Piše: Dora Ivić

Uspjeli ste preživjeti posljednje mjesece bez ijedne naznake prehlade ili gripe? Svaka čast, onda ste među vrlo rijetkima koji ove zime nisu osjetili “čari” dugih dana provedenih pod temperaturom, s kašljem, glavoboljom i osjećajem opće slabosti.

Što se događa s našim organizmom tijekom zimskih mjeseci? S dolaskom nižih temperatura i sa smanjenom količinom sunčevih zraka naš, organizam nagonski počinje slabiti. Manje se krećemo i izlažemo svježem zraku pri čemu sva naša energija kao da počinje spavati ”zimski san”. Naravno, nećemo se (iako bismo vrlo rado željeli!) skroz kao šumski medvjed zatvoriti u svoj brlog. Moramo svome tijelu omogućiti dovoljno vitamina i minerala da se uspije boriti protiv nametnika iz okoline.

Donosimo par savjeta kako uspješno i prirodno zaštiti organizam od prehlade ili gripe.

Svakako, dobra stara šalica toplog čaja s medom i limunom omogućava organizmu adekvatan unos vitamina C i jačanje imunološkog sustava.  Možda najčešća pogreška koje se dogodi je unos meda u tek pripremljen čaj što  nikako nije dobro jer visoke temperature negativno djeluju na nutritivni sastav meda. Stručnjaci savjetuju dnevno do 3 porcije voća i povrća, ali ukoliko polako počinjete osjećati malaksalost, svakako povećaju tu dozu.  Potrudite se u svoju prehranu ubaciti što više voća i povrća s koji su bogati vitaminom C  primjerice naranča, grejp,mandarina, brokula, kiseli kupus i već spomenuti limun. Ne bi bilo loše svakodnevno konzumirati i svježe napravljeni sok ili smoothie od navedenog voća, a u njih možete uvijek dodati žličicu meda koji se za razliku od konzumnog šećera ubraja u funkcionalnu hranu. Nadalje, najbolji lijek iz prirode bi bio propolis koji je najvažniji  ”odvjetnik” našem imunološkom sustavu kada su  parnice s bacilima u pitanju. Možete uzeti propolis u spreju ili u kapima koje su izrazito gorke, pa je za one manje hrabre najbolje da ih uzimaju na čajnoj žličici zajedno sa konzumnim sećerom.

Međutim ako ste već pokupili nekakvu infekciju nemojte zaboraviti uz pijenje antibiotika konzumirati probiotike. Svakako u najbližoj trgovini uzmite jogurt u koji su dodane tzv. korisne bakterije jer tako štite crijeva od štetnog djelovanja antibiotika.

Hladna zimska razdoblja nisu nikako simpatična onima koji su ljubitelji vedrog vremena i opuštene atmosfere, ali uz brigu o vlastitom zdravlju i pravilnom prehranom može i  ova zima biti ugodnija.