Britanski glumac Tim Roth primit će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti
Tim Roth večeras će u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen primiti prestižnu nagradu Sarajevo film festivala – Počasno Srce Sarajeva. Prije dodjele nagrade, u 18:00 sati će održati Masterclass u kinu Meeting Point.
Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno živi u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kad se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.
Počeo je graditi karijeru u kazalištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu Made in Britain, koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Mikea Leigha U međuvremenu. Roth je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu Meta Stephena Frearsa, za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik Petera Greenawaya, Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi  Toma Stopparda i Vincent i Theo Roberta Altmana u kojem je glumio Vincenta Van Gogha.
Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina Psi iz rezervoara i Paklneni šund, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu Rob Roy slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.
Debitirao je kao redatelj s fascinantnim filmom Ratna tona, zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.
Roth je igrao i u seriji Laži mi, koju su Imagine Entertainment i Brian Grazer producirali za Fox. U seriji je igrao vrhunskog znanstvenika i pionira istraživanja u području detekcije laži. Također je ostvario ulogu u seriji od tri dijela, Klondike, inače prvoj seriji kanala Discovery, čij je izvršni producent Ridley Scott, u BBC-jevoj dramskoj seriji od tri dijela Tajna kućice na broju 10, u kojoj je igrao ozloglašenog serijskog ubojicu Johna Christieja, te u BBC-jevom TV filmu REG, koji je nominiran za Međunarodni Emmy.
Trenutno igra u seriji Metalna zvijezda televizijskog kanala Sky Atlantic, koja je trenutno u svojoj trećoj sezoni. Nedavno je ostvario ulogu u igranom filmu Luce, u kojem je nastupio uz Naomi Watts i Octaviju Spencer.
Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu Pjesma od imena u produkciji Sony Pictures Classics, koji će premijerno biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u septembru ove godine.
Tekst i foto: Službena stranica SFF-a.