Razgovarala: Dora Ivić

U našoj gastro rubrici ovog smo petka ugostili svima omiljenu Domaćicu SanjuSanja Mijac, nova je mama koja jako voli tradicionalne slastice, a iako je food blogerica za sebe kaže kako nije gurman. Kuhanje joj nije baš omiljena zanimacija, ali obožava peći kolače. Živi u malom slavonskom gradu Virovitici i njezina je želja jednog dana  izdati vlastitu kuharicu. Razlog zbog kojeg bi svatko od nas trebao Domaćicu pozvati u goste je taj što zasigurno ne bi došla praznih ruku, a možda iznenadi i poklonom zimnice koju obožava praviti. Nema ništa protiv nijedne namirnice, ali ipak njezino nepce će prije poželjeti okusiti slano nego slatko. Omiljeni tip recepata su joj  jednostavni, brzi i fini s dostupnim namirnicama, a uvijek ih piše predetaljno jer ih i ona takve voli čitati. Kao poklon za rođendan, blagdane, razno razne ostale prigode obavezno joj poklonite silikonsku špatulu jer je to njezin najdraži kuhinjski predmet. Za one koje često zna mučiti vlastito neumijeće u kuhinji, neka se ne obeshrabruju jer je i Domaćica počela kuhati i peći tek u dvadesetima. Ne može se ne primijetiti njezino umijeće estetike jer za sebe kaže da je vizualni tip osobe, a povrh svega navedenoga obožava i fotografiju te sve gadgete vezano uz nju. Ne propustite pročitati što nam to svima ima za reći, naša i vaša, Domaćica Sanja! 

Fotografija: Rajna Raguž

Na gastro blogu Domaćica me posebno oduševljava to što dajete odgovore na sva pitanja iz kuhinje koje je ponekad neugodno za pitati. Na koje stvari posebno treba paziti početnik u kuhinji?

Bitno je pitati, ako nemate koga, onda guglati. Ja kada sam počinjala sve sam pitala i nije me bilo sram, isto nisam znala kako pjenasto istući jaja niti kako nešto otopiti na pari, bitna je volja, sve se nauči.

Koji meni biste nam mogli preporučiti za pripremanje velikog obiteljskog ručka?

Nisam veliki kuhar i što se tiče velikih ručkova još uvijek smo na njima kao gosti i uvijek biramo neku tradiciju – piletina s mlincima, kotlovina, fiš paprikaš. Kada bismo muž i ja organizirali obiteljski ručak, vjerojatno bi bilo nešto drugačije, bruskete ili neka slana rolada za predjelo, morska riba za glavno jelo i torta za desert.

Na Vašem blogu pod rubrikom priče možemo pronaći specijal gdje je osvrt na ono što su jeli naši stari. Koje su bile prednosti njihove kuhinje te njegujete li ponekad duh starog vremena kod pripremanja svojih jela?

Kod mene je sve u duhu starih vremena – jednostavnost na prvom mjestu. Naše bake su znale od ničega napraviti nešto, od par namirnica su znale stvoriti recepte koje i danas obožavamo – granatir, proja, zljevanka, bijeli žganci, medena pita, dizanice, sve su to jela s osnovnim i običnim namirnicama, a okus im je sve samo ne običan.

Isprobavali ste raznorazne hobije, a onda ste se pronašli u radu u kuhinji. Koje su najzanimljivije kombinacije namirnica koje ste isprobali, tj.koji bi bio Vaš omiljeni recept?

Nisam veliki gurman, odnosno nisam gurman uopće pa se uvijek držim provjerenih okusa. Nemam jedan omiljeni, već nekoliko. Svakako su to pogačice od čvaraka, dizanica s rogačem, cheesecake, sočna torta od naranče i neki starinski keksi poput vanil kiflica i krancli.

Posebno mi se na blogu dopala objava o jestivom cvijeću jer dosad nikad nisam čula za tako nešto, pa o čemu je točno riječ? Zašto bi svatko trebao isprobati pripremu cvijeću u kuhinji?

Ne kažem da bi svatko trebao probati, već onaj tko radi slastice i ima viziju kako će mu jestivo cvijeće uljepšati neki desert. Od pamtivijeka ljudi jedu hranu iz prirode, postoje jestive biljke i nejestive, a među ovim jestivima nalazi se i neko cvijeće poput maćuhica, jorgovana, tratinčica i ljubičica koje mogu efektno izgledati na muffinu ili torti.

Naslovna fotografija: Rajna Raguž