Prije današnjeg mnoštva prisutnih „kraljevskih trendsettera“ predvođenih predivnom Kate Middleton, vojvotkinjom od Cambridgea, postojala je jedinstvena osoba koja je svojom ljepotom, stilom i garderobom plijenila pažnju ljudi diljem svijeta – naravno, riječ je o neponovljivoj princezi Diani.

Nova izložba proslaviti će uspomenu na Dianu i vratiti neke od najupečatljivijih odjevnih predmeta nikad prežaljene princeze u njen dom, Kensingtonsku palaču, povodom dvadesete godišnjice njezine smrti. Izložba „Diana: Njezina modna priča“ za posjetitelje će biti otvorena od 24. veljače, a pratiti će evoluciju njezinog stila od prvih sramežljivih pojavljivanja u javnosti do kasnije izgrađenih elegancije i samouvjerenosti.

Diana i Charles na dodjeli filmskih nagrada u Cannesu (izvor: Marie Claire)

Kensingtonska palača u kojoj trenutno žive Dianini sinovi, princ Harry i princ William s obitelji; Kate Middleton, princom Georgeom i princezom Charlotte, bila je dom princeze Diane više od 15 godina.

Kraljevska obitelj, a prvenstveno Dianini sinovi, odobrili su da odjeća bude izložena, iako je sada ona u vlasništvu brojnih privatnih vlasnika i muzeja širom svijeta.

Organizatori izložbe opisuju Dianu kao princezu, kao trendsettericu, ali možda najvažnije – kao zagovornicu dobrotvornih organizacija koja je od svojih prvih javnih nastupa u 1981. godini osvojila svjetsku pozornost. Sve što bi princeza obukla bilo bi pomno promatrano, a cilj izložbe je pokazati kako se Diana snalazila pod povećalom javnosti; Kako je uspjela iskoristiti svoju osobnost da inspirira ljude i da naglasi vrijednosti za koje se borila.  

Dianina modna priča prikazati će proslavljene komade njezine odjeće, među kojima će se naći glamurozna haljina koju je princeza nosila na proslavi zaruka sa princom Charlesom, ali i svijetlo roza košulja Emanuel koju je nosila na portretu napravljenom u čast zaruka.Nadalje, izložba će uključivati i kreacije Catherine Walker čija je odjela princeza najčešće nosila tijekom devedesetih, ali i legendarnu haljinu od modrog baršuna u kojoj je zaplesala sa Johnom Travoltom na prijemu u Bijeloj Kući.

U Bijeloj Kući s Johnom Travoltom (Associated press photography)

Istu je haljinu nosila na zadnjem službenom portretu kojeg je prodala zajedno sa devet drugih kreacija na humanitarnoj aukciji nekoliko mjeseci prije smrti u 1997. godini. Haljina je prodana za vrtoglavih 125 000 dolara američkoj poduzetnici koja ju je kasnije preprodala britanskom kolekcionaru za čak dvostruko veću cijenu 16 godina nakon Dianine smrti. Jedna od zanimljivosti biti će i još neviđene skice odjeće koje su dizajneri s kojima je princeza surađivala stvarali posebno prema njezinim željama. Svaki princezin korak bio je popraćen objektivima fotografa i budnim očima žena diljem svijeta, koje su pomno promatrale i kopirale njezin stil. Povijest se ponavlja sa suprugom njezinog starijeg sina, vojvotkinjom Kate. Izložba će ispričati priču o mladoj ženi koja se morala prilagoditi novom okruženju i brzo usvojiti pravila kraljevskog i diplomatskog odjevanja; Ženi koja je s godinama izgradila samopouzadnje i naučila kako komunicirati svojom odjećom. Tijekom cijelog procesa proslavila je brojne dizajnere, a samim time i britansku modnu industriju. Organizatori ne staju samo na izložbi odjeće, već će zajedno sa vrtlarima i cvjećarima, s kojima je Diana za života surađivala, kreirati vrt i u njega zasaditi njezino omiljeno cvijeće. Sigurno je da uspomena na prerano preminulu princezu nikada neće izblijediti.

Naslovna fotografija: Dianin zadnji portret (Mario Testino photography)