Piše: Ines Vuković

Boja može biti naš najveći prijatelj ali i najgori neprijatelj. Zašto? Ona može napraviti veliku razliku kada je u pitanju izgled. Ako odemo u krivom smjeru, izgledat ćemo dosadno, blijedo i općenito loše. Za svježi  izgled morate znati odabrati boje koje će naglasiti prirodnu boju vašeg tena i odgovarati vašoj osobnosti. Kako bi otkrile koje ćete boje ubuduće izbjegavati, a koje će prevladati u vašem ormaru, evo nekoliko savjeta.

Zasigurno ste u više navrata čule: „Plava je definitivno tvoja boja“ ili: „Bež ti uopće ne odgovara“.  Kako otkriti koja je vaša boja?

Prvi savjet da odredite točnu boju tena (osnovnog tona) i podtona vaše kože. Pritom ne mislimo na preplanuli ten sredinom kolovoza, već boju kože kakva vam je većim djelom godine. Najjednostavniji način je da uz lice prislonite bijeli papir. Papir? Dobro ste čule, prislonite papir i odredite boju vašeg tena. Ako koža vuče na žućkasto, zelenkasto ili svijetlo smeđe imate topli ton kože. Ako je vaša koža roza, ružičaste ili plave nijanse spadate u tip koji ima hladnu boju kože. Ako pak vam je koža sivkaste boje, onda se radi o neutralnom tonu.

Jedan od zanimljivih načina za otkrivanje podtona je uz pomoć dlana. Ukoliko su vam vene plave boje, vi ste rozog podtona, ako su zelene boje, onda ste žuti podton, a ukoliko imate i plave i zelene vene na zapešću, vi ste neutralni podton kože.

Sada kada ste to odredile možemo i pronaći boje koje su za, a koje protiv.  Ako je vaša koža toplog osnovnog tona, spadate u skupinu ljepotica kao što su Beyoncé, Claire Danes, Kim Kardashian i Jessica Alba.  Od danas su vaše najdraže boje crvena, boja breskve i koraljna, narančasta, jantar, zlato i žuta boja. Odlično bi vam pristajale i „toplije“ verzije hladnijih boja kao što su maslinasta, boja orhideje i boja ljubičica. Ono što biste trebale izbjegavati su boje safira ili dragulja, jer one vam neće pomoći i uz njih vaša koža može izgledati još više sivo.

Ako ste hladne, naravno govorimo o tipu kože, spadate u skupinu  zavodnica kao što su Cate Blanchett, Nicole Kidman, Mindy Kaling i Lupita Nyong’o. Vaše omiljene boje su na hladnom kraju spektra duge, inspirirane dubinom oceana i zime. Ledene nijanse lavande, ledeno plava ili ružičaste boje pun su pogodak. Na toploj strani vaše boje su ružičasto crvena, boja rubina ili super svijetlo žuta. Pokušajte izbjegavati narančastu, boju rajčice, jarke žute jer one itekako mogu pokvariti cjelokupni dojam.

Ako smatrate da je vaš ten sličan Julianne Moore, Angelini Jolie, Juliji Roberts ili Kerry Washington, onda imate neutralni tip kože.  Imamo odličnu vijest! Kao neutralna, možete se igrati bilo kojom bojom. Naš prijedlog je prljavo ružičasta, zelena, plava ili žuta. Naravno, i kod vas postoje pravila, pa smanjite prezasićene boje! I još nešto… odvažite se i zablistajte u crvenoj jer ona će biti pun pogodak.

Postoji nekoliko boja koje odlično izgledaju na bilo koji ten jer pružaju savršenu ravnotežu toploga i hladnoga. Čisto bijela – naravno, ružičasta – DA, plavozelena – odlična za ljeto i za zimu, ljubičasta naglašava vašu kožu kao neodoljivu.

Sada kada smo utvrdile što nam prema nekim pravilima odgovara više, a što manje, valja spomenuti da smo zapravo  ipak mi same te koje ćemo donijeti pravu odluku  u čemu se osjećamo najljepše!