Piše: Paula Marasović

Kao prva kulturna metropola, uz dokumentarne, animirane i ostale žanrovski raznovrsne festivale, uskoro počinje jedini festival fantastičnog filma u cijeloj regiji – Fantastic Zagreb Film Festival.

Od  29. lipnja do 9. srpnja, filmofilima i ljubiteljima fantastike donosi fantastične filmske poslastice. Tijekom festivalskih dana, zaljubljenici u fantastiku, horor, triler, suspens, eksperimentalni film i ostale srodne žanrove, mogu pogledati niz intrigantnih i zanimljivih filmova uključujući i filmske uratke proslavljenih autora.

Fotografije: službeni Facebook festivala

Iz godine u godinu sve bogatiji filmski program privlači publiku u najatraktivnije zagrebačke otvorene lokacije. U šumi, gotovo u srcu grada, mistične atmosfere i ugođaja kao stvorenog za ovakav filmski festival, ljetna pozornica kina Tuškanac jedna je od lokacija, a i posebnost Fantastic Film Festivala. Također, tu je i tradicija prikazivanja dijela programa na povijesnoj utvrdi Medvedgrad. Kao jedini festival koji svoj filmski program prikazuje unutar veličanstvenih zidina Medvedgrada s pogledom na svjetla grada Zagreba, ne čudi da se za filmske noći na Medvedgradu traži karta više.

Ideja i svojevrstan cilj festivala je publici omogućiti veliki žanrovski filmski festival i prvi open air filmski festival. Kroz niz atraktivnih projekcija i događanja ovaj festival obogaćuje kulturnu i ljetnu turističku ponudu Zagreba, stavljajući naglasak na Gornji Grad i stare zagrebačke legende kao što su Grička vještica, Krvavi most i dr.

Očekuju nas i dvije idilične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad! U jedanaest festivalskih dana, prikazat će se niz premijernih filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Express, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan!, Nordijski fokus i dr. Pod kategorijom ˝Sretan rođendan!˝ prikazivat će se kultni žanrovski klasici: Conan Barbarin, Poltergeist, Robocop, Stvor, Metropolis i Suspiria.

Sedmo izdanje Fantastic Film festivala započinje najavnim vikendom 23. i 24. lipnja uz dva fantastična filma na predivnoj ljetnoj pozornici Tuškanac. Prvog dana prikazivat će se slavni ruski SF klasik Solaris, koji ove godine obilježava 45. godišnjicu, a idući dan korejska fantasy triler drama – The Wailing (Došljak).

Ulaznice su dostupne od 20.06.2017. na blagajnama kina Europa i Ljetnoj pozornici Tuškanac!