28. IV. – 5. V. 2017.

RELJEFI ISTOKA

Nakon noći neplanirano provedene u Höfnu, ujutro smo odmah krenuli na istok kojeg karakteriziraju brojni duboki fjordovi, prirodne luke. Takav oblik obale dade se naslutiti već iz imena tamošnjih mjestašaca, od kojih je jedno bilo naše iduće odredište – Fáskrúðsfjörður. Fáskrúðsfjörður je ribarsko selo s najvećom populacijom puffina u blizini. Inače je davnih godina pobratimljeno s francuskim Gravelinesom, zbog čega su svugdje dvojezični natpisi.

Postoji i francusko groblje, a s tim u vezi je najupečatljivija građevina sela – nekadašnja bolnica za francuske ribare. Za bolnicu se dugo pričalo da je ukleta, te ju je pratio zao glas, a možda i duh. Danas je u potpunosti restaurirana i prenamijenjena u luksuzni hotel islandskog lanca Fosshotel, vjerno oslikavajući svoj prvotni izgled. Ostatak dana smo proveli kuhajući s našim domaćinom i njegovom drugom gošćom, u kući staroj stotinu godina u kojoj trenutno nema ničega, ali koja će uskoro postati B&B. Jedva čekam vidjeti realizaciju! Inače, cijeli Fáskrúðsfjörður miriše na bakalar i vrvi debeljuškastim mačkama. Slučajnost?Vozeći se od istoka sjeveru, krajolik se iznova promijenio. Zašli smo u pravu divljinu sjevera. Niske planine vječno prekrivene snijegom, tu i tamo pokoja brza rječica, i nepregledne visoravni. Postalo je čak i vruće koliko je polarno Sunce jako.

Fotografije: Valentina Beg

Biser sjeveroistoka je zasigurno slap Dettifoss. Dettifoss je također dio Nacionalnog parka Vatnajökull i najveći je slap u Europi. Preko ruba 45 metara visoke i 100 metara široke litice, slijeva se 500 kubika vode u sekundi. Neopisiva snaga okrunjena je uvijek postojanom dugom. Obale oko slapa bile su zatvorene za hike zbog zaleđenog terena, ali je zato taj led bio surealnog izgleda. Prizor je to neprevodiv u riječi, ali neizbrisiv iz misli. Svi mi turisti koji smo se našli tamo u tom trenutku, bili smo povezani jednakom malenkošću pred toliko veličanstvenom snagom. Jedini tekst koji mi je preostao pred tolikim savršentsvom, bile su riječi čuđenja, zaljubljenosti i zahvalnosti upućene Majci Prirodi.

Nakon ovakve životne poslastice, logičan idući korakbila je azurna laguna u srcu sjeveroistoka – jezero Myvatn. Myvatn je dom brojnim vrstama ptica i rojevima mušica po kojima je dobio ime. Ovo područje je vremenima oblikovano intenzivnim vulkanskim i seizmičkim aktivnostima, okruženo je sumpornim planinama, poljima lave i kraterskim spiljama. Dopustili smo si izgubiti pojam o vremenu dok smo uživali u termalnim banjama, s neprocjenjivim pogledom na bogati krajobraz.

OSVJEŽENJE SJEVERA

Poslije namakanja, krenuli smo u Akureyri, glavni grad sjevera. Svako mjestosvoj aerodrom imabudući da je život na Islandu nezamisliv bez malih aviona. Onaj u Akureyriju je poseban po tome što izgleda kao da lebdi na vodi, u samom kraju fjorda.

Akureyri je inače prekrasan sjevernjački gradić s izvrsnom ponudom Fish and Chipsa. Gradom dominiraju Akureyrarkirkja, HOF kulturni i konferencijski centar, i tipična hladnoocenaska luka. Poslužilo nas je dobro vrijeme koje smo iskoristili za piknik ručak baš u luci. Nakon višednevne vožnje i mnoštva dojmova, pogled na ledolomca i tihe planine došao je kao šlag na kraju.

Noćili smo kod fetivog Islanđanina, malo više u tom fjordu, u malome Ólafsfjörðuru. Kroz razgovor s njim, samo smo utvrdili gradivo koliko su ti ljudi opušteni, sretni i jednostavni. Okruženi su nevjerojatnom prirodom, znaju što im ona može, i vole je, čuvaju je, cijene je. Priroda na sjeveru je drugačija od one na jugu utoliko što je ova naizgled malo mirnija. Na jugu se sve stalno mijenja, i u zraku lebdi latentna prisutnost Zemljine aktivnosti. Sniježni fjordovi, kao i bogati biljni i žvotinjski svijet sjevera odaju dojam pitomosti.

Što se životinjskog svijeta tiče, Island je prirodno stanište arktičkoj lisici i pticama, te kitovima i ostalim morskim bićima. U zadnje vrijeme, povremeni posjetioci su i polarni medvjedi koji, trbuhom za kruhom, doplivaju s Grenlanda. Ostale životinje su se doseljavales ljudima od 9. stoljeća nadalje i (p)ostale dio islandskog sustava. Posebno su dragi već spomenuti islandski konji, ali su mene najviše oduševile ptice. Na Islandu živi 370 vrsta ptica, od kojih su svakako najpoznatiji puffini. No, ono što je mene oborilo s nogu jest zanimljiv način njihove prehrane. Stalno smo susretali Grey Goose i Whooper Swan jata, pa čak i antlantičke opake galebove, kako jedu na ispaši.

~

KRAJ SVIJETA

Na neki način, Island je kraj svijeta budući da je sve iznad njega okovano vječnim ledom.Treba imati na umu da je sve što smo sada vidjeli samo onaj pristupačniji dio, budući da se nalazi uz Ring Road. Highlands Islanda, kao i divlji Westfjords, ostali su ovoga puta misterija. Sudeći po viđenome, i sama počinjem vjerovati u vilenjake i neke više sile koje Zemlja skriva u svojim neukroćenim divljinama. A ono u što sam sasvim sigurna jest činjenica da ću se vratiti jer, kao što je rekao Edward Abbey, divljina nije luksuz, već nužnost duha.

TIPS&TRICKS

→ slojevita i vodonepropusna odjeća, kupaći i gojzerice obavezni, a dobro će vam doći i termosica
→ voda sa česme je ponegdje čudnog okusa i mirisa, ali je svugdje za piće
→ carpooling connects ppl and cuts expenses 😉
→ iako je Island cashless society i svugdje se može platiti karticama, ne oslanjajte se na to za benzinske pumpe i napunite njihove prepaid kartice na vrijeme; također, informirajte se o načinju tankanja goriva jer se razlikuje od naših principa, a ne želite da vam naplati više nego što ulijete
→ za rent-a-car SADCars (poneki od limenih ljubimaca su im doista tužnjikavi, ali poslužit će i cijenom vas učiniti sretnima)
→ za smještaj u Reykjaviku Bus Hostel, stari autobusni kolodvor pretvoren u hostel, cjenovno pristupačniji od ostalih, posebno za korisnike SADcarsa
→ hrana… Bónus supermarket (koji ima sve) i njegov malo luksuzniji kolega Krónan (koji ima zdrave grickalice) će vam uštedjeti mnogo novca
→ budite jako oprezni u vožnji, maksimalna dozvoljena brzina u cijeloj državi je 90 km/h s razlogom, a budite jako oprezni i s vjetrom i vremenskim uvjetima općenito
→ Blue Lagoon je najpoznatiji plavi bazen Islanda, ali – manje napučen turistima i jeftiniji je drugi plavi bazen, Mývatn Nature Baths na sjeveru… Dosta je udaljen od Reykjavika, no svakako ga preporučam ako se uputite na cijeli roadtrip Rutom 1


→ također se isplati potražiti i probiti se do skrivenih besplatnih bazena, kao što je Seljavallalaug na jugu (čak i ako na putu treba prijeći mrzlu vodu bosih nožica)
→ islandska valuta je islandska kruna (ISK) 1 ISK = 0.008 EUR/ 0.0

59 HRK
→ službeni jezik je islandski, ali svi izvrsno pričaju engleski i rado će odgovoriti na svaki upit
→ Island je u GMT/UTC vremenskoj zoni, što znači da je -1h u odnosu na nas
→Island nije članica EU, ali je dio Europskog ekonomskog prostora i tzv. Schengena, te se i tamo primjenjuje uredba Roam Like At Home (RLAH), što znači da su cijene mobilnih usluga za građane EU jednake kao u domicilnoj državi
→ ako vodite kućne ljubimce sa sobom, obavezno ih cijepite i pribavite potrebnu zdravstvenu dokumentaciju jer su sankcije za kršenje tih propisa fatalne (eutanazija nepropisno uvedene životinje)… Razlog tome je izolacija islandskog ekosistema u odnosu na kopnene zemlje, pa bolesti na koje su naše životinje imune, za islandske životinje mogu biti pogubne

Tekst je prvotno objavljen na Valentininom putopisnom blogu, a sve vrlo zanimljive i sadržajne putopise možete pročitati na ovom linku.