Razgovarala: Katarina Dropulić

Razgovarali smo s Teom Mamut, simpatičnom,mladom i uspješnom slastičarkom koja je nedavno otvorila svoju prvu slastičarnu u Splitu pod nazivom  O’š kolač. Kako je tekao njen put do jedne od najtraženijih mladih slastičarki u Hrvatskoj te što je sve naučila na putu do uspjeha, pročitajte u nastavku.

Fotografije: O’š kolač

Kao prvo, čestitamo ti na otvorenju tvoje prve slastičarnice! Ispričaj nam kako je prošlo otvorenje, koja  ti je bila nit vodilja te jesi li zadovoljna ?

Hvala na čestitkama! Otvaranje je prošlo opušteno i ležerno, bio je to susret s prijateljima i kolegama koji su nam došli čestitati i poželjeti uspjeh u poslu. Zabavili smo se uz tatin band 058, a uzvanici su prvi kušali slastice O’š kolač. I svi su bili oduševljeni. Barem su tako rekli. 🙂

Prvi radni dan bili smo iznenađeni, ali i oduševljeni koliko je ljudi došlo probati kolače i poželjeti nam dobrodošlicu u gradu. Hvala im svima!

Svi maštamo o tome što ćemo biti kada odrastemo. Jesi li odmalena htjela biti slastičarka ili se ljubav prema slasticama  rodila kasnije?

Kao malena djevojčica htjela sam biti tenisačica, ali tijekom odrastanja zavoljela sam kulinarstvo, gledajući Jamieja Olivera, njegovo umijeće i lakoću kuhanja. Tako je počelo, a kasnije sam se posvetila slastičarstvu jer sam osjetila da tu mogu biti najkreativnija.

Završila si prestižnu kulinarsku akademiju Culinary Institute of America u New Yorku, a svoje vještine si usavršavala u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, naravno uz najbolje hrvatske restorane. Koliko su te sva ta iskustva oplemenila i naučila?

Svako iskustvo je bilo učenje, ali i, još važnije, upoznavanje s ljudima/stručnjacima s kojima sam i danas u dobrim odnosima i čiji su mi savjeti dobrodošli, pogotovo sada kada imam svoju slastičarnicu.

Imamo li bogatu gastro scenu i što bi po tvom mišljenju trebalo mijenjati?

Zahvaljujući kulinarskim emisijama, gastronomija je postala popularna i slijedom toga se razvijala i gastro scena u Hrvatskoj. No, još uvijek ima prostora, pogotovo u slastičarstvu za podizanje cijele priče na profesionalniju razinu.

Što se tiče obrazovanja u kulinarstvu kod nas –  kakva je situacija ? Imamo li dovoljno institucija za sve mlade entuzijaste i zaljubljenike u kuhanje?

Što se tiče obrazovanja u kulinarstvu, svakako bih preporučila Kulinarski institut Kulin iz Siskaali postoji još prostora za razvoj i obrazovanje ljudi koji vole kuhanje i koji su kulinarstvo odabrali kao životni poziv.

Pari krempita

Tvoji omiljeni  kolači su…

Slatko o’ mendula i deboto zdravi kuki. I naravno, mamina orahnjača.

Kakva je ponuda u tvojoj slastičarnici, što sve tamo možemo pronaći?

U slastičarnici će biti sljedeće torte, kolači i keksi:

♥ Štorija o’palačinki ( torta od palačinki s kremom od vanilije)

♥ Štorija o’lješnjaka (torta od palačinki s kremom od lješnjaka i čokolade)

♥ Čikolata ( mousse od mliječne čokolade s hrskavim slojem i čoko biskvitom)

Čikolata

♥ Torta o’sira (torta od krem sira i kreme od kiselog vrhnja i limuna)

♥ Zdravka (sirova torta od lješnjaka, kakaa i kokosovog ulja)

♥ Pari krempita (moderni klasik s prhkim tijekom, kremom od vanilije i vrhnjem)

♥ Šjor Limun (citrusni biskvit s bijelom čokoladom, tostiranim bademima i kremom od limuna)

Šjor Limun

♥ Barba Čičak ( biskvit od maslinovog ulja, lavande i ružmarina s kremom od mascarponea i meda)

♥ Buža ( choux tijesto s kremom od pistacija i maraskina)

♥ Mara (krema od čokolade  s gelom od malina i tučenim vrhnjem)

♥ Tonka ( citrusni biskvit s kremom od bijele čokoalde, tonke i sezonskog voća)

♥ Šinjorina Malina (krema od maline s citrusnim biskvitom i kremom od vanilije)

Šinjorina Malina

♥ Slatko o’mendula (bezglutenski kolačić s bademom i citrusnim sirupom)

♥ Deboto zdravi kuki (keks sa zobi, kokosom i lješnjacima)

♥ Čoko kuki (bogati keks s tamnom čokoladom)

♥ Kukiriki (keks s mliječnom čokoladom i kikirikijem)

Kako je biti i chef i vlasnik? Stvara li ti to preveliki stres?

Biti chef i vlasnik mi je, zaista, novo iskustvo i nosi poveću količinu odgovornosti. No, ako u posao idete iz ljubavi, onda te obveze i odgovornost prihvatite kao dio cijelog procesa i lakše se nosite s tim.

Što bi poručila svima onima koji ne samo da vole dobro jesti, već im je kuhanje velika ljubav?

Samo neka nastave kuhati i uživati u tomu.

Samo ono u čemu uživate i volite vrijedi svake minute vašeg života. Samo naprijed!