovremeno.

Gris

Standardan postupak pripreme grisa na mlijeku.
0.5l mlijeka kuhamo na vatri. Kad mlijeko prokuha dodajemo 3 žlice grisa, 2 žlice šećera i miješamo na vatri dok ne dobijemo željenu gustoću.

Kada se puding i gris malo ohlade, uzmite 5 čaša, otprilike 1dcl veličine, a može i po izboru. Namočite ih u hladnoj vodi, te svaku čašu pospite kakao prahom po dnu, a zatim počnite ulijevati slojeve grisa i pudinga po želji. Uglavnom se takav desert jede hladan, ali ovdje nema pravila. Kada ga jedete toplog, kakao prah se dodatno rastopi, a to daje još puniji  okus desertu.

Savjet za dekoriranje

Dekoracija može biti stvarno što god poželite. Ja sam koristila kakao prah i zaslađenu višnju s preljevom. Možete staviti i komadiće banane ili jagode, a ne morate ništa jer ćete ga pojesti prije no što stignete reći dekoracija.