Piše: Tea Mihanović

Nakon osam godina Barack Obama odlazi s pozicije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ali neizbrisivom tragu kojeg je ostavio, uvelike je pridonijela žena koja je stajala uz njega za vrijeme cijelog mandata. Michelle Obama, prva dama Amerike, jedna je od najinspirativnijih žena današnjice.

Zapanjujuća je snaga ove žene. Usprkos svim obavezama koje sa sobom nosi zahtjevna uloga Prve dame jedne od vodećih zemalja svijeta i uz sav trud koji je uložila da inspirira druge kroz brojne projekte, uspjela je odgojiti dvije djevojke, ali i izgraditi stil kojem se dive žene diljem svijeta. Sve to zahvaljujući njezinom zaraznom vedrom duhu!

Getty Images

Prvenstveno, iako se fokus uvijek stavlja na Barackovo obrazovanje i karijeru, treba istaknuti Michelline teško postignute rezultate. Još u osnovnoj školi bilo je jasno da Michelle nije obična djevojka. Naime, prebačena je u razred za nadarene, a sukladno tome, srednjoškolsko obrazovanje je završila kao druga najbolja u generaciji. Diplomu afroameričke povijesti, kulture i politike te sociologije je stekla na jednom od najcjenjenijih fakulteta na svijetu-Princetonu, i to s posebnim pohvalama Sveučilišta, no Michelle se tu nije zaustavila, već je otišla na Harvard gdje je doktorirala pravo.

Getty Images

Izdvojili smo nekoliko nezaboravnih događaja koji su obilježili zadnjih 8 godina ove velike humanitarke, žene koja se borila za prava drugih žena i, prije svega, Prve dame koja je bila bliska običnim ljudima. Zbog toga je i bila, a i ostat će tako obožavana.

  1. Jedan od Michellinih najvećih uspjeha je osnivanje projekta „Let girls learn“ koji za cilj ima želju koja zvuči gotovo nadrealno, a to je stvoriti jednake uvjete za djevojke u cijelom svijetu imaju jednaku priliku da se obrazuju. Naime, radi se o poražavajućem broju od 62 milijuna djevojaka čija je budućnost određena samim rođenjem u nerazvijenoj zemlji.
  2. Tijekom svog izlaganja o pokretu „Snaga obrazovane žene“ pred mnoštvom okupljenih djevojaka naglasila je moto kampanje koji glasi „Books before boys“. Time je upozorila djevojke na važnost njihove samostalnosti koju mogu steći isključivo obrazovanjem.

Izvor: službene stranice Bijele kuće

  1. Osnovala je pokret „Let’s move!“ s ciljem da riješi problem pretilosti kod djece. Michelle je tijekom cijelog projekta imala vodeću ulogu u podizanju svijesti u javnosti o potrebi poboljšanja prehrane i odgajanju nove zdravije generacije djece.U sklopu navedenog projekta zabavljala nas je izazovima poput natjecanja u sklekovima i plesnog natjecanja koje je prihvaćala gostujući u emisiji kod Ellen.
  2. Pred sam kraj mandata pjevajući i plešući na Beyonceinu pjesmu „Single ladies“ u Carpool karaokamaJamesa Cordena još jednom nas je podsjetila koliko je otvorena i prizemljena osoba, bez obzira na poziciju koju  je obnašala.
  3. Tijekom zadnjih osam godina njezine odjevne kombinacije očaravale su žene diljem svijeta. Čini se kao da je s lakoćom izgrađivala svoj stil  i postala jedna od modnih ikona današnjice.

Kolaž najboljih odjevnih kombinacija Prve dame:

  1. Uz sve navedeno ova fascinantna žena je uspjela biti vrlo posvećena majka djevojkama Sashi i Maliji, koje su, kada je započeo njihov put pod povećalom javnosti, imale samo 7 i 10 godina.

Koliko je zapravo uloga prve dame važna za  prvog afroameričkog predsjednika SAD-a najbolje može posvjedočiti sam Barack. Emotivna poruka upućena Michelle tijekom njegovog posljednjeg predsjedničkog govora zasigurno je trenutak kojeg će ova obitelj zauvijek pamtiti. Tišina nakon izgovaranja njezinog imena, pljesak publike i predsjednikove suze govore sve!

Naslovna fotografija: “Michelle Obama: A Life” by Peter Slevin