Piše: Marinela Stjelja

Neki put se u životu dogode određeni događaji i određena putovanja koja te izmjene i počneš gledati na stvari drugačije. Tako je i nas zainteresirao jedan zanimljivi projekt zvan Summer University koji se organizira svake godine diljem Europe preko udruge Aegee i traje u ljetnom periodu. Naime tzv. SU projekt označava međunarodna putovanja, najčešće u trajanju od 2 tjedna na koja se putuje sam i kad se dođe na željenju destinaciju upoznaješ nove cimere, prijatelje, a to su ostali sudionici projekta koji dolaze iz drugih gradova diljem Europe. Svaki SU je tematski i najčešće se posjete četiri grada unutar ili čak izvan jedne zemlje,a glavni organizatori i domaćini su upravo mladi iz te zemlje. Odlična ideja, zar ne?

Fotografije: službeni web

Vraćanjem u povijest možemo bolje shvatiti kako je došla ta ideja i što je sve promijenila. Projekt Summer Universities je nastao 1988. sa željom promoviranja europske integracije. Naime Aegee je udruga koja na tome radi već od  1985.tako da su i ljudi koji se tamo upoznaju otvorena uma i spremni na nova poznanstva i nerijetko ostaju prijatelji za cijeli život. Pomalo  podsjeća na Erasmus, zar ne? Ono što ne smijemo izostaviti je da cijeli koncept putovanja drugačije funkcionira i nakon takvih putovanja više nije isto.

Zanimljivo je kako se osim novog jezika, povijesti i kulture mogu naučiti i neke druge neformalne vještine kao što su jedrenje,bicikliranje,ronjenje, fotografija, salsa, tradicionalno kuhanje i sl. To je dio koji stoji izariječi Universities. Summer dio ne treba ni objašnjavati, a još je teže i objasniti taj „Aegee Spirit“ ali na jednostavnom primjeru može se dočarati.

Zamislite kako pakirate kofere i odlazite na avion za Amsterdam gdje vas čekaju vesela lica mladih Nizozemaca koja vas vode u vaš novi smještaj. Prvi dan upoznajete od 20-30 novih lica, mladi iz drugih zemalja iz Europe i krećete u obilazak grada i kasnije izlazak. Tijekom ta dva tjedna to je vaša nova obitelj i sve prolazite zajedno. Svaki dan ispunjen je od jutra do večeri i upoznajete jednu zemlju na najbolji mogući način, tako da iskusite to što je tipično za određeni grad i kulturu i da predstavite drugima svoju. Čini nam se kako je to idealan način za rušenje predrasuda i stvaranja novih, međunarodnih prijateljstva.

Danas postoji 200 Aegee Antena (gradova) u 40 zemalja. Ako ste već zainteresirani i ove godine postoji mnoštvo zanimljivih projekata na koje se možete prijaviti, samo bacite pogled na službenu stranicu projekta.

Ako vas je ovo inspiriralo i želite saznati više pronašli smo vrata na koja trebate kucati. Naime u Hrvatskoj se također nalaze dvije Aegee Antene, grada u koje se možete uključiti, Zagreb i Zadar. U Zagrebu se upravo pripremaju i besplatne prezentacije o samom SU projektu i načinu prijave što će vas svakako inspirirati jer ćete čuti i iskustva mladih koji su već tako putovali.Kad okrećete novi list?