Razgovarala: Dora Ivić

Mihaela Devescovi, pozitivna, nasmijana i maštovita obožavateljica raw hrane i autorica web stranica sirovahrana.hr i zdravetorte.hr, opet je na našem portalu. Za sebe Mihaela kaže kako je po prirodi otvorena i komunikativna, a svoj uspjeh duguje želji za novim znanjem i potrebi stalnog istraživanja. Nadalje, završila je srednju školu za fotografa, pa urođena sklonost prema umjetnosti i dizajnu uvijek ostavljaju traga na hrani koju priprema. Svoju kreativnost i sklonost prema pripremanju hrane odlučuje podijeliti s drugima, pa u proljeće 2012. pokreće spomenutu web stranicu sirovahrana.hr sa željom promicanja zdrave hrane u njenom izvornom obliku. Mihaela navodi kako je uložila puno truda, ljubavi i vremena u istraživanju koncepta sirove hrane, a rezultati toga su dvije izdane knjige Sirova hrana i Slatke strasti, navedene web stranice te pokrenuta proizvodnja sirovih slastica.

Mihaela Devescovi

Mihaelu možete upoznati tijekom njezinih radionica koje često održava, a za vrijeme njih je uvijek susretljiva i otvorena za sva pitanja. Upravo smo prošli mjesec sudjelovali bili na jednoj takvoj radionici te smo vas tada po prvi put upoznali s Mihaelom, a članak o radionici možete pronaći na ovom linku. Naša želja poslije te radionice je bila upoznati Mihaelu malo bolje te otkriti kako se počela rađati ljubav, a htjeli smo i udovoljititi vašim željama koje ste nam naveli na našem istraživanju o zdravim slasticama. Redovito ćemo posvećivati vrijeme istraživanju i razgovoru s osobama čija kreativnost dovode do toga da imamo što maštovitiju prehranu.

Gdje je i kako započela vaša ljubav prema kuhanju? Kome najviše volite kuhati?

Uvijek sam voljela nešto kreirati u kuhinji. Nakon susreta sa sirovojedstvom. počinjem eksperimentirati u vlastitoj kuhinji, igram se bojama, okusima, proučavam hranjivost sastojaka i njihovu nutritivnu vrijednost. Iz mene je na tisuće izrađenih i isprobanih sirovih jela, a najviše volim uveseljavati raznim sirovim delicijama svoju obitelj i prijatelje. Jako me veseli što, nakon što sam pokrenula proizvodnju sirovih slastica, sada u sirovim tortama i kolačima mogu uživati ljudi diljem Hrvatske.

Možete li nam objasniti što su to raw slastice te kako se održava njihova tekstura i konzistencija? Postoji li razlika u čuvanju takvih slastica u  odnosu na one klasične?

Sirove slastice napravljene su bez šećera, brašna, jaja, maslaca ili margarina,  i iznimno su ukusne i sočne, i naravno nepečene. U pripremi koriste se samo kvalitetne prirodne namirnice, prepune vitamina, minerala, prirodnih sladila i dobrih masnoća.

Kad pojedete sirovu slasticu nećete osjetiti težinu u tijelu, nego ćete se osjećati lagano i poletno. Budući da nema jaja i mlijeka u njima, možete ih čuvati u hladnjaku i do tjedan dana. Za duže čuvanje možete ih zamrznuti, jer na taj način neće izgubiti na kvaliteti i okusu.

U čemu je zapravo ‘’kvaka’’ sa sirovom hranom? Na koji način ona daje puno više energije u odnosu na hranu koja nije sirova?

„Kvaka“ je u tome da se jede izvorna sirova hrana puna vitamina, minerala, vlakana i enzima. Enzimi su vrlo bitni za zdravlje našeg organizma, a uništavaju se termičkom obradom iznad 48°C.

Prednosti sirove hrane ogledaju se upravo u boljoj fizičkoj formi, jer konzumiranje hrane u izvornom obliku omogućuje organizmu maksimalno iskorištavanje nutrijenata uz minimalan napor potreban za probavu, a time i veću potrošnju i potencijal energije za druge dnevne aktivnosti. 

Najbitnije je pravilno kombinirati hranu i raznovrsno se hraniti kako bi tijelo dobilo sve potrebne nutrijente za normalno funkcioniranje.

Doživljavate li više pozitivnih ili negativnih komentara na sirovu hranu? Može li se cijeli objed (predjelo, glavno jelo, desert) složiti tako da to sve bude sirova hrana?

Ljudi koji probaju sirovu hranu oduševe se okusom i komentari su uvijek pozitivni. Kao i u kuhanoj hrani može im se neki okus svidjeti ili ne svidjeti, ali najčešće su iznenađeni kako je to fino.

U mojoj prvoj knjizi Sirova hrana pripremila sam recepte za doručak, juhe, kašaste sokove, umake, namaze, krekere, salate, glavna jela, deserte, grickalice, sendviče, biljna mlijeka, tople napitke…. Kombinacija je bezbroj i za svaki obrok može se nešto pripremiti.

Smatrate li da je dobra stvar što se u  Hrvatskoj sve više počinje govoriti o nekim novim, inovativnim načinima prehrane? Na kojem području bismo još trebali poraditi?

Svakako je dobra stvar da ljudi sve više razmišljaju o zdravlju i kvalitetnijoj prehrani.

Prehrana sirovom hranom nije hit-dijeta ili trend, to je stil života.  

Svatko mora donijeti sam odluku o promjeni prehrambenih navika. I bolje je krenuti dok smo zdravi, jer prevencija je uvijek najbolji lijek kako ne bi došlo do bolesti. 

Koliko ste uživali u sastavljanju kuharice Sirova hrana i knjige Slatke strasti? Možete li reći par ugodnih komentara koje ste dobili od čitatelja na temu vaših knjiga?

Knjiga Sirova hrana nastala je kao rezultat želje da ljude upoznam s osnovama sirove zdrave hrane na način na koji sam je ja doživjela. Jako sam uživala kreirajući recepte koji su prvo bili pripremljeni, dorađivani i kušani u mojoj kuhinji, a tek onda završili u knjizi.

Veliki sam sladokusac, a i djeca vole slatko, pa sam počela pripremati zdrave torte i kolače. Svaki smo dan bili iznenađeni okusima. Tko god je kušao, bio je oduševljen sirovim slasticama. Kolači i torte nestajali su u trenu. Počela sam zapisivati recepte i tako je nastala moja druga knjiga Slatke strasti.

Ljudi najčešće budu iznenađeni i oduševljeni. Ne mogu vjerovati da je čokoladna torta slatka bez šećera, da je šlag bez mlijeka, da je sve sirovo.

Za kraj, na koji biste način objasnili skepticima koji još uvijek imaju dvojbe glede sirove hrane. Zašto reći “da” sirovoj hrani te razloge zbog kojih neće požaliti oni koji se upuste u njezinu pripremu?

Svatko treba odlučiti što je najbolje za njega. Moje iskustvo sa sirovom hranom je osjećaj lakoće, poletnosti, tijelo puno energije, bez osjećaj težine u trbuhu poslije obroka i nadutosti. Prelazak na 100% sirovu prehranu treba biti postupan i svakako treba jako paziti na raznovrsnost hrane kako bi tijelo dobivalo sve potrebne nutrijente.

A ako niste na sirovoj prehrani, uvijek možete isprobavati sirova jela i sirove slastice, iznenaditi svoju obitelj i prijatelje novim zanimljivim okusima. Uz malo prakse i dobre recepte možete stvarati vrlo ukusna i oku ugodna jela, koja će vašem organizmu dati vrijedne nutritivne sastojke.

Moramo spomenuti kako su Mihaeli stalna motivacija brojni prolaznici njezinih radionica, stoga vas pozivamo da i se upustite u avanturu pripremanja sirove hrane, a na Mihaelinim radionicama se svakako može puno toga naučiti. Želi nastaviti i dalje raditi zbog ljudi koji uživaju u sirovim tortama i kolačima te obitelj i prijatelja koji su vjerovali u nju  i bili svakodnevna podrška.