Dobri mirisi se daleko šire, a najviše oni koji dolaze iz egzotičnih krajeva kao što su Etiopija, Brazil ili Kolumbija. Naša nepca su u potrazi za novim okusima pronašla tim ljudi koji se trude dočarati ugođaj izvornih mljevenih “specialty” kava. Svi željni drugačijih okusa mogu naći nešto novo uz Cogito Coffee Roasters. Stvaramo nove rituale buđenja.

Fotografije: Cogito Coffee Roasters

Kako se pojavila ideja za pokretanjem firme kojoj je glavni „pogon“ i ideja kava?

Cafe u dvorištu“ je otvoren prije 6 god., a pržionica Cogito Coffee Roasters prije tri godine. Cilj nam je bio približiti vrhunsku kavu Zagrebu i Hrvatskoj, te raditi ono što volimo i čime se bavimo već desetak godina.

Je li bilo lako stvoriti ime i brend na hrvatskoj sceni?

Vrhunska kava malo pomalo osvaja cijeli svijet pa tako i Hrvatsku. U početku nije bilo lagano mijenjati neke naše stare tradicije, ali uz predan rad i kvalitetan proizvod sve više i više ljudi uživa u našoj kavi.

                            

U vašem vrijednom timu imate i Matiju Hrkaća, Head Barista Trainera, možete li nam približiti kako se postaje profesionalni stručnjak za kavu, koja znanja su potrebna i planirate li organizirate neke radionice, tečajeve ili edukacije za građane?

Osim vrhunske kave, ponosni smo na naš rad s kupcima i gostima. Edukacija je jedna od važnijih stvari koje radimo i koje nudimo našim partnerima.

Što sve nudite u vašoj ponudi i što bi naveli kao vaš „faktor X“, ono što bi preporučili našim čitateljima?

Naše kave su vrhunske arabice, tzv. specialty kave. Radi se o kavama o kojima su nam poznate sve informacije, od vrste preko farmera do načina procesuiranja. Trudimo se održavati potpuno transparentan lanac, kako bi svi naši kupci znali kakvu kavu piju. Također našu kavu pržimo svjetlije kako bismo dočarali raznolik spektar aroma i okusa koje kava nudi.

                     

Kakvi su dojmovi vaših kupaca i gostiju?

Dojmovi su veoma pozitivni, kako naših domaćih gostiju, tako i mnogobrojnih turista koji posjećuju naše shopove te uživaju u kavama koje ne mogu probati na svakom koraku.

U Zagrebu ste već stvorili prepoznatljiva mjesta kao što je „Cafe u dvorištu“, što mislite da uvijek iznova privlači vaše stalne mušterije?

Ponosni smo što imamo goste koji godinama posjećuju „Cafe u dvorištu“, te se iznova vraćaju. Osim vrhunskog proizvoda, važan detalj je i usluga. Trudimo se da se svaki gost osjeća dobrodošlo i opušteno.

Otvorili ste nekoliko Cogito Shopova unutar Hrvatske, kako ste zadovoljni odazivom i razvojem vaše kulture kave i gdje vas se sve može naći?

Trenutno imamo dva Cogito shopa u Zagrebu, te jedan u Dubrovniku i jedan u Zadru. Sretni smo što imamo priliku proširiti našu kavu i na područje Jadrana te tako obogatiti gastro ponudu.

Imaju li Hrvati izgrađenu kulturu ispijanja prave, mljevene kave u moru izbora instant proizvoda?

Hrvati imaju jako zanimljivu i dugu tradiciju kave. Tu se miješaju utjecaji turske kave koja se godinama uživa po doma, te kultura espresso kava koja je dosta rano došla u Hrvatsku te je danas i dominantna u ponudi. Trudimo se upoznavati naše goste i s nekim drugim načinima spravljanja kave, kao što je filter kava.

                               

Što mislite o poznatim lancima kava koji stvaraju franšize po cijelom svijetu kao npr. Starbucks, imate li vi takvih želja?

Starbucks je najveća svjetska kompanija kave, naš proizvod i način rada je prvenstveno temeljen na kvalitetnom proizvodu te na radu s malim farmama vrhunske kave.

Koja je najveća motivacija u ovom poslu i planirate li možda proširenje ponude ili otvaranja nekih novih Cogito shopova, projekata?

Trenutno smo sretni s naših pet shopova, trudimo se razvijati svaki od njih te raditi na poboljšanju ponude. Najveća motivacija nam je svaki dan biti bolji te otkrivati nove kave i sve što ta čudesna biljka nudi.